Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Centar počinje s radom do kraja mjeseca

Autor:

15.04.2009. 22:00
Centar počinje s radom do kraja mjeseca

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zadaća ovog postrojenja je da 70 do 90 posto otpadnih voda koje se pročiste, evakuiramo podmorskim ispustom u Zadarski kanal, kaže Peronja
Direktor Odvodnje Grgo Peronja jučer je pozvao građane koji žive u okolini novoga postrojenja za pročišćavanje voda kako bi ih upoznao objektom. Objekt za pročišćavanje vode je jedan od najmodernijih na Jadranu, a već je isproban njegov rad sa čistom vodom, dok će pročišćavanje otpadnih voda početi krajem ovoga mjeseca. Pedesetak građana su sa objektom uz direktora Odvodnje Grgu Peronju upoznavali i djelatnici mr. Irena Peša, tehnologinja Branka Viduka i voditelj pogona Robert Brajnović.
– Danas smo pozvali ljude kako bi im pokazali funkciju objekta koji je u blizini njihovih domova. Ovaj objekt je brzo niknuo, ljudi su sa prozora gledali njegovu radnju i vjerovatno se mislili što to jest. Ovim postupkom smo htjeli pokazati ljudima da ova grupa od 21. objekta na 50 tisuća metara kvadratnih predstavlja cijelinu za pročišćavanje otpadnih voda. Danas ćemo im pokazati ovu modernu tehniku i sve ono što smo napravili. Objasnit ćemo im procese koji će se ovdje raditi, što će biti u zgradama i ovdje se događati. Na kraju obilaska građanima ćemo dati papir na kojemu su brojevi telefona voditelja poslovanja i uređaja te se mogu javiti ukoliko ih bilo što bude zanimalo ili im ne bude jasno, rekao je Peronja pojašnjavajući kako na ovaj način stvaraju dobrosusjedske i prijateljske odnose te razbijaju predispozicije o ovom objektu kao stranom tjelu koje će proizvoditi buku i neugodne mirise.
Nakon što je objasnio zbog čega je pozvao ljude, direktor Peronja je pojasnio i što se radi u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda.
– U ovom postrojenju radimo tri faze pročišćivanja otpadnih voda koje izlaze iz kućanstava, domaćinstava, škola i drugih objekata. U prvoj fazi grubim i finim rešetkama pročišćava se sve ono što nije tekućina, znači razni komadići i čepovi. U drugoj fazi se otklanjaju masti i pjesak, a zatim slijedi faza biologije u kojoj se još iz molekula vode otklanjaju stopljeni deterdženti, sapuni, masnoće od kuhanja. Na samom kraju, zadaća ovog postrojenja je da 70 do 90 posto otpadnih voda koje se pročiste, evakuiramo podmorskim ispustom u Zadarski kanal, kaže Peronja dodajući kako se u kanal ispušta čista voda.
– Voda se skuplja iz gotovo cijeloga grada, osim krajnje zapadnog dijela koji gravitira uređaju na Boriku. U ovom uređaju pročistit ćemo vodu iz cijelog centralnog dijela, uključujući Petriće, Brodaricu i Bili Brig, rekao je Peronja.
Uz pedesetak zainteresiranih građana bio je i predsjednik Mjesnog odbora Smiljevac Denis Karlović koji je rekao kako su mu fantastični dojmovi vezani uz objekat za pročišćivanje otpadnih voda.
– Problemi koje imaju stanari našega mjesnog odbora će biti riješeni sa ovim pročišćivačem i mislim da je ovo prava stvar za cijeli grad. Naš najveći problem bile su crne jame gdje nije riješena kanalizacija. Naročito nam je problematična ulica Petra Skoke jer se otpadne vode slijevaju ljudima u vrtove, a svi ti problemi sada će biti rješeni, kaže Karlović.
Upitali smo ga i jesu li građani bili zabrinuti ili su negodovali zbog postrojenja koje se gradilo u blizini njihovih kuća.
– Građani nisu bili zabrinuti, Ovo je ipak najmodernija tehnologija u Europi i sve će biti u redu. Imamo jako dobar kontakt sa žiteljima Mjesnog odbora Smiljevac i mislim da smo na pravi način mi, gradonačelnik i poglavarstvo objasnili što će ovo sve dobiti sa ovim postrojenjem, rekao je Karlović.
Podsjetimo da je ovo jedno od najmodernijih postrojenja za pročišćavanje voda, a svakako najmodernije na Jadranu. Postrojenje je izgrađeno od strane konzorcija koji je pobjedio na međunarodnom natječaju građevinari su bili Zueblin i domaći podizvođač Gortan dok je oprema od Passavant, Roedigera i Geigera. Koliko god postrojenje bilo moderno i jedno od najboljih, građanima najviše strahuju od novog poskupljenja režija. Tako su neki od njih rekli da će sigurno režije poskupiti jer se novac koji je uložen u ovo postrojenje mora vratiti.