Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HOSPICIJ NA BABINDUBU Zasigurno nema čovjeka u gradu koji bi bio protiv ovog projekta!

16.03.2020. 10:06


Nakon što su ministar državne imovine Mario Banožić i župan Zadarske županije Božidar Longin, sredinom prosinca prošle godine potpisali ugovor kojim Ministarstvo državne imovine, daruje nekretninu u katastarskoj općini Crno, za smještaj Centra za palijativnu skrb Zadarske županije – Hospicij Babindub, cijeli je projekt sada već u fazi idejnog rješenja. Zgrada, čija procijenjena vrijednost iznosi 3,6 milijuna kuna, postat će mjesto podrške, brige i pružanja pomoći bolesnim osobama, ali i njihovim obiteljima i to je svakako jedan od najvažnijih i najkapitalnijih projekata na kojem Županija intenzivno radi.


Pokrenuli puno priča oko socijale
– Hospicij je ustanova koja je nužna i koju ovakav grad mora imati. Moramo biti osjetljivi na ljude treće životne dobi, pogotovo na one koji nemaju i koji su u potrebi i za koje je nemoguće organizirati skrb. Mi smo u ovom mandatu pokrenuli puno priča oko socijale kao što su subvencije privatnim domovima jer je mjesta malo, a da ne govorimo upravo o onima koji zaista nemaju smještaj taj posljedni dio života, a niti ono osnovno ljudsko, što bi trebali imati. Iz tog razloga pokrenuli smo tu priču oko hospicija. Imali smo i sreću, angažirali smo se i dobili tu zgradu na Babindubu. Riječ je o bivšoj vojarni. Mišljenja sam da je to doista idealna pozicija. Nije u gradu, a opet je blizu. Zgrada je bila, naravno, jako zapuštena sa svom infrastrukturom. U međuvremenu smo se uknjižili na tu zgradu, napravili smo idejno rješenje projekta. Radimo sada izvedbeno rješenje, rekao je zadarski župan Božidar Longin dodajući, kako je projektna dokumentacija spremna i da se »sad kreće prema lokacijskoj dozvoli«.
No, prema županovim riječima, s obzirom na to da je hospicij velika financijska stavka, a nasušno je potreban cijeloj županiji, a možda i šire, pokušava se naći rješenje kako bi se ta priča uspješno realizirala.


Trebat će financijske pomoći
– Ja sam već obavio neke razgovore s ljudima iz javnog života kako bismo pokrenuli jednu širu akciju. Dakle, riječ je o donacijama, donatorskim večerama, možda i raznim drugim manifestacijama kako bismo prikupili sredstva. Županija će naravno, iznaći neka sredstva koliko bude mogla iz svog proračuna kako bismo onda u dogledno vrijeme pokrenuli gradnju i za godinu, dvije dana imali takav jedan smještaj. Naravno, ja sam o tome razgovarao i s gospodinom nadbiskupom Želimirom Puljićem i s nekoliko svećenika koji također, svesrdno podržavaju ovaj projekt, ideju i akciju. Bilo bi nam jako bitno da to što prije realiziramo. Mislim da doista nema čovjeka u ovom gradu koji nije suglasan da se ovaj projekt realizira, zaključio je župan Božidar Longin.
Inače, ukupna površina obiju parcela koje predstavljaju prostor budućeg hospicija s okolišem je 2.626 metra četvorna. Zgrada ima 616,71 m2 neto, odnosno, 872,39 m2 bruto površine i to na tri etaže – podrum, prizemlje i kat, a u odnosu na zatečeno stanje, kako je objasnio pročelnik županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom Nikica Miletić, ne predviđa se dograđivanje, osim ugradnje dizala i proširenja terase na katu, radi ispunjenja minimalnih uvjeta određenih posebnim propisima koji reguliraju palijativnu skrb.
Dodao je i kako je predviđeni kapacitet budućeg hospicija 10 kreveta, a osim prostorija za smještaj korisnika, predviđene su i radne prostorije za medicinsko osoblje, socijalnog radnika, pomoćne prostorije kao što su sanitarni čvorovi, hodnici, tzv. »tiha soba«, mrtvačnica…U hospiciju na Babindubu jednom kad bude izgrađen, posao bi moglo naći 15-ak ljudi s obzirom na to da je nužan rad u tri smjene.