Zadarsku tvrtku Telluris-Medin posjetili su predstavnici zagrebačkog Agronomskog fakulteta koji su tu prigodu iskoristili kako bi svoje goste sa sveučilišta u SAD-u i Italiji upoznali sa novim gastronomskim trendovima u nutricionistički bogatoj, zdravoj prehrani. Asistenti na katedri na Zavod za marketing u poljoprivredi zagrebačkog Agronomskog fakulteta, Jerko Markovina i Željka Mesić, organizirali su poslovni posjet tvrtki Telluris-Medin s ciljem upoznavanja poslovanja ove posebne tvrtke te obilaska njihovih farmi u Murvici i Briševu, ali i konzumacije slastica spravljenih od gujavica. Hana Medin, vlasnica tvrtke, svojim gostima je ponudila nekoliko slastica spravljenih od gujavica koje su nazočni rado degustirali.
– U Murvicu smo doveli naše kolege iz SAD-a i Italije. Nakon što su na našem fakultetu održali predavanja kojima su nas upoznali sa svjetskim trendovima u prehrani, odlučili smo ih upoznati i s hrvatskim kvalitetama.
Hana Medin nas je pozvala da obiđemo njezine farme, a s obzirom da se i mi, ali i naši gosti bavimo područjem funkcionalne hrane htjeli smo degustirati delicije s gujavicama koje su poznate po svom pozitivnom utjecaju na zdravlje. Iako sam u početku bio prilično skeptičan prema ponuđenom kolaču s gujavicama, meni je to izvrsno. Ne osjeti se nikakav čudan okus, a s obzirom da je poznato da gujavica ima dobra zdravstvena svojstva, ne znam zašto bi to nekomu bio problem pojesti, kazao je Markovina.
Dr. Rodolfo Nayga, profesor na Sveučilištu u Arkansasu u SAD-u i dr. Vincenzina Caputo, profesorica na Sveučilištu u Bologni oduševljeni su farmama koje su posjetili, a prvenstveno gostoprimstvom te ponuđenim delicijama spravljenim od gujavica, s kojima su se prvi put susreli.
– Moram priznati da me se sve poprilično dojmilo, mislim da je ovaj proizvod odlična stvar. Mislim da nije pretenciozno tvrditi kako želimo obaviti istraživanje o prihvaćenosti konačnog proizvoda koji bi se plasirao na tržište, kazala je Caputo.
Dr. Rodolfo Nayga istaknuo je kako je uvijek otvoren izazovima koje pružaju noviteti u ishrani ljudi te iako nije skeptičan u isprobavanju novih, mnogima i jako neprivlačnih namirnica, kazao je kako ipak ne voli vidjeti gujavicu na onome što jede.
– Ljudi još uvijek negativno percipiraju sve vezano uz prehranu obogaćenu gujavicama, no s druge strane neminovna je potvrda nutricionista o kvalitetama proizvoda te njegovom pozitivnom djelovanju na zdravlje ljudi. Ovaj drugi dio bi trebao prevagnuti te pobiti negativno razmišljanje o konzumaciji proizvoda obogaćenih gujavicama. Ova ideja puno bolje i brže zaživjela kada konačni potrošač ne bi vidio cijele gujavice na hrani već kad bi one bile usitnjene, doslovce u obliku praha te tako infiltrirane u konačni proizvod ponuđen potrošaču. Možda bi tada ta delicija u gastronomiji imala puno više potencijala te bi je bilo puno lakše plasirati na tržište. U Americi se posebno bavimo upravo takvom, tzv. funkcionalnom hranom, odnosno hranom kojoj su dodane namirnice koje imaju pozitivno djelovanje na zdravlje, što je u ovom slučaju gujavica. Danas, takve dodatke hrani koriste mnoge tvrtke, dakle, u normalnu hranu dodaju se neki sastojci koji pozitivno utječu na zdravlje, a ove slastice koje su nam ponuđene danas, odličan su primjer toga, kazao je Nayga.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Zatvoreni dio
Vlada razriješila gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića, vodi ga Vladin povjerenik
Kultura
Pjesnička večer
Editi Vlahov dodijeljena nagrada »Joja Ricov«
Scena
Zsa Zsa
Domaća pjevačica kroz suze: Cijeli život nisam dobro, jako sam tužna osoba
Županija
Ponešto za svakoga
USKRS U PAGU: Povodom blagdana TZ i Grad pripremili bogat program
KK Zadar
ABA liga, 25. kolo
Košarkaši Zadra ostali bez važnih bodova u srazu s FMP-om
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
PANEL RASPRAVA