Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

RAZVOJNI PROJEKTI Butković u petak Zadru donosi ugovore vrijedne 15 milijuna kuna

16.03.2021. 10:51


U petak u Zadar dolazi još jedan član Vlade RH – ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. I ovoga je puta riječ o vrijednim ugovorima za razvoj Zadarske županije, osobito otoka koji će projektima sufinaciranim od strane Ministarstva realizirati važne projekte za bolji život svojih mještana.
Naime, riječ je o javnom pozivu Ministarstva na koji su aplicirale mnoge naše općine, ali i gradovi Zadar, Nin i Pag. S obzirom da su imali kvalitetno prijavljene projekte, Ministarstvo je pristalo sufinancirati ih, a ugovore za njihovu realizaciju u petak će u Zadru dodijeliti ministar Oleg Butković.
Zadar i Zadarska županija stoga se mogu pohvaliti još jednim paketom vrijednih ugovora nakon onih koje je Zadru prošloga petka donio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović, a ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat položio i kamen temeljac za stotinu stanova POS-a na Crvenim kućama.
O tome što će zapravo Zadar i županija konkretno dobiti ovoga petka razgovarali smo s državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Josipom Bilaverom koji ističe zadovoljstvo što će Grad i Županija znatan dio ovih projekata ostvariti uoči turističke sezone kako bi neka mjesta uredila plaže i obale.


Uređenje pomorskog dobra
– Ministarstvo je objavilo dva natječaja, jedan za financiranje uređenja pomorskog dobra u općoj uporabi, odnosno šetnice, rive i gatove, a drugi je natječaj za sufinaniranje projekata županijskih lučkih uprava za uređenje luka i lučica. Županijska lučka uprava u Zadru bila je prijavitelj, kao i niz općina i gradova s područja Zadarske županije, a ukupan iznos sredstava za oba natječaja iznosi 15 milijuna kuna, od čega se 4,5 milijuna kuna odnosi na pomorsko dobro u općoj uporabi te 10,5 milijuna kuna za sufinanciranje projekata Županijske lučke uprave. Kada govorimo o pomorskom dobru, sredstva će dobiti Općina Kolan koja uređuje šetnice Gajac i Mandre, Općina Starigrad za uređenje plaže i šetnice, Općina Pašman za pomorsko dobro u Dobropoljani. Tu je i Općina Povljana koja je prijavila dva projekta i oba će biti sufinancirana, a Jasenice dobivaju sredstva za sanaciju plaža u Maslenici, Rovanjskoj i Modriču, najavljuje Bilaver, navodeći i gradove koji su aplicirali na natječaje Ministarstva:


Sredstva za Lučku upravu
– Grad Nin dobiva sredstva za sanaciju obale, Sukošan za sanaciju Obale Kralja Petra Krešimira IV., Zadar za sanaciju Foše, što je izvrsna vijest budući da je riječ o prostoru na koji inače pristaje vozilo Hitne pomoći za naše otoke. Zadar dobiva sredstva za još dva projekta, jedan je za uvalu Komasacina na Ižu, drugi za sanaciju šetnice u mjestu Veli Iž. Općina Pakoštane dobila je sredstva za uređenje plaže Janica, Novigrad za uređenje glavne plaže kao nastavak projekta iz prošle godine te Općina Preko za uređenje plaže Jugo, kaže državni tajnik.
Ovo su sve sredstva koja će Ministarstvo izdvojiti za potrebe jedinica lokalne samouprave, a što se tiče Županijske lučke uprave, Ministarstvo izdvaja sredstva za četiri projekta:
– Riječ je o uređenju luke Čeprljande na Ugljanu, luke u Sukošanu, nastavku projekta u Dragama te sredstva za luku Mandre na Pagu. Sve su to projekti od iznimne važnosti za ova mjesta i jako nam je drago da ćemo ih sufinancirati u ukupnom iznosu od čak 10,5 milijuna kuna, zaključuje Bilaver, napominjući kako su se sve ove općine prijavile na javne pozive Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Na zadovoljstvo i općina i Ministarstva gotovo svi koji su ispunjavali uvjete dobili su sredstva, a zanimljivo je da je najviše prijava stiglo iz Zadarske županije:




Sav novac namjenski utrošen
– Uglavnom je riječ o uređenju plaža, riva, šetnica i ostale komunalne infrastrukture iz našeg resora. Ovdje treba istaknuti kako svi prijavljeni projekti imaju građevinsku dozvolu i troškovnike te je za očekivati kako će svi ti projekti biti realizirani do početka ove turističke sezone. Ovo je već druga godina zaredom da se ova sredstva dodjeljuju za pomorsko dobro u općoj uporabi, a Ministarstvo planira i dalje na ovakav način sufinancirati projekte. Prošle smo godine već imali uručenja ugovora u Zadarskoj županiji kada su sredstva dodijeljena za šest jedinica lokalne samouprave. Tada smo se uvjerili da je sav taj novac namjenski potrošen upravo za realizaciju tih projekata, s obzirom da se novac uoplaćuje po prikazanim fakturama za obavljene radove. Stoga se veselimo novim projektima u Zadarskoj županiji ujedno pozivajući jedinice lokalne samouprave da i dalje pripremaju projekte, a mi ćemo sredstvima iz državnog proračuna sudjelovati u njihovom financiranju, poručuje na kraju državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.