SURADNJA S MOREM Kreativka s Paga od naplavina, stakla i kamenčića izrađuje nakit, slike i uporabne predmete

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Udahnjuje novi život predmetima koje izbaci more
Prije par godina na plaži sam pronašla jedan veći komad drveta sa zanimljivom teksturom, rupicama i oblicima. Pomislila sam, mogla bih od ovoga nešto napraviti i krenula. U udubine sam poslagala kamenčiće i staklo i to mi se svidjelo. Kasnije sam to primjenila na manje komadiće drveta i oblikovala ih za nošenje, kao ogrlice, kaže Antea Delpin
Privatni album
Antea Dolpin uz svoje slikarske radove

Antea Delpin, 27-godišnja magistrica primijenjenih umjetnosti, napustila je rodnu Rijeku te odnedavno živi i radi na otoku Pagu. Na mjesečev otok odveli su je posao, obiteljsko korijenje te ljubav koju od malena gaji prema prirodi i moru. Upravo u tome ova mlada umjetnica crpi inspiraciju za stvaranje neobičnih umjetničkih djela koja su joj, kaže, danas hobi.
- Radim u Paškoj sirani, a slobodno vrijeme koristim za izradu nakita, raznih uporabnih i dekorativnih predmeta te slikanje. Kao dijete dolazila sam na Pag kod djeda i bake, u Miškoviće. Obožavala sam šetnje uz more i uvijek skupljala neke zanimljive komadiće stakla, drveta, skupljala kamenčiće i školjke. Prije par godina na plaži sam pronašla jedan veći komad drveta sa zanimljivom teksturom, rupicama i oblicima. Pomislila sam, mogla bih od ovoga nešto napraviti i krenula. U udubine sam poslagala kamenčiće i staklo i to mi se svidjelo. Kasnije sam to primijenila na manje komadiće drveta i oblikovala ih za nošenje, kao ogrlice, priča nam ova mlada umjetnica koja s morem ima posebnu vezu - onome što more izbaci, ona daje novu svrhu i udahnjuje dušu.

Najviše cijeni materijale koje sama pronađe

- Svašta nađem na plaži i uživam u tome što radim. Upravo ti materijali, koje sama pronađem su mi i najdraži. Volim i slikati, a najviše volim ekspresivne velike poteze kista, velike kontraste i boje, otkriva nam 27-godišnja umjetnica koja je osmislila i svoj brend Madeliefie Art by Antea Delpin. Pitamo ju za značenje imena brenda i ona nas pričom ponovno odvodi u djetinjstvo.
- Djed me je uvijek zvao tratinčica. Tražila sam neko ime za to što radim i došla na ideju da potražim neki prigodan strani naziv za tratinčicu. I eto. Naišla sam na »afrikans«, afrički jezik i rekla »to je to«, priča Antea koja je još u vrtićko doba, sa svega pet godina, sudjelovala na izložbi pod nazivom »Satovi« u Guvernerovoj palači.
Na Akademiji primijenjenih umjetnosti počela je izrađivati mozaike u komadima drva i naplavinama koje je sama pronalazila.
- Ideja je bila da odbačenom i oštećenom drvetu unesem novi život pa sam kombinirala raznobojne kamene elemente, spajala dvije različite energije i vrste materijala.

Slijedeće kreacije u znaku masline

Antea je svoje umjetničke rukotvorine oglasila i na Etsy.com-u, ali i nekoliko akrilnih slika većeg formata te rasvjetna tijela, lustere i lampe, koje su opet nastale od onoga što joj je more dostavilo pod noge dok je šetala obalom.
- Bavim se i oslikavanjem naplavina tako da se tu mogu pronaći veći i manji oslikani zidni elementi, a i mali medaljoni. Nadam se da ću uspjeti svoje radove izložiti na nadolazećem sajmu u Vlašićima, a što se daljnjeg rada tiče, imam puno ideja. Pripremila sam maslinu pa ću vidjeti - privjesci ili slike, otkriva nam ova simpatična 27-godišnjakinja.
 

 

Zanimljiv životopis

Antea Delpin prvi put je sudjelovala na izložbi pod nazivom »Satovi« u Guvernerovoj palači sa svega pet godina. Godine 2011. završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Rijeci i stekla naziv aranžersko-scenorafskog dizajnera, a s time i iskustva na polju projektiranja, aranžersko scenografskih tehnika, povijesti umjetnosti, plastičnog oblikovanja, tehnologije materijala, dekorativnog oblikovanja, dekorativnog crtanja i slikanja, pisma, scenografije; iskustva sa uređivanjem izloga i izrađivanjem maketa za scenografije, info pult, dječji park, modnu pistu...
Naziv Sveučilišne prvostupnice primijenjenih umjetnosti, na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci stekla je 1. srpnja 2015. godine, a s itime i iskustva na polju slikarstva, grafike, kiparstva, nakita, projektiranja oblika, crtanja, crtanja akta, fotografije, povijesti umjetnosti, filozofije umjetnosti, teorije umjetnosti, mozaika, objekata za tijelo i prostor, tehnologije materijala i scenografije. Početkom rujna 2017. godine stekla jenaziv Magistra primijenjenih umjetnosti na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.
Sudjelovala je na brojnim kulturno-umjetničkim događajima počevši od Lidrana, škole stvaralaštva Novigradsko proljeće, »Likovnog ateliera darovitih osnovnoškolaca«, ali i na županijskom natjecanju osnovnih i srednjih škola, Europa u školi, Rijeka 15. ožujka 2011.
Također, sudjelovala je i na izložbi likovnih radova učenika Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, »Mali veliki kukci«, Prirodoslovni muzej Rijeka, 2009. te na izložbi likovnih radova učenika škola primijenjenih umjetnosti i likovnih umjetnosti (Pula, Split, Zagreb, Rijeka), »Obrazine«, Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Zagreb, 12. veljače - 19. veljače 2010., zatim na izložbi završnih radova učenika Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, »Pogled iza«, Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, 28. lipnja 2011., na izložbi »Raznolikost«, Molo longo, Rijeka, 10. srpnja - 12 srpnja 2015., na izložbi studentskih radova kolegija Mozaik Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilista u Rijeci, »Mozaik 2 - Slikarstvo za vječnost«, Narodni muzej Labin, 23. srpnja - 14. kolovoza 2015., na 1. kulturno-umjetnickoj manifestaciji »Noć akademije« povodom »Noći muzeja 2016.«, Rijeka, 29. siječnja 2016., suradničkoj izložbi studenata TTF-a i APURI-a, »Dva identiteta, jedan objekt«, Galerija Vn, Zagreb, 14. travnja - 7. svibnja 2016., na završnim izložbama Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilista u Rijeci 2012., 2013., 2014., 2015.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)