NA MLADIMA SVIJET O(P)STAJE Dukić: Projekti pokazuju kako Grad Zadar ciljano i promišljeno radi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Uručeni ugovori za okoliš Centra i »Inclusive Play«
Autor: 
Cilj je da zajedničkim sredstvima razvijamo grad. Ovim ugovorom zaključili smo ITU alokaciju iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija te je 173 500 000 kn povučeno za urbani razvoj grada. Zadar je postao jedan od prvih gradova koji je to ugovorio i sada treba na najbolji način realizirati projekte do 2023. godine, kazao je Erlić
Marin GOSPIĆ
Gradonačelniku Branku Dukiću ugovore je uručio državni tajnik Šime Erlić

Jučer je održano svečano uručenje dvaju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a riječ je o projektima ‘’Centar za mlade (faza II.) – Parterno uređenje okoliša Centra za mlade u sklopu bivše vojarne u ulici Stjepana Radića u Zadru’’ i »Inclusive Play« - Jačanje kvalitete usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi.
Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, uručio je ugovore gradonačelniku Grada Zadra, Branku Dukiću. Također, sudjelovali su i Božidar Longin, župan Zadarske županije, potpisnik ugovora uime korisnika, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove, Ante Ćurković, Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo te pročelnica za kulturu i sport, Dina Bušić.

Na korist zajednici

Kako se građevinski radovi na uređenja Centra za mlade privode kraju i trebali bi biti gotovi do lipnja, na njih će se nastaviti radovi na uređenju okoliša. Projekt je to vrijedan 3.596.623,79 kn, a provodit će se do kraja lipnja 2022. Projektom se parterni prostor okoliša uz bivši vojni kompleks obnavlja i ponovno stavlja u funkciju kako bi se postojeći, trenutno neiskorišteni prostor, ponovno upotrebljavao i služio zajednici. Radi se o okolišu koji je nedjeljiv od objekta Centra za mlade, a implementacija projekta uređenja okoliša je predviđena na 4.040 m2 obuhvata, kao sljedeća faza strateškog projekta rekonstrukcije Centra za mlade. Novo projektno rješenje uređenja okoliša ponudit će cjelovitu funkciju urbanističkoga sklopa uz Centar za mlade i Gradsku knjižnicu, a sve s ciljem trajne i smislene regeneracije prostora bivše vojarne te integracije iste u urbanu matricu grada.
Drugi projekt, Inclusive Play prijavljen je na drugi poziv za dostavu projektnih prijedloga u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora za razdoblje 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta je 948.203,15 eura, od čega je ukupni budžet Grada Zadra 394.563,00 eura. Projekt promovira stvaranje inkluzivnih zajednica te doprinosi poboljšanju politika i usluga koje doprinose socijalnoj inkluziji osoba s poteškoćama u razvoju. U sklopu projekta predviđena je izgradnja senzoričkog parka koji će se smjestiti na području parka Vruljica - Zadar. Prvenstvena namjena budućeg parka je poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju na području grada i šire i poboljšanje standarda pružanja socijalnih usluga.

Proširenje centra grada

- Iz ovih projekata vidi se kako Grad ciljano i promišljeno radi. Završavamo centar Mocire, a uz njega i dva vezana projekta. Jedan je Podrška razvoju rane intervencije na području Zadra i Zadarske županije, a drugi ovaj današnji, Inclusive Play. Tako ćemo dobiti mobilni tim stručne pomoći za djecu s poteškoćama, a i novi pristup terapiji kroz izgradnju multisenzorskog igrališta u Vruljici. Vezano uz Centar za mlade, dovršili smo i projekt ZadrugArt, kroz koji smo uspostavili međusektorsku suradnju kod donošenja politika od važnosti za razvoj kulture Grada, istaknuo je gradonačelnik Dukić.
Župan Longin istaknuo je Erlića kao bitan kotačić koji je pokrenuo ovu priču, bez obzira na sadašnju funkciju državnog tajnika.
Osim toga, uz poznatu uzrečicu »na mladima svijet ostaje« pokazao je važnost ovog projekta danas, ali i za buduće generacije.
Šime Erlić pozdravio je uime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i čestitao Gradu na ugovorima.
- Cilj je da zajedničkim sredstvima razvijamo grad. Ovim ugovorom zaključili smo ITU alokaciju iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija te je 173 500 000 kn povučeno za urbani razvoj grada. Zadar je postao jedan od prvih gradova koji je to ugovorio i sada treba na najbolji način realizirati projekte do 2023. godine. Zanimljivo je da je Centar za mlade bio prvi potpisan ugovor iz ITU mehanizma, na istom ovom mjestu, a ovaj današnji, uređenje okoliša je posljednji kojim ćemo zaokružiti cjelinu i dobiti novo uređenje proširenog centra grada, kazao je Erlić dodavši da, u skladu s tim, više ne možemo Poluotok promatrati kao isključiv centar grada.

Obilazak radova

Kasap je kazao kako je ovdje riječ o jednoj od 14 bivših vojarni i simbolično zaključio kako prostori koji su bili prijetnja postaju nešto lijepo i korisno.
Nakon predstavljanja projekata i svečanog uručenja gradonačelniku uslijedio je obilazak radova prilikom kojeg su pročelnik Ćurković, pročelnica Bušić i ravnateljica Gradske knjižnice Zadar, Kamber - Kontić, pokazivali i tumačili namjenu određenih dijelova.
Zanimljiv je središnji dio velik oko 500 kvadrata u kojem će se surađivati s civilnim društvom, zainteresirani će dobiti svoj prostor koji će biti uvijek dostupan. Kako saznajemo od pročelnice Bušić, modularna dvorana ispunjavat će sve uvjete potrebne civilnom društvu, omogućit će i razne radionice, vježbaonice i sl., ali i tihi prostor za rad, popularni tzv. coworking space.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno