Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Despot: Zahvaljujem svojoj i Božinoj majci

Autor:

15.04.2009. 22:00
Despot: Zahvaljujem svojoj i Božinoj majci

Foto: Zvonko KUCELIN



Najsvečaniji trenutak Svečane sjednice Županijske skupštine bila je dodjela nagrada i priznanja. Nagradu Zadarske županije za životno djelo ove su godine dobila dvojica laureata – pjesnik Pavao Despot i gospodarstvenik Božo Jusup.
Godišnja nagrada Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2008. godini dodijeljena je Ivici Bratanoviću, predsjedniku Udruge za šport i rekreaciju invalida, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, poznatom zadarskom humanitarcu Vjenceslavu Jurinu – Venciju, KUD-u Radovin, Paškoj sirani d.d. Pag, Alojzu Pavloviću, književniku i vijećniku u prvom sazivu Županijske skupštine Zadarsko-kninske županije, Darku Tokiću, ravnatelju SŠ Obrovac, mr. sc. Marijanu Tomcu, županijskom vijećniku u zadnjem sazivu Skupštine, poznatom agronomu i autoru prvog i jedinstvenog Maslinarskog kalendara, Udruzi žena “Kukljica” te Zračnoj luci Zadar d.o.o. Zadar.
Spomenimo još da je program vodila Vlatka Vučić-Marasović, pomoćnica pročelnika Ureda župana, a svečanost su svojim nastupima uljepšali i uveličali klapa Kontarda i “Fuštanići”, plesna skupina Glazbene škole Blagoje Bersa.
– U ovom trenutku ne mogu odoljeti svom srcu i ne mogu i ne smijem bez svoje pjesme koju sam napisao za našu domovinu, rekao je na početku svoje zahvale svima okupljenima Pavao Despot te je izrecitirao svoju pjesmu “Domovina”. Despot je nakon recitiranja pjesme rekao kako je ovaj susret i čin u suglasju s patnjom, idealima i dužnošću.
– “Tko nije propatio, nema mi prava davati savjete”, citirao je Sofokla, o idealima najbolje zbori S. S. Kranjčević rekavši “Mrijeti ti ćeš kada počneš sam u ideale svoje sumnjati.”, “Za hljeb slobode prilažem svoj klas”, rekao je A. G. Matoš, lijepo je i potrebno citirati i slijediti pametne i poštene ljude. Nigdje nema toliko ljubavi, kao u pogledu majke iznad kolijevke i najveća je dužnost braniti majku – domovinu, a tu su nam dužnost pretvorili u grijeh. U ime majki ovogodišnjih laureata, u ime majke Bože Jusupa i moje majke svima hvala!, riječi su kojima se razdragani Despot zahvalio svima okupljenima. Dodao je kako je riječ hvala samo prigušena jeka onoga što svi laureati osjećaju danas.
– Od svih istina najtrajnije su one srca, a dok je srca bit će Croatije, zaključio je Despot.
Pavao Despot, profesor je i hrvatski pjesnik. Član je društva književnika i Matice hrvatske. Objavio je zbirku pjesama “Na rubu sna”, “Draga neka ti to u naviku prijeđe”, “Dubrovniče diko!”, “Dobra kuća i nikad više”, “Soneti”, “Bijeg suze” te priču za djecu “U potrazi za smijehom”.
Despot je autor 16 značajnih književnih djela koja su protkana istinskim domoljubljem i dragim, ali bolnim uspomenama. Za vrijeme komunističkog režima bio je zatvaran i mučen, a od 1980. do 1990. godine djela su mu bila zabranjena. U svojim djelima se inspirira ne samo svijetom koji ga okružuje, već ulazi i u osobne sudbine pojedinca učinivši ih vlastitim zaokupljenostima, rečeno je prilikom predstavljanja pjesnika.
Jusup: Vjerujem da sam radio dobre stvari
Nagradu Zadarske županije za životno djelo dobio je gospodarstvenik Božo Jusup. Nakon uručivanja nagrade Božo Jusup je kazao:
– Radostan sam. Cijeli svoj radni vijek proveo sam u gospodarstvu. Danas imam navršene 72 godine, a u gospodarstvu sam počeo raditi 1956. godine, odmah nakon završene srednje škole. Nisam nikada prekidao s radom, osim što sam godinu dana proveo u vojsci. Vjerujem da sam dobro radio, da sam radio dobre stvari i onaj tko mi daje priznanje zna zašto mi ga daje.
Tomac: Prepoznat tridesetogodišnji rad
Godišnju nagradu Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2008. godini dobio je magistar agronomije, županijski vijećnik i autor prvog i jedinstvenog Maslinarskog kalendara Marijan Tomac.
– Ova nagrada znači da je moj tridesetogodišnji rad u poljodjelstvu prepoznat, znači da je sve ono što sam radio imalo smisla i padalo je na plodno tlo. Zahvaljujem svima koji su me predložili i koji vjeruju u moj rad, rekao je Tomac
Jurin: Ovo je nagrada svih darivatelja krvi
Poznati zadarski humanitarac Vjenceslav Jurin – Venci dobio je Godišnju nagradu Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2008. godini.
– Ovo je nagrada svih darovatelja krvi Zadarske županije. Meni je posebna čast što sam ja predsjednik Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi “Kalelarga” koji je postao brend u Europi. 7. svibnja imamo veliku uskršnju akciju darivanja krvi u Hrvatskoj kazališnoj kući i pozivam sve dobre ljude da nam se priključe, kaže Venci.
Filipi: Nagrada koja obvezuje i potiče
Udruga žena Kukljica dobila je Godišnju nagradu Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2008. godini. Nagradu je preuzela predsjednica Udruge Dragana Filipi.
– Mi smo zaslužili ovu nagradu, jer smo bili aktivni tijekom cijele godine. Ova nagrada nas obvezuje i ona je poticaj za daljnji rad. Naše sljedeće akcije odnosit će se na čišćenje i zaštitu okoliša, rekla je Filipi.
Pupić-Bakrač: Približili smo našim građanima europske metropole
Godišnja nagradu Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2008. godini pripala je i Zračnoj luci Zadar. Preuzela ju je direktorica luke Katica Pupić – Bakrač.
– Ovo je priznanje za naš kontinuirani rad na izgradnji infrastrukture i povećanju broja prometa. Uvođenjem nisko tarifnih kompanija povećao se broj turista iz kojih ih nismo imali, a isto tako naši građani su dobili mogućnost putovanja u europske metropole po vrlo povoljnim cijenama, rekla je Pupić – Bakrač.
Tokić: Prepoznata vizija Srednje škole Obrovac
Među dobitnicima Godišnje nagrade Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2008. godini je i ravnatelj Srednje škole Obrovac Darko Tokić.
– Nagrada je dokaz da sam bio na pravom putu, da je moja vizija moderne europske Srednje škole Obrovac s hrvatskim predznakom postala prepoznatljiva i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Ovo je i priznanje mojim suradnicima i učenicima koji su moju viziju prihvatili. Sav moj rad je često bio na uštrb obitelji kojoj se zahvaljujem na strpljenju svih ovih godina, izjavio je Tokić.
Dražina: Velik dan za PU zadarsku
Godišnja nagrada Zadarske županije za postignuća ostvarena u 2008. godini otišla je i u PU zadarsku. Nagradu je preuzeo načelnik Antun Dražina.
– Danas je veliki dan za PU zadarsku. Ova nagrada je priznanje javnosti za naš rad i poticaj da nastavimo u ovom smjeru. Zahvaljujem svima koji su prepoznali naš rad koji je vidljiv, izjavio je Dražina.
Mladineo: Ponosan sam na naše programe
– Ispunjen sam ponosom jer je Zadarska županija primjer drugima te je prva po broju programa koji se odnose na zaštitu okoliša, kazao je Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. On je dodao kako je Fond osigurao oko 400 milijuna kuna za 142 programa na području Zadarske županije. Kao bitne projekte zajedničke suradnje Fonda i Županije Mladineo je istaknuo sanaciju bazena lužine u bivšoj tvornici Glinica kod Obrovca, sanaciju odlagališta otpada Diklo te izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom. Dodao je i prvi pogon za reciklažu u Gračacu te mnoge druge projekte koji se upravo realiziraju na području županije.
Bratanović: Županija ima srce i dušu za invalide
– Jako sam zadovoljan što je Zadarska županija pokazala da ima srce i dušu za osobe s invaliditetom i uvrstila mene u izbor ovogodišnjih nagrada. Već se 14 godina bavim invalidskim sportom, državni sam prvak na više natjecanja i lani sam nastupio na Paraolimpijskim igrama u Pekingu i veliko mi je zadovoljstvo primiti ovakvo priznanje, kazao je Ivica Bratanović, predsjednik Udruge za sport i rekreaciju invalida.
Pernar: Otvorili smo novi pogon
– Jako sam sretan i zadovoljan dobijenom nagradom i što su nas nakon 60 godina postojanja prepoznali da smo uspjeli napraviti ovo što smo sada. Uspjeli smo i uz pomoć sredstava pristupnih fondova Europske unije. Paška sirana osnovana je 1946. godine kao poljoprivredna zadruga da bi prošle godine otvorili novi pogon za preradu mlijeka, kazao je Ante Pernar koji je direktor Paške sirane već 33 godine.
Dundović: Kandidati smo za UNESCO
– Iskreno, iznenađeni smo što su nas nominirali za ovu nagradu. I jako smo zadovoljni, jer su nas prepoznali i što smo je dobili. Ova nagrada se poklopila s proslavom deset godina našeg djelovanja, a u međuvremenu se dogodilo i da je Ministarstvo kulture zaštitilo napjeve koje mi izvodimo kao nematerijalno kulturno dobro. To je velika stvar ne samo za naše mjesto i nas, već i za cijelu županiju. Šest napjeva s područja Hrvatske kandidirano je pri UNESCO-u za svjetsko nematerijalno kulturno dobro, a između tih šest je i naše “orcanje” iz Radovina. Ova nominacija je velika čast i ljudi iz Ministarstva koji su nas predložili i koji su pratili naš rad te zaključili da su naši napjevi vrijedni i specifični, kazao je Ivica Dundović, voditelj KUD-a Radovin.
Pavlović: Nagrada je snažan impuls


Ugodan je osjećaj kada doznate da ste se, osim u krugu svoje obitelji, afirmirali i u široj društvenoj zajednici. Ne mogu reći da sam nagradu očekivao. Uglavnom, ona mi je dala impuls za daljni rad i napredak, kazao je Alojz Pavlović, književnik i vijećnik u prvom sazivu Županijske skupštine Zadarsko-kninske županije.