Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ZASLUŽENO PRIZNANJE »CINAZ mi je pružio priliku da radim ono što volim i pokrenem projekte za mlade«

16.03.2021. 13:49


Morana Rogić Vihar jedna je od dobitnica Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2019. godini, a dobila ju je zbog rada na području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanje djece i mladih na kojem radi u Udruzi CINAZ već dugi niz godina. Otkrila nam je što za nju znači ova nagrada, ali i nešto o budućim planovima.
Inicijativa za prijavu za nagradu Zadarske županije, došla je, kaže, od članova Upravnog odbora Udruge CINAZ.


Kreativne radionice
– S obzirom na cjelokupan rad i postignuća Udruge od 2003. godine otkad je osnovana i mog doprinosa uspjesima i radu udruge od 2011. godine kad sam se kao volonterka priključila, odlučili smo se za prijavu, kaže Rogić Vihar.
Iako joj je nagrada dodijeljena za postignuća ostvarena u 2019. godini ona ističe kako je ipak bitan cjelokupni rad udruge i pojedinca te dugogodišnji rezultati koji su prepoznati od strane Zadarske županije.
– Vjerujem da svi koji su dobili nagrade Zadarske županije nisu ih dobili samo za tu godinu nego i za cjelokupan dosadašnji rad iza kojeg stoji puno osobnog zalaganja, entuzijazma i želje za doprinos lokalnoj zajednici. Za mene je 2019. godina bila iznimno posebna jer sam prvi put postala majka, a predano sam radila, kao i uvijek, sve dok su bile potrebe za aktivnostima za djecu i mlade, rekla je Rogić Vihar i navela kako su u toj godini provedene aktivnosti za jačanje poduzetničkih vještina učeničkih zadruga po osnovnim školama diljem Zadarske županije te su uspostavljenje nove suradnje.
Radilo se najviše o kreativnim radionicama: quilling tehnika, decoupage, recikliranje, prirodna kozmetika.
Rad Udruge CINAZ nije ostao samo u okvirima Zadarske županije već se jedan dio edukacija provodio i u Omišu, a Rogić Vihar je spomenula i neke druge važne projekte.


Ponosna na projekte udruge i nagradu
– Naš projekt »Deset dana bez ekrana« smo proveli u osnovnoj školi u Omišu, jako smo ponosni što taj projekt i dalje živi, još od 2009. Izdvojila bih i provedbu projekta »VR LABoratorij za mlade« s Gradom Zadrom, besplatne tečajeve stranih jezika u udruzi, te aktivnosti promicanja mogućnosti za mobilnost mladih kao Eurodesk »lov na blago« (Eurodesk Treasure Hunt) u sklopu Time to move kampanje i Europski tjedan mladih.
Ovo priznanje Zadarske županije veliki je uspjeh kako za Udrugu CINAZ tako i za sve osobe koje su bile uključene u rad Udruge i koje su promicale važnost izvaninstitucionalnog obrazovanja kod djece i mladih, ali posebno i za dobitnicu nagrade koja je radu s djecom i mladima posvetila veliki dio svog vremena te je upravo u CINAZ-u započela svoje prve volonterske korake.
– Ovo je veliko priznanje za udrugu koja je oduvijek pružala podršku mladima ljudima u osobnom razvoju i ostvarenju njihovih potencijala. Udruzi sam se pridružila 2011. godine kao volonterka i imala sam veliku želju raditi s mladima i baviti se neformalnim obrazovanjem djece i mladih. CINAZ mi je pružio priliku da radim ono što volim i pokrenem značajne projekte za mlade, kao što su: Klub mladih KLOOZ, Info centar za mlade Zadar, Izvannastavni i izvanškolski program za djecu i mlade, Program prevencije nasilja među mladima, kaže Rogić Vihar i dodaje kako je sretna što je dobila priznanje za sav dosadašnji trud.




Dani dobrih veza
– Ovo je za mene ujedno i priznanje za profesiju rada s mladima (youth work) koja još nije zasluženo priznata u nacionalnim okvirima i često se još uzima zdravo za gotovo, a radi se o iznimno kompleksnom području rada iza kojeg stoje godine profesionalnog usavršavanja i osposobljavanja. Udruga CINAZ ne staje ni ove godine, koja će po svemu sudeći biti izazovna kao i prošla, ističe Rogić Vihar najavljujući i planove za budućnost.
– Nastavljamo i dalje provoditi aktivnosti za djecu i mlade u skladu s epidemiološkim mjerama. Započeli smo sa provedbom kreativnih radionica u osnovnim školama, planiramo našu višegodišnju manifestaciju za prevenciju nasilja među mladima Dane dobrih veza u suradnji s Odjelom za psihologiju Sveučilišta u Zadru, provedbu programa Eurodesk i prijavu na natječaje za EU projekte. Prioritet nam je oduvijek bio, a posebno sada u doba pandemije, očuvanje mentalnog zdravlja mladih te smo u veljači započeli s provedbom individualne art terapije s mladima. Želja nam je u budućnosti osigurati i radno mjesto za Savjetovalište za mlade jer smatramo da je neophodno, a i sami mladi su nam izrazili veliku potrebu za istim, istaknula je Rogić Vihar.
Na kraju je zahvalila na velikoj podršci Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije na financijskoj podršci udruzi bez koje bi teško opstali u ovim teškim vremenima koja su dosta pogodila civilni sektor. A ovim putem pozvala je i sve osnovne i srednje škole koje su zainteresirane za suradnju da se jave na: [email protected].