Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ilegalni kamenolom u Sutomišćici

Autor: Dragana Glavočić

15.04.2009. 22:00
Ilegalni kamenolom u Sutomišćici


– Kamen iščupan iz našeg brda koristi se za izgradnju trajektnog pristaništa u Preku, pojasnili su mještani dodajući da im je općinska vlast obećala da će se provesti referendum o izgradnji hotela na igralištu no kako doznaju, ugovor o izgradnji je već potpisan
Protekli tjedan na internetskoj stranici YouTube objavljen je video uradak pod nazivom Sutomišćica u “zaleđu” koji prikazuje ilegalnu eksploataciju kamena na brdu u blizini Sutomišćice. Snimka prikazuje situaciju koja je zabilježena 2004. godine kad je brdo, današnji kamenolom bilo prekriveno šumom, a snimak novijeg datuma zorno prikazuje bagere koji na kamione utovaruju kamen koji se potom odvozi u nepoznatom smjeru.
U razgovoru s mještanima Sutomišćice koji su željli ostati anonimni doznajemo da je prije nekoliko dana ilegalan kamenolom posjetio rudarski inespektor.
– Sumnjamo da ga je netko od mještana pozvao, ali možda je i pogledao na YouTubeu video snimak, a može biti i da je u obilasku Zadarske županije s obzirom da se zna da egzistira nekoliko ilegalnih kamenoloma, pojasnili su mještani.
Sudeći prema onome što su mogli vidjeli 2004. godine na brdu Križina kamenolom nije postojao, no već naredne godine počinje kopanje i bužanje brda te eksploatacija kamena kad započinju radovi na marini. Tijekom eksploatacije kamena obližnje parcele zasute su kamenjem i takva je situacija do danas.
– Mnogi mještani bili su uvjerenja da će izgradnja marine donijeti blagoslov našem mjestu točnije nova radna mjesta i obećano uređenje mjesta i šetnice, stoga smo i bili spremni podnijeti žrtvu budućeg narušenog mira i čistog mora u našoj uvali. No, danas se upravo to uređenje središta mjesta veže kao uvjet za izgradnju budućeg hotela na mjestu današnjeg nogometnog igrališta, a kamen iščupan iz našeg brda trenutačno se koristi za izgradnju trajektnog pristaništa u Preku, pojasnili su mještani dodajući da im je općinska vlast obećala da će se provesti referendum o izgradnji hotela na igralištu no kako doznaju, ugovor o izgradnji je već potpisan tako da je to gotova stvar, ali je upitna zakonitost budućih radnji na izgradnji objekta.
Ilegalni kamenolom čine dvije iskopine. Riječ je o katastarskim česticama 6947 veličine 16.943 četvorna metra plus suhozid površine 485 četvorna metra i čestica 7562 veličine 9.333 četvorna metra. Prema mišljenju stanovnika Sutomišćice, ako bi se “u grubo” uzelo da je prosječna visina iskopa minimalno 5 metara, značilo bi da je iskopano cc 135.000 kubika kamena.
– Pomnožimo li taj iznos kubikaže s cijenom kubika kamena kupljenog u legalnom kamenolomu, čija cijena iznosi 90,91 kunu dobit ćemo iznos od 12,2 milijuna kuna. S tim da u taj iznos nisu uračunati putni troškovi prijevoza kamena trajektom što je vrlo značajna stzavka, kazali su mještani dodajući da je začuđujuće da policija nije kontrolirala odakle dolaze kamioni s kamenom pogotovo kad se zna da je ulaz prema ilegalnom kamenolomu ide od glavne otočne ceste.
Nekoliko dana prije Uskrsa mještani su primjetili da se kamenolom zatvorio te su na cesti koja vodi prema većoj iskopini nabacane grane i kamenje kao da se tu ništa ne događa.
– Sumnjamo da je netko dojavio radnicima koji rade u kamenolomu da naredni tjedan dolazi rudarski inspektor tako da se ulaz prekrio, dodali su mještani.
Kontaktirajući općinsku vlast u Preku nitko nije želio komentirati slučaj s ilegalnim kamenolomom u Sutomišćici, a načelnik Ante Jerolimov bio je na sastanku.