Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

MIŠLJENJE STRUČNJAKA Treba trenirati, jer sport će se nastaviti, ali moramo biti odgovorni

16.03.2020. 09:09


Sportski pogoni miruju, natjecanja su odgođena do daljnjega. Što je sa sportašima koje, u najsvjetlijoj perspektivi, sa dva, tri ili više tjedana očekuje nastavak svakodnevnih obaveza u svojim sredinama? Trebaju li trenirati individualno ili održavati zajedničke treninge? Mišljanja su, naravno, podijeljena. Netko od koronavirusa zazire više, netko manje, što je i razmiljivo. Što u tom kontekstu preporuča struka? Odgovor su pokušala dati trojica uglednih liječnika, bivši i sadašnji glavni liječnik hrvatske nogometne rprezentacije, prof. dr. sc. Boris Nemec i dr. Zoran Bahtijarević, odnosno doc. dr. sc. Zlatko Kolić, ravnatelj Specijalne bolnice Medico.
– Kao prvo, u ovoj se situaciji ne pravim hrabar i važan, radim svakodnevno u bolnici, svi naši pacijenti odmah na ulazu dobiju maske i istog trenutka peru ruke, mi isto imamo maske, spremačice redovito brišu pultove i stolice u svim prostorijama. Ukratko, radimo sve da bismo eventualno širenje koronavirusa sveli na najmanju moguću mjeru. Uostalom, rekli su da i ja pripadam rizičnoj skupini, ha, ha, ha… – kaže Boris Nemec, vlasnik Specijalne bolnice za ortopediju dr. Nemec u Matuljima, koji smatra da sportski kolektivi koji treniraju na otvorenom, a po tom su pitanju najzastupljeniji nogometaši, mogu održavati treninge.


Trening na otvorenom
– Ako nemaju nikakve smetnje, nogometaši mogu trenirati. Oni su vani, na zraku, minimalna je mogućnost širenja zaraze. U redu, u svlačionici i tijekom tuširanja su jedni drugima blizu, ali ako među njima nema zaraženih, odna problema ne bi smjelo biti. Naravno da se se sve to mijenja ako netko eventualno postane pozitivan, onda svi idu u karantenu. Znate… Ako vrhunski sportaši, u ovom slučaju nogometaši, prestanu trenirati i pripremati se, imat će velikih problema kada natjecanja počnu. Trebat će im poslije vremena vratiti snagu, mogućnost ozljeda će biti puno veća. Dakle, nogometaši koji nemaju nikakvih simptoma mogu normalno trenirati, usotalom liječnici u njihovim klubovima sigurno im mjere temperaturu kada dolaze na trening, a i testiraju one najsumnjvije. Nisu ta testiranja tako skupa, evo ja ću u poslijepodnevnim satima utorka testirati sve svoje zaposlenike. Ne želim ništa prepustiti slučaju, jer ima i onih koji su zaraženi, a ne pokazuju simptome i mogu širiti zarazu. Svi bogatiji klubovi mogu si to priuštiti.
Koliko god svjestan trenutačne situacije, Nemec smatra da život mora ići dalje.
– Život ne može sto posto stati. Prema tome, sportaši na otvorenom mogu trenirati, a u svlačionice mogu ulaziti sa zaštitnim maskama, uz redovito održavanje higijene. I još nešto, taj virus, koliko god je loše što se pojavio, probudit će u ljudima svijest o održavanju osobne higijene, koju su mnogi ljudi, na žalost, zanemarivali. Malo ćemo razmisliti i o našim običajima grljenja, ljubljenja i rukovanja, kod nas još uvijek ljudi vjeruju da s nekim nisi veliki prijatelj ako se međusobno ne grlite i ne ljubite. Možda će se i o tome malo promijeniti percepcija – zaključio je Nemec.
Njegov dugogodišnji kolega, koji ga je i naslijedio na funkciji liječnika »kockastih«, Zoran Bahtijarević, ima drukčije mišljenje.
– Moje je mišljenje da bi sportaši do daljnjega trebali trenirati individualno, eventualno poštujući mjere koje predlaže Stožer civilne zaštite. U ovom trenutku nismo došli toliko daleko da su sva okupljanja zabranjena, ali bolje je do daljnjega trenirati individualno. Trenirati se mora, jer će se sport nastaviti, a velika većina sportaša kod kuće ima raznorazne sprave za vježbanje. Uostalom, američka vojska je za to najbolji primjer. Američki marinci su najbolji primjer da se ni od čega može napraviti vježbalište. Sportaši trebaju izbjegavati odlazak u teretane, jer se virus širi u grupama, ali i preko metalnih površina koje tamo dominiraju – ističe Bahtijarević, koji ne isključuje individualne treninge na otvorenom.


Eksperimenti nepoželjni
– Vani se može džogirati, ali pod uvjetom da to prakticiraju sami i održavaju razmak od druge osobe barem jedan metar i da nemaju kontakte. Naravno, dok se ne donese mjera o karanteni, onda to neće biti moguće. Dok se to ne dogodi, džoging na otvorenom apsolutno da, ali poštujući sve prethodno spomenute mjere.
Zlatko Kolić ukazuje na odgovornost u delikatnoj situaciji kojom su jednako pogođeni i vrhunski sportaši.
– Sportaši u individualnim sportovima definitivno će trenirati individualno, a što se tiče ekipnih i momčadskih sportova, ako se igdje zna da je postojao kontakt dotičnog igrača sa zaraženim osoboma, i oni moraju prijeći na individualne treninge i ne raditi u grupama. U svakom slučaju, treba poštivati odluke koje je donio Zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva i držati se tih preporuka, ne ići u eksperimente. Uostalom, tih mjesec dana u životu ne znači puno za izgubiti glavu ili proširiti bolest – ističe Kolić koji pritom ne dijeli rizik od mogućnosti zaraze na dvoranske i sportove koji se odvijaju na otvorenome.
– Poslije treninga sportaši se preznoje, odlaze u svlačionice, izlučevine se prenose… To se, dakle, ne može kontrolirati. I ne samo to, kod kontaktnih sportova još je lakše prenijeti virus, slina prijeđe s majice na majicu, taj dio je nemoguće kontrolirati. Mislim da je u ovom trenutku najbolje zaboraviti na sve aktivnosti i držati se preporuka, nije vrijeme za zafrkanciju – zaključio je Kolić.




 


Nogometaši Gremia s maskama
 


Nogometaši brazilskoga Gremia izašli su na teren dvoboja prvenstva Gaucho protiv Sao Luiza sa zaštitnim maskama protestirajući što se u Brazilu igra nogomet unatoč pandemiji koronavirusa. Igrači i trener Renato Portaluppi izašli su u maskama na teren, a onda su ih ipak skinuli, odigrali utakmicu koju su dobili s 3:2 pred praznim stadionom Gremio arena. Širom Južne Amerike i dalje se igra nogomet, ali su sve veći protesti igrača koji smatraju da bi sva natjecanja trebala biti prekinuta, kao u Europi.
– Nogometaši nisu nadljudi, ovo treba hitno prekinuti – kazao je trener Flamenga Jorge Jesus.
U Argentini je River Plate odbio igrati susret Superkupa protiv Atletico Tucumana. Slavni klub iz Buenos Airesa je jednostavno zatvorio svoj stadion na koji nisu mogli ući igrači i vodstvo Atletico Tucumana, kao ni suci.
 


Bundesliga u gubitku 750 milijuna eura


Svjetskom sportu prijeti ozbiljni financijski slom zbog koronavirusa, a njemačka nogometna Bundesliga je objavila da će biti u gubitku od najmanje 750 milijuna eura, ukoliko se ovogodišnje prvenstvo ne nastavi. Agencija DPA tvrdi da će gubitak biti i veći jer će prestati važiti basnoslovni ugovori za prodaju TV prava Bundeslige, koja će zato nastojati po svaku cijenu nastaviti sezonu. Ako bi se prvenstvo prekinulo nakon samo 25 odigranih kola, umjesto regularnih 36, bilo bi izgubljeno 370 milijuna eura sao od TV prava jer televizije u ugovoru imaju klauzulu kojom ne plaćaju neodigrana kola. Više od 100 milijuna gubitka čeka Bundesligu zbog gubitka sponzorskih ugovora, a u Njemačkoj nije nezanemariv niti gubitak od gledatelja. Predsjednik najbogatijeg kluba Bayerna Karl-Heinz Rummenigge boji se da mali klubovi neće preživiti krizu jer ovise prihodima od prodaje prava prijenosa. On smatra da bi se trebalo igrati unatoč epidemiji. Danas će se u Frankfurtu održati hitni sastanak predstavnika svih klubova s ciljem da se nađe rješenje da se prvenstvo ipak završi do 30. lipnja. Zbog toga će Nijemci zatražiti odgodu EURA koji bi trebao početi u lipnju.
 


MOO sutra o Tokiju


Manje od pet mjeseci prije početka Olimpijskih igara u Tokiju predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach najavio je da će sutra imati izvanrednu video-konferenciju sa svim članicama MOO-a, tvrdi agencija AFP. Bach bi putem tele-konferencije upoznao predstavnike međunarodnih organizacija, nacionalnih olimpijskih odbora i sportaša upoznao s trenutnim položajem i posljedicama pandemije koronavirusa, a bilo bi govora i o sudbini kvalifikacija za OI u svim sportovima. Sve članice bi mogle postavljati pitanja, a MOO bi predstavio akcijski plan. Iako su širom svijeta odgođeni gotovo svi sportski događaji, japanski premijer Shinzo Abe je u petak izjavio kako će Tokio ipak ugostiti Igre prema predviđenome, u srpnju i kolovozu.