Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Livaković: Ponekad mi je neugodno koliko se brzo razvijamo

Autor: Ivana Burica

15.04.2009. 22:00
Livaković: Ponekad mi je neugodno koliko se brzo razvijamo

Foto: Zvonko KUCELIN



Župan Zrilić na Svečanoj je skupštini zahvalio i svim gradonačelnicima i načelnicima općina koji su svoje lokalne projekte koordinirali sa županijskim, kao i predstavnicima gospodarstva, Sveučilišta, školskih, kulturnih, zdravstvenih ustanova, udruga i medija, što su, kazao je zadarski župan, svoj rad i angažman utkali u svima zajednički cilj
U povodu obilježavanja Dana Zadarske županije u je Arsenalu održana svečana sjednica Županijske skupštine kojoj su nazočili brojni uzvanici i gosti iz političkog, javnog, gospodarskog i crkvenog života Zadarske županije, zatim saborski zastupnici Nevenka Marinović, Ivo Grbić, Šime Prtenjača i Branko Kutija, državni tajnik za infrastrukturu Zdravko Livaković, gosti iz prijateljske Južnomoravske regije predvođeni predsjednikom Michalom Hašekom te zamjenik župana Trnavskog samoupravnog kraja Augustin Pullmann.
Iako nisu mogli nazočiti svečanosti, čestitke povodom obilježavanja Dana Zadarske županije njenim žiteljima i čelnicima uputili su dopredsjdnica Vlade RH Đurđa Adlešić, brojni ministri Vlade RH, kao i župani raznih hrvatskih županija.
– Prošle smo godine proslavili 15. obljetnicu Zadarske županije brodeći njenim morskim dijelom. Ove smo se godine vratili na kopno i doslovno, ali i metaforički, stojimo čvrsto na zemlji. Takav pristup dokazujemo i nizom uspješnih projekata. Zadarska županija, zahvaljujući vrlo aktivnom, često i ambicioznom pristupu problemima i izazovima koji su pred nas postavljani, postala je jedna od najperspektivnijih hrvatskih regija, među ostalim je u svom govoru kazao zadarski župan Stipe Zrilić koji je podsjetio na najvažnije projekte realizirane u Zadarskoj županiji u protekloj godini.
Župan je u nastavku uputio iskrenu zahvalu svim vijećnicima dosadašnjeg saziva Županijske skupštine te Poglavarstva na njihovoj podršci i radu. Također je zahvalio i svim gradonačelnicima i načelnicima općina koji su svoje lokalne projekte koordinirali sa županijskim, kao i predstavnicima gospodarstva, Sveučilišta, školskih, kulturnih, zdravstvenih ustanova, udruga i medija, što su, kazao je zadarski župan, svoj rad i angažman utkali u svima zajednički cilj.
– Onima koji su za svoj rad ove godine dobili nagrade iskreno čestitam. Posebnu, pak, zahvalu upućujem Vladi RH na čelu s premijerom dr. Ivom Sanaderom, svim resornim ministrima, a naročito našem ministru Božidaru Kalmeti te ostalim državnim tijelima koji su i u prošloj godini nastavili graditi svoj partnerski odnos s nama. Moja najveća zahvala ipak ide onima za čiji kvalitetniji život svi mi radimo – žiteljima Zadarske županije, istaknuo je župan Zrilić.
Svoje domaćine i ostale nazočne Svečanoj sjednici pozdravio je predsjednik Južnomoravske regije Michal Hašek koji je osim Dana županije, žiteljima Zadarske županije, ali i cijele Hravtske čestitao na ulasku u NATO, čemu je kao zastupnik u Češkom parlamentu i sam doprinijeo svojim glasom. Hašek je naglasio da su odnosi Južnomoravske regije i Zadarske županije sadržajno raznoliki, kvalitetni i redoviti, a spomenuo je i prošlogodišnju donaciju zadarskoj Općoj bolnici vrijednu 2 milijuna kuna, istaknuvši da to nipošto nije bilo slučajno te da će se takav vid suradnje dviju regija nastaviti i dalje.
Uime Vlade RH i premijera Ive Sanadera čestitke i pozdrave uputio je državni tajnik Zdravko Livaković. Livaković je posebno istaknuo i žaljenje ministra Kalmete koji je bio spriječen nazočiti svečanosti.
– Suprotstavili smo se izazovima prošlosti i zajedništvom koje se očitovalo čak i u politici, postigli očit napredak ovog prostora. Nismo ni svjesni koliki. Imam priliku često biti u raznim krajevima Hrvatske te mi je gotovo neugodno koliko nam drugi zavide na svemu što smo postigli. Zadarska županija jednostavno buja, a sve to nije slučajnost – rezultat je to zajedništva i puno, puno rada, kazao je Zdravko Livaković.
Skupu se obratio i dosadašnji predsjednik Županijske skupštine Stanko Zrilić (Skupština je raspuštena 15. travnja) koji je naglasio da je Skupština u protekle četiri godine donijela mnoge važne, štoviše, povijesne odluke, a jedna od njih je ona o dodjeli koncesije za izgradnju distribucijskog sustava plinovoda i distribuciju plina, donesena samo dan prije raspuštanja Skupštine.
– Ovo je beskrajno važan prostor koji ima nešto mitsko i nije slučajno da stvara najbolje, najčasnije i najplemenitije u Republici Hrvatskoj. Samo se u Zadarskoj županiji može dogoditi da kratko nakon ratnih razaranja njen centar postane najuspješnijim gradom u državi. Baštinimo velike časnike, domoljube i nije slučano da je upravo u ovim krajevima rođen general Ante Gotovina koji će pobijediti i tamo gdje je sad. Najbolji smo i ostat ćemo najbolji, a razdoblje od posljednje četiri godine u povijesti će ostati upisan zlatnim slovima. Ovoliko koliko se postiglo u te četiri godine, nije učinjeno nikada prije, kazao je Stanko Zrilić.