Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dragić: Nagrada me obvezuje na daljnji rad

Autor: Nives Rogoznica

15.04.2010. 22:00
Dragić: Nagrada me obvezuje na daljnji rad

Foto: Zvonko KUCELIN



Nagrade koje smo primili ne pripadanju samo nama, pripadaju i našim obiteljima i suradnicima koji su nam pomogli da se naša djela objave. Ova nagrada čini me zadovoljnim, ali i obvezuje na daljnji rad, bez obzira na moje godine. Pišem o Dalmaciji, a posebno o našim otocima. Posebno želim opisati stradanja u II. svjetskom ratu, kazao je Ante Dragić, dobitnik Nagrade za životno djelo Zadarske županije, zahvaljujući na primljenom priznanju u ime svih ovogodišnjih laureata.
Nagrada za životno djelo Anti Dragiću, rodom s otoka Savra, dodijeljena je zbog polustoljetnog bavljenja poviješću,a osobito ekonomskom poviješću, zadarskog kraja u brojnim radovima i knjigama u kojima je pisao o hrvatskom morskom ribarstvu, zadrugarstvu na sjevernodalmatinskim otocima, gospodarskom razvitku Zadra od doba koje prethodi mletačkoj vladavini do danas, s posebnim naglaskom na vremenu obnove Zadra nakon II. svjetskog rata, kao i temama vezanim uz Narodno-oslobodilačku borbu.
Skupština Zadarske županije ove je godine iznimno dodijelila dvije Nagrade za životno djelo, te je ona posthumno dodijeljena i mons. Ivanu Prenđi zbog karitativog djelovanja, skrbi za prognanike u Domovinskom ratu, te napora na obnovi 34 župane crkve i 24 župne kućne na zadarskom području, a  priznanje je, u ime Zadarske nadbiskupije, primio mons. Milivoj Bolobanić.
Sedam godišnjih nagrada
Godišnje nagrade Zadarske županije su predsjednica Skupštine Zadarske županije Irena Devčić-Buzov i župan Stipe Zrilić uručili jedriličarima JK „Sv. Krševan” Šimi Fanteli i Igoru Mareniću, dr. med. Josipu Bubičiću, načelniku Općine Poličnik Davoru Lončaru, prof. dr. sc. Heleni Peričić, prof. dr. sc. Zlatku Miliši, dok je u ime Srednje škole Obrovac nagradu  primio ravnatelj Darko Tokić, a u ime HVIDR-e Zadar predsjednik udruge Ivica Arbanas.
Dr. med Josip Bubičiću nagrada je dodijeljena zbog uvođenja predoperacijskog određivanja stadija karcinoma pluća zbog čega je zadarska Opća bolnica u 2009. godini dostigla rang torakalne kirurgije Jordanovac KBC-a Zagreb. Fantela i Marinić godišnje su priznaje zaslužili ostvarenjem niza izuzetnih rezultata, među kojima se u 2009. godini ističe osvajanje titule svjetskih prvaka u Kopenhagenu i prvog mjesta na europskom seniorskom prvenstvu u Austriji, kao i zbog činjenice da su kraj prošle godine dočekali na 2. mjestu ljestvice Međunarodne jedriličarske federacije (ISAF).
Načelnik Općine Poličnik Davor Lončar dobio je priznanje zbog toga što je na području ove općine nezaposleno svega 5 posto od ukupnog radno aktivnog stanovništva, a što je ocijenjeno rezultatom otvaranja poslovne zone „Grabi” u kojoj djeluje 29 tvrtki, pri čemu je napomenuti kako su u različitom fazama infrastrukturnog dovršenja ili izrade projektne dokumentacije još tri poslovne zone.
Prof. dr. sc, Helena Peričić, znanstvenica i spisateljica, županijsku je Godišnju nagradu primila zbog doprinosa razumijevanju inozemne javnosti o događanjima  na hrvatskom prostoru tijekom 20. stoljeća, a neposredan povod bila je objava njezine knjige „Tekst, izvedba, odjek” koja je posvećena zadarskim glumcima.
Dr.sc. Zlatko Miliša priznanje dobio zbog više stručnih knjiga i projekata  u kojima se bavi problematikom mladih, osobito problemom nasilja nad mladima i među mladima, te zbog provedene akcije “Deset dana bez TV ekrana”.  Srednja škola Obrovac nagrađena je u povodu 15. godišnjice osnutka, kao škola koja je iznimnim razvijanjem izvannastavnih aktivnosti postala prepoznatljiva u Hrvatskoj, a u 2009. je, između ostalog, obnovila i međunarodni status eko-škole, organizirala „Kreativni vikend” za sve srednjoškolce s područja županije, ali i sudjelovala u nizu državnih smotri iz područja ekologije, građanskog odgoja, tehničke kulture i strukovnih sadržaja,  kao i zbog plodne suradnje s lokalnom zajednicom. HVIDR-a Zadar nagrađena je zbog zapaženih rezultata koje su njezini članovi ostvarili na prvenstvima za osobe s invaliditetom u desetak sportskih kategorija, među kojima se  posebno izdvaja rezultat Ivice Bratanovića koji je u disciplini „SH2-standard zračna puška-stojeći stav” postavio novi državni rekord.
Zrilić: Kriza je prekretnica
Predsjednica Županijske Skupštine Zadarske županije Irena Dvečić-Buzov je podsjetila kako se uskoro bliži i kraj prve godine mandata aktualnog saziva Skupštine.
– Održano je osam sjednica, raspravljalo se o 163 točke, a u radu na sjednicama je sudjelovao najveći broj vijećnika što je poruka biračima je njihov izbor bio isparavan. Skupštinska tijela odgovorno su raspravljala o odlukama, a  najvažnije odluke donesene su jednoglasno, kazala je Devčić-Buzov ocjenjujući kako jedinstvo svih političkih opcija kada su u pitanju teme najvažnije za razvoj Županije potvrđuje političku mudrost i zrelost.
Čestitajući Dan županije svim njezinim stanovnicima župan Stipe Zrilić ustvrdio je kako je Zadarska županija, unatoč ratnim devastacijama, danas jedna od županija koje se najbrže razvijaju ,čemu je u prilog naveo kako je Zračna luka Zadar u prošloj godini zabilježila rekordan promet od preko 215.00 prevezenih putnika.
– Lani u ovo dobra govorili smo o krizi koja nas neće mimoići, ali smo svoje projekte planirali realno, napomenuo je Zrilić dodajući kako je vrijeme krize po znanstvenicima ujedno i vrijeme prekretnice koja donosi reviziju i stavova, i načina ponašanja.


 SPORAZUM O SURADNJI S BARANJSKOM ŽUPANIJOM


Na svečanoj sjednici župan Zadarske županije Stipe Zrilić i Janos Hargitai, predsjednik Skupštine Baranjske županije u Mađarskoj potpisali su Sporazum o suradnji.
Janos Hargitai, inače novoizabrani član mađarskog parlamenta, u svojem je obraćanju podsjetio na dosadašnju kulturni razmjenu dviju regija, napominjući kako će ona ovim sporazumom biti unaprijeđena i drugim segmentima.
Jedan od segmenata u kojem će Zadarska i  Baranjska županija unaprijediti suradnju je onaj gospodarski, najavio je u svojem govoru župan Zrilić ističući kako je međunarodna suradnja koja se sada širi i na Mađarsku, ne samo prilika za kulturnu i gospodarsku razmjenu, već mi za učenje kako izbjeći greške i pronaći najbolja rješenja.
Na svečanoj sjednici nazočan je bio i veleposlanik Republike Češke u RH Karel Kühnl, dok je nazočnima prenesena isprika češkog izaslanstva koje je, na čelu s predsjednikom  Južnomoravske regije Michalom Hašekom ranije otputovalo iz Hrvatske zbog nepredviđenih uvjeta u zračnom prometu Nastalih kao posljedica erupcije vulkana na Islandu.




 JURKOVIĆ CITIRAO PARTIZANSKU PJESMU


– Velebit je stoljećima dijelio Dalmaciju i Liku, a danas nas spaja. Spajaju ju nas Dalmatina i Kalmetina, autocesta koja otvara nove prostore u razmišljanju jedne i druge županije. Valja spomenuti da imamo zajedničke razvojne projekte i programe i ugovor o suradnji. Jedan od naših velikih projekata zimskog turizma je Sv, Brdo, i to je projekt koji ide u realizaciju u dijelu pripreme projektne dokumentacije. Čekamo 2012. godinu, kako bismo ulaskom u EU iz fondova osigurali sredstva za izgradnju, kazao je Milan Jurković, župan Ličko senjske županije koji je za kraj obraćanja, uz čestitke u povodu Dana županije citirao stihove partizanske pjesme „kad se sretne Dalmacija s Likom, to se ne da pokoriti nikom”, te i posebno pozdravio udruge iz Domovinskog rata.