Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Farme uzrokuju globalno zatopljenje

Autor:

15.04.2009. 22:00
Farme uzrokuju globalno zatopljenje


Mesna industrija uzrokuje više plinova koji uzrokuju globalno zatopljenje nego sav promet ovoga svijeta. Metan i ugljični dioksid koji su povezani s uzgojem krava i drugih životinja uzrokuju globalno zatopljenje, istaknuo je Luka Oman, predsjednik udruge za prava i zaštitu životinja
U dvorani Znanstvene knjižnice Zadar održano je predavanje udruge “Prijatelji životinja” pod nazivom “Povezanost zaštite životinja i okoliša”, a uz predavanje posjetitelji su mogli pogledati i film “Budućnost je u našim rukama”.
Predsjednik udruge za prava i zaštitu životinja Luka Oman kaže da je naglasak predavanja i projekcije na povezanosti borbe za prava životinja i zaštite okoliša kako bi se očuvao planet.
Zaštita okoliša i nenasilje
Aktualan primjer su plastične vrećice koje ugrožavaju životinje, a i cijeli okoliš u kojemu živi čovjek, pa tako ugrožava i njega. Malo građana zna da je velika povezanost mesne industrije i globalnog zatopljenja. Mesna industrija uzrokuje više plinova koji uzrokuju globalno zatopljenje nego sav promet ovoga svijeta. Metan i ugljični dioksid koji su povezani s uzgojem krava i drugih životinja uzrokuju globalno zatopljenje, a postoje i stvari koje nisu povezane direktno sa samim globalnim zatopljenjem već s okolišem. Tako se zbog mesne prehrane, odnosno uzgoja životinja za prehranu stravični resursi nemilice troše, a takva je hrana 70 posto neefikasnija od biljne hrane. Znači 70 posto propada uzaludno, a samo se 30 posto iskoristi, a u nekim slučajevima i manje. Preko 50 milijardi životinja uzgaja se zbog ljudske prehrane mesom. Svake godine taj broj životinja se ubija. S mesnim industrijama direktno je povezano zagađenje i vode i tla, a svakako se i nemilice troši voda koje je sve manje. Sve to pokazuje da su zalaganja za prava životinja itekako i zalaganja za očuvanje okoliša cijelog planeta, odnosno za održivi način života, kaže Oman dodajući da je cijeli koncept povezan s nenasiljem.
U zanimljivom crtiću Meatrix koji parodira popularni blockbuster Matrix, a u glavnim ulogama su životinje, a prikazan je život svinje u mesnoj industriji koja toga nije svijesna. Zatim se pojavljuje krava koja joj ukazuje na pravu prirodu njenog zatočeništva.
Kako se većina razgovora svodila na štetnost mesne industrije, Luka Oman je rekao da udruga “Prijatelji životinja” smatra da životinje imaju pravo na svoj vlastiti život.
Na metar lanca
– To što smo predodredili da nam svinja bude za kobasice nije ono što je priroda predodredila. Svaka životinja, kao i čovjek, osjeća bol ima radost, bori se za taj život. Industrijske farme izdvajamo kao najveću okrutnost, ali to ne znači da je opravdano ubijanje životinja uzgojenih u malo boljim uvjetima. Farmski uzgoj se spominje jer su gotovo sve životinje uzgojene na farmama, vrlo je mali broj životinja uzgojenih kao nekada. U Hrvatskoj je čak 80 posto krava na trajnom vezu, što znači da su one cijeli život u štalama zavezane na metar lanca. Danas ni seoska imanja ne izgledaju kao na reklamama koje prodaju meso, mlijeko i druge proizvode. Pozivamo na poštivanje života i ne poštivamo humani uzgoj, jer to bi značilo da se borimo za bolje robovlasničko društvo, umjesto protiv robovlasništva, kaže Oman ističući da treba održati ovaj svijet.
– Zbog svoje održivosti svijet se treba okrenuti antispecizmu, kako bi i sam dobio pravo na preživljavanje. Nasilje nema granice i upravo se u malome uči nasilje. Suosjećanje isto tako ne bi trebalo imati granice i na tome se ne bi trebali zadržavati. Kao što se danas ne zadržavamo na vjeri i rasi nego dajemo prava svim ljudima, također moramo davati prava i svim stanovnicima ove zemlje i boriti se protiv specizma i gledanja svijeta koji je predodređen samo čovjeku. Takvo razmišljenje je povezano s uništavanjem okoliša. Želimo mjenjati zakone i mjenjat ćemo ih, ali sve kreće od jednog malog čovjeka. Moramo mjenjati svoju prehranu i navike kupnje, kaže Oman zaključujući kako se jako puno toga može učiniti bez sudjelovanja u uništavanju okoliša i i bez okrutnosti nad životinjama.