Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

EGZODUS Allen i Ahmed otišli, očekuju se raskidi ugovora

16.03.2020. 00:04


Prve »posljedice« koronavirusa počele su se osjećati i na Višnjiku gdje po svemu sudeći više neće stanovati Amerikanci Bryon Allen i Bashir Ahmed. Suspenzija svih natjecanja do daljnjega u kojima participiraju košarkaši Zadra pokrenula je očekivanu lavinu odlazaka. Svoje kofere su spakirali Allen i Ahmed i krenuli put SAD-a bez povratne avionske karte iako još uvijek s njima nije službeno došlo do raskida ugovora. Vijest o odlasku Allena prenijeli su neki domaći internetski portali kao i strani poput Sportando basketballa, ali glasnogovornik kluba s Višnjika Ivan Ištuk potvrdio je da su barem što se tiče nedjelje oba Amerikanca još uvijek službeno članovi KK Zadar.
Neslužbena vijest
No, da će se to i uistinu dogoditi ovih dana Ištuk nije demantirao iako je potez Amerikanaca itekako logičan jer su svjesni da će teško više ove sezone zaigrati zbog cijele situacije s koronavirusom dok i u klubu razmišljaju prvenstveno s financijske strane i sigurno im je u interesu rasteretiti klupski budžet za tri plaće koliko bi morali još isplatiti Amerikancima u slučaju njihovog ostanka do kraja ugovora.
Posebno financijski uteg za klub predstavlja Allenov ugovor pogotovo kada je malo izvjesno da će se nastaviti s ABA ligom kao i domaćim prvenstvom. Tako je regionalna liga faktički pred konačnom odlukom da se cijela sezona poništi tj. tendencija je da se Partizana proglasi prvakom jer je nakon 21 kola završio na prvom mjestu, a ono što je jedino dobro u ovakvom predviđenom scenariju da bi to moglo značiti kako će Zadar uspjeti zadržati abaligaški status. U HT Premijer ligi tj. HKS još uvijek čeka razvoj situacije i nije pribjegao rješenju koje su primijenili primjerice litvanski i belgijski košarkaški savez tako što su zaključili svoja nacionalna prvenstva proglasivši Žalgiris odnosno Oostende prvacima za sezonu 2019./20. jer su do trenutka suspenzije bili na vodećem mjestu ljestvice.
Zadru naslov i ABA ostanak?
Po tom scenariju titula bi u hrvatskom prvenstvu trebala biti dodijeljena Zadru, no krovna hrvatska košarkaška organizacija i dalje vjeruje da će doći do smirivanja situacije oko pandemije koronavirusa i da će plan o odigravanju 22. kola nakon kojeg bi se umjesto trećeg dijela osnovnog dijela lige odmah krenulo s doigravanjem ipak biti izvediv u travnju. Ipak sve to još uvijek spada u domenu »planiranja bez krčmara« i bit će zanimljivo osluškivati narednih dana što će se sve događati na tom planu, a kada bi se uistinu dogodio gore opisani scenarij ispalo bi naravno iskarikirano da je Zadar posredstvom koronavirusa uspio ostvariti oba zacrtana cilja koja su imali nakon osvajanja Krešinog kupa: postati prvacima Hrvatske i očuvati abaligaški status.