Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U Rtini dopuštena gradnja bliže moru

Autor:

15.04.2009. 22:00
U Rtini dopuštena gradnja bliže moru


Gradnja 70 metara od mora bila je zabranjena u mjestima koja imaju više od 50 posto stanovnika bez stalnog mjesta boravka, a sada u Rtini živi više domaćeg stanovništva. Prema tome ovim izmjenama i dopunama u Rtini je sada gradnja bliže moru dozvoljena, kazao je Jordan
Zadnja sjednica sadašnjeg Općinskog vijeća Općine Ražanac održana je u utorak. Na dnevnom redu bilo je izvješće načelnika Dragutina Miočića o radu Poglavarstva od protekle sjednice, usvajanje zapisnika sa prošle sjednice, rasprava i donošenje Odluke o izmjenama i dopunama prostornog plana uređenja Općine Ražanac te rasprava i donošenje Zaključka o izvršenju Proračuna za 2008. Najzanimljivija točka dnevnog reda bila je ona o izmjenama i dopunama prostornog plana te se sada u Rtini može graditi i uz obalu.
Izmjene i dopune prostornog plana rađene su ciljano i to u tri točke. Prva točka bila je izmjena provedbenih odredbi Prostornog plana općine Ražanac u vidu oblika i veličine građevinskih čestica i redefiniranja izgrađenog i neizgrađenog područja naselja. Druga točka bila je izmjena statusa naselja Rtina u odnosu na čl. 51 st. 3 zakona o prostornom usklađivanju i gradnji, a na temelju činjeničnog stanja te zadnja točka u kojoj se usklađivalo sa novonastalim zakonskim i drugim propisima, rekao nam je pročelnik Damir Jordan.
O konkretnim izmjenama koje će utjecati na mještane općine Ražanac Jurdan kaže da se sada u Rtini može graditi i 70 metara do mora.
– Prema zakonu gradnja 70 metara od mora bila je zabranjena u mjestima koja imaju više od 50 posto stanovnika bez stalnog mjesta boravka. Prema popisu iz 2001. godine u Rtini je takvih stanovnika bilo više, nego stalnih tako da je gradja bila zabranjena. Prema podacima koje smo dobili od mjerodavnih službi utvrđeno je da sada u Rtini živi više domaćeg stanovništva. Prema tome ovim izmjenama i dopunama u Rtini je sada gradnja bliže moru dozvoljena, rekao je Jordan dodajući da je većina vijećnika bila za ove izmjene.
– Smanjili smo i minimalnu građevinsku parcelu koja je bila 400 četvornih metara, a sada je 350, dok je na neizgrađenom dijelu s 500 četvornih metara smanjena na 400. Ovim izmjenama učinjena je velika stvar za Općinu Ražanac i za samu Rtinu, zaključio je Jordan.