Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ZADARSKI INOVATORI Neno Belan zasvirao na prvoj silent električnoj mandolini

16.03.2021. 09:55


Da su Hrvati već stoljećima doprinosili svijetu svojim izumima i rukotvorinama opće poznata je činjenica. Upravo tim putem su krenula dvojica prijatelja iz Zadra s ciljem ponuditi svijetu glazbe nešto što još nitko nije napravio.
Već smo pisali kako su Jurica Urbanek i Renato Perović, dvojica dugogodišnjih prijatelja i zaljubljenika u glazbu i žičane instrumente svoju ljubav i strast pretočili u originalnu ideju – izradili su prvu hrvatsku silent električnu mandolinu. Od ideje i realizacije prošlo je gotovo dvije godine, a put je bio prepun izazova koje je dvojac rješavao u hodu. Priča o ovoj mandolini počinje 2018. godine kada Urbanek u svojoj radionici eksperimentira te sam sklapa i programira stroj koji može precizno raditi dijelove od drveta za prvu hrvatsku silent električnu mandolinu.


Usponi i padovi
Električna mandolina može zvuk prenijeti samo preko pick-upa i preko pojačala, nema nikakve akustike – pojasnio je jedan od autora, Urbanek, kako ne bi bilo zabune. Pri stvaranju finalnog što kvalitetnijeg proizvoda, ovaj kreativni dvojac imao je puno uspona i padova pri izradi dok nisu došli do zadovoljavajućeg proizvoda, a na tom putu morali su puno učiti i kako kažu, još uvijek uče, pogotovo o raznim vrstama drveta koje bi im odgovarale za izradu mandoline.
Njihov cilj je izrađivati personalizirane silent električne mandoline, ovisno o preferencijama naručitelja, njegovoj emociji, karakteru, da bude posebna upravo toj osobi koja ju naručuje.
Za prvu hrvatsku silent električnu mandolinu interes je pokazao i popularni Neno Belan, koji je za INmagazin objasnio svoju očaranost ovim originalnim glazbalom. Za potrebe snimanja emisije, ovaj veliki ljubitelj mandolina, čak je iz Zagreba stigao u Zadar kako bi na njoj i zasvirao. Kako doznajemo od promotorice Marije Sabolić-Kapović upravo za Belana se izrađuje jedna od personaliziranih silent električnih mandolina.
– Od desete godine sam počeo svirati gitaru, ali u nekom momentu čovjek kako sazrijeva i raste počne pokazivati i interes za nekakve srodne slične stvari, a u Dalmaciji što bi bilo najsličnije gitari od mandoline. Čak sam i par godina nastupao s jednim dalmatinskim triom, istaknuo je Belan za INmagazin.


Iskoristili krizu za pozitivu
Zvuk mandoline može se čuti u brojnim hitovima ovog glazbenika, primjerice u »Srcu od leda« i »Kiši«.
Podsjetimo, Urbanek i Perović su situaciju s koronakrizom iskoristili za nešto pozitivno. Krajem 2019. godine krenuli su s realizacijom svoje ideje, stvaranja unikata prve hrvatske silent električne mandoline, a na njoj su radili do polovice 2020. godine. Korona kriza im je na neki način došla kao naručena, imali su dosta vremena koje su provodili u svojim domovima te su se ozbiljnije posvetili realizaciji svog sna, a taj san svakim novim danom se pretače u javu te stvara sve veću »vojsku« poznatih, ali i onih manje poznatih poklonika.
 




Jedina takva u svijetu
Na silent električnoj mandolini, jedinoj takvoj u svijetu, nalazi se implementirani efekt procesor s pretpojačalom i štimalicom, ključevi su omjera 18/1 tvrtke Grover Profesional, pickup je Shadow Profesional dok su žice Thomastik Austija ručno izrađene.
– Između konjića koji prenosi zvuk žice i sklopa za kopčanje žica nalazi se ublaživač sile koji na sebe amortizira napetost žice te oslobađa čistu vibraciju na sami konjić tj. pickup Shadow. Krenuli smo s fazom izrade te cijelu 2019. godinu radili intenzivno na testnim uzorcima mandoline. Bilo je tu svega, i bijesa i smijeha, ali nas je upornost o realizaciji zamišljene ideje gurala naprijed. Pomoću testnih uzoraka detaljno smo provjeravali sve probleme koji su nastajali prilikom obrade drveta. Upravo iz tog razloga izradili smo znatan broj uzoraka testne mandoline da bi uvidjeli sve moguće greške i probleme koji bi se mogli pojaviti te ih tako unaprijed spriječili prilikom izrade unikatnog primjerka. Zapinjali smo dosta pri tome, htjeli odustati, ali bili smo ustrajni da želimo dovršiti posao koji smo započeli. On je gurao mene, ja njega i tako smo ju uspjeli progurati konačno van, objašnjava Urbanek.