Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ZA MALE OPĆINE VELIKI PROJEKTI Državni tajnik Šime Erlić uručio 16 ugovora ukupne vrijednosti 4,2 milijuna kuna

16.03.2021. 09:12


Prigodnom svečanošću na Trgu dr. Franje Tuđmana u centru Zemunika Donjeg kod općinske uprave, osnovne škole i župne crkve Kraljice mira – Kraljice Hrvata, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja u fondova EU Šime Erlić, u pratnji zadarskog župana Božidara Longina, uručio je 16 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, ugovora koji se financiraju nacionalnim i europskim sredstvima u ukupnoj vrijednosti od 4,2 milijuna kuna za Zadarsku županiju, dva grada i 12 općina.
Riječ je o projektima kandidiranim na tri nacionalna programa MRRFEU-a: Program podrške regionalnom razvoju, Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške brdsko-planinskim područjima.


Podizanje kvalitete života
– Ovaj program ima jako važnu ulogu, jer kombinirajući nacionalna sredstva s ostalim mogućnostima financiranja značajno pomažemo jedinicama lokalne i regionalne samouprave te doprinosimo gradnji temeljne infrastrukture, a time i ukupnom razvoju Zadarske županije i Republike Hrvatske, naglasio je Šime Erlić.
Nedavno su, kaže on, dodijelili ugovore za naše otoke, a sada ovdje u Zemuniku 16 ugovora u vrijednosti od 4,2 milijuna kuna.
– Ministarstvo regionalnog razvoja ovim sredstvima svake godine podiže kvalitetu života diljem Lijepe Naše. Težimo policentričnom razvoju cijele Hrvatske, odnosno ravnomjernom napretku svih krajeva kako bi uvjeti života svugdje bili isti. Potrebe zadarskih gradova i općina u Zadarskoj županiji, njihovi interesi i njihove aplikacije na javne natječaje su izuzetno dobro prepoznatljivi i u Zagrebu. O tome svjedoči i podatak da se u posljednjih pet godina mandata premijera Andrije Plenkovića samo iz EU fondova u Zadarsku županiju slilo više od tri milijarde kuna, naglasio je Erlić,


Ruka suradnje
– To govori koliko ste se kvalitetno fokusirali i pripremali svi zajedno kao općine, gradovi i županija. Želim vam da vaše projekte uspješno realizirate i provedete, a za sve one veće projekte i ono što pripremate za novo programsko razdoblje, mi ćemo vam biti ruka suradnje kao i do sada, poručio je Erlić, podsjetivši kao Hrvatska sad ima zajamčene financijske poluge od 24,2 milijarde eura za gospodarski oporavak u sljedećih 10 godina.
Zadarski župan Božidar Longin izrazio je veliko zadovoljstvo što je u mogućnosti pozdraviti nazočne na Trgu dr. Franje Tuđmana, a u prigodi svečanog uručenja ugovora o sufinanciranju projekata komunalne infrastrukture.
– Upravo će se na ovoj školi, pored koje smo danas, izvesti radovi na krovištu za koje ćemo dobiti 500 tisuća kuna, naglasio je Longin.
Uz Županiju, kaže on, sredstva će za svoje raznolike infrastrukturne projekte dobiti i jedinice lokalne samouprave, i to gradovi Benkovac i Obrovac te općine Galovac, Gračac, Jasenice, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Polača, Poličnik, Posedarje, Ražanac, Starigrad, Vrsi i domaćin Zemunik Donji u ukupnoj vrijednosti od 4,2 milijuna kuna.
– Kada obilazim općine i gradove povodom njihovih dana, često ističem kako je upravo kvalitetna komunalna infrastruktura temelj svakom budućem razvoju. Bez kvalitetne ceste, bez opremljene i uređene školske zgrade, vrtića i sl. ukupan razvoj ne može biti ni brz, a još manje održiv, rekao je Longin.




Tri milijarde kuna
– Stoga upućujem veliku zahvalu resornoj ministrici, kao i ovdje nazočnom državnom tajniku Šimi Erliću, koji je i sam bio značajan kotačić u razvojnim projektima na području grada Zadra i Zadarske županije. Također, želim pohvaliti naše gradonačelnike i načelnike što su, kako se to danas rado kaže, proaktivni te su, pripremivši projekte i svu potrebnu dokumentaciju, bili spremni za povlačenje sredstava, istaknuo je župan Longin.
Zadarska županija se, kaže on, gradi, raste i razvija upravo zahvaljujući dobroj suradnji lokalne i regionalne razine s Vladom RH, koja sa svim svojim ministarstvima uspješno prati naše značajne razvojne projekte.
– U ovome trenutku na području naše županije provode se projekti vrijedni više od tri milijarde kuna, što pokazuje da znamo i možemo, da osluškujemo potrebe naših građana i radimo preduvjete za njihovu sigurnu budućnost, poručio je Božidar Longin, koji je čestitao svim korisnicima ugovora i poželio uspješnu provedbu razvojnih projekata.


Projekti koji život znače
Općina Zemunik Donji potpisala je dva ugovora. Projekt obnove Osnovne škole Zemunik iznosi 1,2 milijuna kuna, Zadarska županija sufinancira sa 700 tisuća kuna, a MRRFEU s 500 tisuća kuna. Za nogostup kroz Smoković dodijeljeno je 300 tisuća kuna, a za ostatak potrebnih sredstava predstoji dogovori s Brankom Kutijom, odnosno Županijskom upravom za ceste.
– Za naše male općine ovakvi projekti su od velike važnosti. Naime, imamo zadatak podizati kvalitetu življenja i komunalnog standarda kako bi općinski žitelji imali što bolje uvjete življenja. To su većinom projekti koji život znače za žitelje manjih općina. Međutim, kako se radi o velikom novcu to uvijek i nije baš jednostavno jer su naši proračuni uglavnom skromni tako da su bespovratna sredstva koja dobijemo itekako dobra, navodi domaćin Ivica Šarić, načelnik Zemunika.
– Za Trg dr. Tuđmana, gdje smo sada, novac smo dobili od Ministarstva regionalnog razvoja, kao i za energetsku obnovu općinske zgrade te za multimedijalnu dvoranu koju koriste i udruge i općinski žitelji. Slijedi novac za izgradnju sportske dvorane, kazao je Šarić.