Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

JADRANKA DUVANČIĆ Svjetsko prvenstvo u košarci bit će od 8. do 15. studenoga

16.03.2020. 09:18


Posljednje veliko sportsko natjecanje u Zadru uoči zatišja uzrokovanog koronavirusom, koje će potrajati najmanje do 1. travnja, održano je prošli utorak. Riječ je o završnici Prvenstva Hrvatske u košarci za srednje škole. Dva dana ranije, pred punom dvoranom 3 ŠC Višnjik odigrano je i finale za osnovne škole u kojem su učenici OŠ Bartula Kašića osvojili prvo mjesto. Jučer je trebalo početi i Svjetsko prvenstvo za učenike do 15 godina, prvo takvo natjecanje koje je za taj uzrast organizirala Svjetska federacija školskog sporta. No, koronavirus je odgodio najveće školsko natjecanje koje je Zadar ikada ugostio, odnosno trebao ugostiti.


Brza rekacija
– Jako smo se radovali kada smo dobili domaćinstvo Svjetskog prvenstva gdje nam je veliki konkurent bio Brazil. Dugo smo se pripremali za to natjecanje koje je trebalo potrajati do 22. ožujka. Dogovorili smo da će se utakmice Svjetskog prvenstva igrale u pet dvorana, ŠC Višnjik 4, Mocire, OŠ Zadarski otoci, Bibinje i Sukošan te smo imali potvrdu dolaska učenika iz 17 država s 33 ekipe budući da su natjecanja bila predviđena u kategoriji dječaka i djevojčica. Ukratko, sve je pripremano na najvišoj razini i da je SP realizirano sigurna sam da bi se to i potvrdilo u praksi – kaže Jadranka Duvančić, tajnica Županijskog saveza školskog sporta Zadarske županije i dopredsjednica Hrvatskog saveza školskog sporta. Tek što je 4. ožujka i službeno potvrđeno da će se SP odgoditi, Duvančić ističe da je ISF-u ponuđen novi termin natjecanja.
– Već 5. ožujka sjeli smo s predstavnicima hotela u kojima je trebao biti organiziran smještaj po prvotno predviđenom terminu i dogovorili da će novi datum Svjetskog prvenstva biti od 8. do 15. studenoga. Željeli smo brzo reagirati kako bi nam ISF potvrdio termin i uvrstio ga u svoj kalendar. To se i dogodilo i sada se svi nadamo da će ovo što nas sada okružuje smiriti i da ćemo ugostiti Svjetsko prvenstvo.
Uoči odgođene svjetske smotre organizirana su prvenstva Hrvatske za osnovne i srednje škole.
– Od Hrvatskog saveza školskog sporta tražili smo domaćinstvo završnica za osnovne i srednje škole u košarci, koja se već dugo igrala u Poreču. Smatrali smo da će nam ta dva natjecanja biti odlična priprema za Svjetsko prvenstvo koje je organizacijski vrlo zahtjevno. S te strane sve je prošlo odlično i bili smo spremni za Svjetsko prvenstvo.


Četiri zvjezdice
Prvenstva Hrvatske igrala su se u osam dvorana, a nastupile su čak 94 škole, po 47 u kategoriji dječaka i djevojčica (24+23) te isto toliko kad je riječ o mladićima i djevojkama.
– Organizacija je bila na visokoj razini, od uvjeta u dvoranama, publike na tribinama do toga da su sudionici za vrijeme natjecanja boravili u hotelu s četiri zvjezdice, što je značajan korak naprijed u odnosu na dosadašnji smještaj. Značajna je i suradnja koju smo dogovorili s Medicinskom školom Ante Kuzmanića, čiji su učenici, dakako, u pratnji svojih mentora, bili na raspolaganju za možebitnu prvu pomoć. To im je bio dio praktične nastave, a s druge strane nama je značajno olakšan posao jer je teško naći dovoljno liječničkih timova za toliko utakmica koje se igraju u isto vrijeme.
Angažirali su se i brojni volonteri.
– I njih smo na Prvenstvu Hrvatske uvježbavali za ono što ih očekuje na Svjetskom prvenstvu. To su bili učenici i učenice iz Gimnazije Vladimira Nazora i odaziv je bio odličan, znatno bolji od očekivanog. Zato nam je i još više žao što je Svjetsko prvenstvo odgođeno.




 


Brojni uspjesi u Gimnaziji Vladimira Nazora


Prof. Jadranka Duvančić, koja je zaposlena u Gimnaziji Vladimira Nazora, u natjecanjima školskog sporta je još od 1996. te je ostvarila niz uspjeha. Posebno se pamte tri uzastopne titule prvakinja Hrvatske košarkašica Nazora, koje su 2001. nastupile i na Svjetskom prvenstvu u Turskoj. S atletičarkama je četiri puta zaredom (2007. – 2010.) bila najbolja u Lijepoj našoj te ih je dvaput odvela na Svjetsko prvenstvo. U posljednjoj generaciji Nazorovki koje su bile prvakinje Hrvatske u atletici nastupile su: Lucija Batur, Iva Bokanović, Tea Bokanović, Antonella Bačić, Ema Meštrović, Marija Krpina, Tea Zekanović, Ena Župan, Kristina Jurčević, Nikolina Vunić, Mirta Juran, Andrijana Vunić. Najbolje košarkašice u Hrvatskoj 2000. godine bile su:Ivana Puzar, Barbara Meštrović, Ivana Kardum, Anđela Čular, Anica Kovačević, Andrea Mandić, Ana Turudić, Katarina Šare, Karmen Buljat, Petra Mazija, Tanja Celent, Maja Knežević.
– Žao mi je jedino što s mojim atletičarima iz Nazora nikad nisam osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju. bilo smo u nekoliko navrata kako blizu tome, ali nismo otišli do kraja – kaže Duvančić koja je od 2002. tajnica Županijskog saveza školskog sporta.
 


Šira ponuda za učenike


Posljednjih godina školski sport u Zadarskoj županiji podignut je na višu razinu organiziranjem ligaških natjecanja.
– To su jako dobro iskoristile tzv. izvangradske škole koje su dobile priliku pokazati da se i tamo jako dobro radi, bez obzira na to što je broj učenika, u odnosu na škole u Zadru, manji. To je najviše zasluga Zadarske županije koja je odlučila financijski podržati takve projekte. Pokrenuli smo i besplatnu univerzalnu sportsku školu koja se održava u 17 odjeljenja za učenike od prvog do četvrtog razreda kao i vježbaonicu u kojoj imamo osam odjeljenja uglavnom srednjih škola. Tako smo proširili mogućnost školskog sporta koji smo ponudili djeci koju zanimaju tzv. mali sportovi ili se jednostavno samo žele rekreirati. Djeci danas treba dati širu lepezu sportskih aktivnosti i smatram da se kao županijski savez u tom smjeru dobro razvijamo.