Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

I prije ljeta geodeti će “crtati” Iž

Autor: Elza Radulić-Toman

15.04.2009. 22:00
I prije ljeta geodeti će “crtati” Iž


Dolaskom stručnjaka na teren još jednom će se sve pregledati, detaljizirati, izmjeriti, potvrditi, a vlasnici sa susjedima će im u tome pomoći, kako bi buduće katastarske knjige, koje će otok Iž dobiti prvi put u svojoj povijesti, bile što točnije
Nakon što je prije nešto manje od mjesec dana otok Iž snimljen iz zraka i iz aviona su stručnjaci zagrebačke tvrtke GEO-foto napravili snimke svih parcela koje ulaze u katastarsku izmjeru, trenutačno se ti fotosnimci pripemaju, kako bi geodeti što prije s njima izišli na teren.
Projekt 300 tisuća eura
Naime, posao na iškome projektu katastarske izmjere dobio je splitski Geodetski zavod i njegovi će stručni ljudi otići u obilazak terena, gdje će uz pomoć samih vlasnika iscrtati i zaokružiti parcele, koje su vlasnici inače od kraja prošle godine pa sve donedavno trebali obilježiti. Obilježavalo se svaku parcelu u tzv. proširenoj građevinskoj zoni, izgrađenu i neizgrađenu i to prema uobičajenoj preporuci nositelja projekta, bijelom bojom, kako bi se bolje uočavala na avionskim snimcima. A računa se da na cijelome ovom otoku, u oba naselja, Velom i Malom Ižu, ima oko 4.000 parcela, pa to znači da je to ustvari ogroman posao za “crtače”. Ne samo da ima puno posla, nego je to i vrlo skup posao.
Troškovi za izradu katastarske knjige za neki teren veličine jednoga četvornog kilometra iznose oko 100.000 eura! Na otoku Ižu će se raditi na oko tri četvorna kilometra terena, što znači da bi projekt mogao stajati oko 300.000 eura.
Dakle, dolaskom stručnjaka na teren, a to će kako sada izgleda biti i prije ljeta, još jednom će se sve pregledati, detaljizirati, izmjeriti, potvrditi, a vlasnici sa susjedima će im u tome pomoći, kako bi buduće katastarske knjige, koje će otok Iž dobiti prvi put u svojoj povijesti, bile što točnije. Te knjige se izrađuju još i na temelju postojećih katastarskih podataka, koji su se radili “u hodu”, kao i podataka u sudskim knjigama. Sve ukazuje da je to vrlo obiman posao koji za veličinu ovoga projekta obično traje i po dvije godine.
Dokazi i prigovori
Recimo kako na kraju kada sve izgleda gotovo ipak nije gotovo, jer se tek tada sve daje na javni uvid. Tada obično vlasnici stavljaju prigovore, naravno ako ih imaju. Prigovore, kažu nam stručnjaci, vlasnici mogu stavljati i u kasnijim fazama izrade, zapravo uvijek i nakon izrade, ali ako imaju valjane dokaze. Bez potrebnih dokaza nema ni prigovora.
Na kraju ćemo reći i da je riječ zapravo o Vladinom programu kojim se u Hrvatskoj izrađuju katastarske knjige, a započeo je još prije 12 godina. Kad je riječ o otocima, novac od oko 60 posto osigurava država iz proračuna, a 40 posto lokalna zajednica, a kada se radi o kopnenome dijelu onda je računica obrnuta. Proteklih godina se ovaj projekt na zadarskome području paralelno odvijao na otocima i kopnenom priobalnom dijelu. Dosad je posao završen i prave zemljišne knjige dobili su Vir, Vrsi, Grbe, Ninski Stanovi, Petrčane, te Veli Rat, Soline i Premuda. Nekoliko kopnenih i otočnih mjesta će to imati uskoro, jer su njihovi projekti u završnim fazama, a među njima je i Biograd. Hrvatska Vlada će, vjeruje se, ustrajati i sve ovakve projekte će dovesti do kraja, jer je i to jedno od bitnih pitanja izjadnačavanja s Europom, a i zato što su katastarske knjige ustvari jedan od bitnih temelja svake pravne države.