Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ABA LIGA Bez ponajboljih šutera kontra podgoričkog streljačkog voda

16.03.2021. 13:13


Dublje analize prijašnjih utakmica kao i pravi treninzi u zadnje su vrijeme u stožeru Zadra potpuno nepoznata pojava jer im raspored utakmica to apsolutno ne dopušta. Igrači Ivana Perinčića iza sebe su ostavili vikend kojeg bi najradije htjeli zaboraviti iako je odrađen s polovičnim učinkom, no pobjeda od 36 razlike nad slabašnim Alkaroom nije uspjela nadomjestiti tešku traumu koju im je u petak priskrbio FMP, odnijevši im iz Krešinog doma i dva boda i stečevinu od 10 koševa iz njihovog prvog dvoboja u Beogradu. Ako ništa drugo, Zadrani večeras imaju novu priliku za popravak regionalnog dojma unatoč činjenici da im je protivnik jedna od najjačih momčadi u ligi, podgorička Budućnost, koja stiže na Višnjik u sklopu zaostale obveze 7. kola.


Razlika u kvaliteti
Definitivno jedna od onih utakmica u kojoj momčad s Višnjika i nema što izgubiti jer će s druge strane terena stajati sastav koji je glavni pretendent za naslov, a k tome su igrači Dejana Milojevića postali jedina abaligaška momčad (Cedevita Olimpija, Partizan, Mornar su ispali) koja se uspjela probiti do četvrtfinala Eurokupa. Kolika je razlika u kvaliteti između ova dva tima potvrdit će i njihov sraz od prije deset dana u Podgorici. Zadar se opirao tek uvodnih deset minuta nakon čega je Budućnost odvela utakmicu u mirne vode napunivši gostujući koš s 98 poena uz 16 ubačenih trica iz 32 pokušaja. A kad se uzme u obzir da danas Perinčić neće moći računati na čak trojicu igrača: Justicea, Jordana i Kraljevića, koji su registrirani poslije prvotno zakazanog termina ove utakmice,onda je teško ne zaključiti da su im šanse za eventualni uspjeh doslovno svedene na minimum.
– Očekuje nas nova utakmica protiv Budućnosti u kratkom vremenskom razmaku. Podgoričani su trenutno u najboljoj formi od svih sastava u regionalnoj ligi, a to su pokazali i nedavnim plasmanom u najboljih osam u Eurokupu. Trener Milojević radi sjajan posao otkad je sjeo na klupu Budućnosti. Izuzetno su agresivni u obrani, a mi ćemo morati znati odgovoriti na tu njihovu agresivnost, čvrstinu i energiju. Cilj nam je iskontrolirati »pick and roll« igru s Cobbsom ili Ivanovićem na poziciji jedan i njihovim visokim igračima, a moramo im zaustaviti šut za tri poena koji je u prvoj utakmici bio stvarno izvanredan. Bit ćemo bez Jordana, Justicea i Kraljevića, ali igramo kod kuće i idemo odigrati jednu pravu mušku utakmicu – najavio je Perinčić dolazak moćnog podgoričkog sastava protiv kojeg se uistinu nema što za izgubiti, a ove sezone su Zadrani potvrdili da im takve utakmice u kojima su potpuni autsajderi puno više odgovaraju, za razliku od onih koje su morali dobiti pod mus (Krka, Split, FMP).


Energija i želja
Zato, unatoč snazi gostujućeg sastava i svim spomenutim hendikepima s kadrom, na Višnjiku ne planiraju tek tako izvjesiti bijelu zastavu što je u najavi današnjeg sraza s Podgoričanima istaknuo i bek Jan Palokaj. Ako se održi egal do zadnje četvrtine onda i šanse Zadra rastu, s preduvjetom da prava energija bude pisutna od prve sekunde.
– Budućnost je individualno i timski jedna od top tri momčadi u ABA ligi što su i potvrdili plasmanom u četvrtfinale Eurokupa. Oni su na jednom pozitivnom valu od kad im je došao trener Dejan Milojević. Mi ćemo biti bez naših dvaju šutera, Jordana i Justicea te bez Filipa Kraljevića, ali mislim da to ne bi trebao biti toliki hendikep ako uđemo u utakmicu s puno većom energijom i željom od one utakmice u Podgorici i onda sigurno imamo svoje šanse. Očekuje nas jedna tvrda utakmica, a ako budemo u igri do neke 30. minute onda može biti i nervoze s njihove strane kao što je bilo nekidan protiv Cibone. Vjerujem da možemo doći do iznenađenja i vrlo važne pobjede – istaknuo je za kraj Palokaj.