Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ne zlostavljajte svoje mališane

Autor: Nikola Markulin

15.04.2010. 22:00
Ne zlostavljajte svoje mališane

Foto: Filip BRALA



Iako se predstava prema početnoj ideji trebala usmjeriti prema komičnim trenutcima ove bajke braće Grimm, ipak smo na kraju uspjeli u prvi plan izvući njezin “ozbiljan” dio, odnosno temu koja se provlači ispod glavnog toka radnje i koja je vrlo aktualna, a govori o zlostavljanju djece – riječi su redateljice predstave
Kazalište lutaka Zadar u srijedu je navečer u sklopu proslave Županijskih dana Zadarske županije premijerno igralo svoju novu predstavu “Matovilka”. Predstava je nastala kao plod suradnje Kazališta lutaka Zadar i mlade zagrebačke redateljice Aide Bukvić.
Klasičnu dječju bajku braće Grimm zadarski su mališani u srijedu navečer gledali s oduševljenjem. U bajci djevojka Matovilka (Anđela Ćurković-Petković / Sanja Zalović) služi kaznu, zatočena u vještičjem (Gabrijela Meštrović-Maštruko) tornju, zbog toga što je njezin otac ukrao nekoliko listova matovilca iz vještičjeg vrta. Naravno, djevojku iz zatočeništva spašava princ (Juraj Aras). Ostale uloge u predstavi igraju Zlatko Košta i Irena Bausović (Konj), Josip Mihatov ili Dragan Veselić (Momak), Tamara Šoletić (Žena) i Asja Rebac (Paun). Scenografiju i lutke je osmislio Mojmir Mihatov, a u izradi su sudjelovali i Darko Petković, Dragan Sinovčić, Robert Košta i Marijan Nižić. Autor glazbe za predstavu je Tomislav Pehar, a oblikovanje svjetla potpisuje Ivo Nižić, dok je tehnolog Darko Petković. Inspicijentica je Radojka Kozulić, majstor scene Robert Košta, ton majstor Mate Petričević, a voditelj svjetla Frane Paić.
– Iako se predstava prema početnoj ideji trebala usmjeriti prema komičnim trenutcima ove bajke braće Grimm, ipak smo na kraju uspjeli u prvi plan izvući njezin “ozbiljan” dio, odnosno temu koja se provlači ispod glavnog toka radnje i koja je vrlo aktualna, a govori o zlostavljanju djece. Sudeći prema večerašnjim kao i prema dojmovima s dviju pretpremijera, djeca su, a posebno ona najmlađa predstavu prihvatila izvrsno. Uostalom, to i jest konačni cilj našeg rada, kazala nam je nakon predstave redateljica Aida Bukvić.