Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lirske apstrakcije

Autor: Nikola Markulin

15.04.2009. 22:00
Lirske apstrakcije

Foto: Filip BRALA



U ‘Arsenalu’ je u utorak navečer svečano otvorena izložba akademskog slikara i sveučilišnog profesora Stipe Golca, nazvana „Kameni cvjetovi”. Izložbu, koja će u Arsenalu biti postavljena do 2. svibnja, je organizirala udruga ‘Art – forum Zadar’. Na otvorenju izložbe su govorili Šefik Nadarević, predsjednik Art – foruma Zadar, Boris Žuža, slikar i autor teksta u katalogu izložbe, te autor.
Nadarević je, pozdravivši sve prisutne, posebice Radovana Dunatova, člana Gradskog poglavarstva zaduženog za kulturu, te Ivu Govorčina, predsjednika HDLU-a Zadar, istakao kako su Zadrani u prilici uživati u djelima značajnog i velikog imena hrvatske umjetničke scene, o čemu, kako je kazao Nadarević, zorno svjedoči i podatak o 65 samostalnih i mnogo veći broj skupnih izložbi Stipe Golca.
– Golac najbolje poznaje duh ljepote Like i taj je duh unio u svoje stvaralaštvo. Lirska apstrakcija pred nama specifičan je autorov izraz, jer svjedoči o poznavanju svoga zavičaja na jedinstven način. Golac apsorbira sve što je lijepo i to prenosi na svoje slike. Oba izložba svjedoči kako Zadar postaje centar slikarskog izlaganja ne samo Dalmacije, već i Hrvatske, pa i šire. To je i zasluga slikarskih veličina kakav je i Golac koje u njemu izlažu, dodao je Nadarević.
Boris Žuža, recenzent i umjetnički voditelj izložbe, pročitao je svoj tekst, naslovljen „Neimar kamenih cvjetova”, iz kataloga izložbe:
– Izborom recentnih likovnih djela, poznati akademski slikar iz Gospića Stipe Golac predstavlja se likovnoj publici i javnosti grada Zadra svojom samostalnom izložbom slika u galerijskom prostoru multimedijalnog centra Arsenal. Autor je svojevrsni doajen likovnosti u hrvatskoj likovnoj umjetnosti, dugogodišnji likovni pedagog i predavač pri Pedagoškom fakultetu u Rijeci, radna jedinica Gospić, pisac više knjiga aforizama, snažnih etičkih promišljanja, ali iznad svega je autentičan intelektualac i humanist. U odabiru trajnog mjesta boravka umjetnik je izabrao Gospić kao centralno mjesto zavičajnog kraja. Život u Gospiću, iako udaljen od relevantnih umjetničkih tokova, pružao je senzibilnom pogledu magiju iskonske prirode. Inspirativnost koju nalazi u slikovitosti i stalnim mijenama prirodnih elemenata koji ga okružuju, umjetniku su ujedno stvaralački poticaj iz kojega crpi snažne kreativne impulse usklađene s vlastitim temperamentom. U raznolikim varijacijama i mijenama uprizoruju se samosvojne likovne kompozicije, snažnih ekspresivnih naboja. Autor je svjestan činjenice da je u procesu stvaranja bitno profilirati autentičan likovni izričaj. Boje kao svoje elementarno izražajno sredstvo, slikar na podlogu nanosi temperamentnom gestualnošću poteza ruke u mnoštvu kompozicijskih varijacija, kolorita lirske zvučnosti te vješte redukcije slikovnih elemenata na bitno. Autorov likovni opus istinski je odraz njegovog talenta, karaktera i osobnosti, ali i ustrajnog rada i neiscrpne energije. Strast za likovnim stvaralaštvom traje od dječačke dobi do danas s jednakom ustrajnošću i žarom. Stipe Golac je svojim ukupnim likovnim stvaralaštvom zaslužno uvršten u antologiju hrvatske likovnosti, a njegove lirske apstrakcije predstavljene ovom prigodom zadarskoj likovnoj publici, poetski nazvane „Kameni cvjetovi” svojevrstan su spomen iskonskoj ljepoti prirode, koju nažalost svojim nepromišljenim radnjama potrošačko društvo našeg doba sve više dovodi u pitanje.
Izložbu je svečano otvorio Radovan Dunatov, a tom je prigodom autor Arsenalu darovao jednu svoju sliku, a svim posjetiteljima knjigu svojih aforizama „Krivo živite, ispravite se”.
Stipe Golac rođen je 1939. godine u Ribniku kraj Gospića. Godine 1961. završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, a 1966. Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beogradu u slikarskoj klasi profesora Mihajla Petrova. Svoja djela je izlagao na 68 samostalnih i više od stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Na Pedagoškom fakultetu u Rijeci kao profesor metodike likovne kulture radi od 1977. godine. Autor je i osam zapaženih knjiga aforizama.