Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ne ostavljaj me, udomi me

Autor: Jelica Farkaš

15.04.2009. 22:00
Ne ostavljaj me, udomi me

Foto: Jelica FARKAŠ



Rijetki su gradovi koji imaju izgrađena potrebna skloništa i programe zbrinjavanja i udomljavanja životinja i čije su uprave krenule djelovati u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja. Stoga raduje što je Biograd pokazao zanimanje i volju da se aktivno uključi u zakonom propisano zbrinjavanje napuštenih životinja, istaknuo je Knez
Pod nazivom “Ne ostavljaj me, udomi me” u Biogradu je održana cjelodnevna akcija koja ima za cilj skrb o životinjama kao i razvijanje svijesti građana o potrebi skrbi za životinje s posebnim naglaskom na one napuštene.
Prigodni štandovi
Naime, kako nam je ovom prilikom kazala Ivana Mikulić, stručna suradnica u biogradskoj Gradskoj upravi, akcija je realizirana na inicijativu udruge “Prijatelji životinja”, koja je svojim dopisom upućenim JLS nastojala ukazati na spomenutu problematiku, ali i Mrežu protiv napuštanja životinja koju čini preko 40 udruga iz 28 hrvatskih gradova.
Poglavarstvo Grada Biograda prihvatilo je inicijativu te je stoga i upriličeno i ovo događanje. Pozvan je predsjednik udruge “Prijatelji životinja” Luka Oman te domaće snage, Veterinarska ambulanta Nova i njezin vlasnik Toni Kurtov, psihologinja u biogradskom dječjem vrtiću Andrijana Lukačić, lokalna radio postaja BnM te mediji, a sve u želji da se zajedničkim snagama učini korak naprijed u rješavanju toga već duže vrijeme prisutnog gradskoga problema.
Održan je sastanak svih sudionika, upriličena radio emisija, a kruna svega bilo je druženje, odnosno okupljanje ljubitelja životinja, vlasnika pasa i njihovih ljubimaca te svih zainteresiranih građana ispred bazena biogradske Ilirije. Istom prigodom posjetitelji su mogli na za to postavljenim štandovima kupiti bedževe, majice, knjige s korisnim porukama, ali isto tako dobiti i prigodne brošure o zaštiti i pravima životinja te besplatne veterinarske savjete.
Predsjednik uduge “Prijatelji životinja” Luka Oman kazao je ovom prilikom kako je Zakon o zaštiti životinja na snazi od 1. siječnja 2007. godine, a on jasno propisuje postupke i metode djelovanja u rješavanju problema napuštanja životinja, no nažalost njegova primjena u praksi kod nas još nije u potpunosti zaživjela.
Podrška Grada
– Rijetki su gradovi koji imaju izgrađena potrebna skloništa i programe zbrinjavanja i udomljavanja životinja i čije su uprave krenule djelovati u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja. Stoga raduje što je Biograd pokazao zanimanje i volju da se aktivno uključi u zakonom propisano zbrinjavanje napuštenih životinja. A, osnovne zakonske obveze o kojima govorimo su organizirano zbrinjavanje pasa i mačaka kroz izgradnju skloništa za napuštene životinje zatim programi udomljavanja životinja, edukacija građana, uvođenje mikročipiranja pasa, programi sterilizacije-kastriranja napuštenih životinja te kažnjavanje neodgovornih pojedinaca koji napuštaju odnosno zlostavljaju životinje. Provođenje kaznenih odredbi moglo bi biti učinkovito jer kazne za napuštanje životinje kreću se oko 15.000 kuna, kazao je Oman.
Biogradski gradonačelnik Ivan Knez koji je također bio nazočan ovom okupljanju izrazio je zadovoljstvo velikim zanimanjem i nazočnošću građana i njihovih ljubimaca. Gradsko poglavarstvo odmah je prepoznalo važnost i nužnost primjene ovog zakona, a osnivanje udruge kao i učlanjivanje u Mrežu zasigurno je naš sljedeći korak. Grad daje apsolutnu podršku tom programu, a slijedom toga osigurat će sredstva iz Gradskog proračuna potrebna za rad i normalno funkcioniranje udruge te drugih nužnih aktivnosti, posebno onih na edukaciji koja je bez sumnje na dosta niskoj razini.