Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Novi gastronomski trendovi u zdravoj prehrani

Autor: Vanja Mirčeta

15.04.2010. 22:00
Novi gastronomski trendovi u zdravoj prehrani


Zadarsku tvrtku Telluris-Medin posjetili su predstavnici zagrebačkog Agronomskog fakulteta koji su tu prigodu iskoristili kako bi svoje goste sa sveučilišta u SAD-u i Italiji upoznali sa novim gastronomskim trendovima u nutricionistički bogatoj, zdravoj prehrani. Asistenti na katedri na Zavod za marketing u poljoprivredi zagrebačkog Agronomskog fakulteta, Jerko Markovina i Željka Mesić, organizirali su poslovni posjet tvrtki Telluris-Medin s ciljem upoznavanja poslovanja ove posebne tvrtke te obilaska njihovih farmi u Murvici i Briševu, ali i konzumacije slastica spravljenih od gujavica. Hana Medin, vlasnica tvrtke, svojim gostima je ponudila nekoliko slastica spravljenih od gujavica koje su nazočni rado degustirali.
– U Murvicu smo doveli naše kolege iz SAD-a i Italije. Nakon što su na našem fakultetu održali predavanja kojima su nas upoznali sa svjetskim trendovima u prehrani, odlučili smo ih upoznati i s hrvatskim kvalitetama.
Hana Medin nas je pozvala da obiđemo njezine farme, a s obzirom da se i mi, ali i naši gosti bavimo područjem funkcionalne hrane htjeli smo degustirati delicije s gujavicama koje su poznate po svom pozitivnom utjecaju na zdravlje. Iako sam u početku bio prilično skeptičan prema ponuđenom kolaču s gujavicama, meni je to izvrsno. Ne osjeti se nikakav čudan okus, a s obzirom da je poznato da gujavica ima dobra zdravstvena svojstva, ne znam zašto bi to nekomu bio problem pojesti, kazao je Markovina.
Dr. Rodolfo Nayga, profesor na Sveučilištu u Arkansasu u SAD-u i dr. Vincenzina Caputo, profesorica na Sveučilištu u Bologni oduševljeni su farmama koje su posjetili, a prvenstveno gostoprimstvom te ponuđenim delicijama spravljenim od gujavica, s kojima su se prvi put susreli.
– Moram priznati da me se sve poprilično dojmilo, mislim da je ovaj proizvod odlična stvar. Mislim da nije pretenciozno tvrditi kako želimo obaviti istraživanje o prihvaćenosti konačnog proizvoda koji bi se plasirao na tržište, kazala je Caputo.
Dr. Rodolfo Nayga istaknuo je kako je uvijek otvoren izazovima koje pružaju noviteti u ishrani ljudi te iako nije skeptičan u isprobavanju novih, mnogima i jako neprivlačnih namirnica, kazao je kako ipak ne voli vidjeti gujavicu na onome što jede.
– Ljudi još uvijek negativno percipiraju sve vezano uz prehranu obogaćenu gujavicama, no s druge strane neminovna je potvrda nutricionista o kvalitetama proizvoda te njegovom pozitivnom djelovanju na zdravlje ljudi. Ovaj drugi dio bi trebao prevagnuti te pobiti negativno razmišljanje o konzumaciji proizvoda obogaćenih gujavicama. Ova ideja puno bolje i brže zaživjela kada konačni potrošač ne bi vidio cijele gujavice na hrani već kad bi one bile usitnjene, doslovce u obliku praha te tako infiltrirane u konačni proizvod ponuđen potrošaču. Možda bi tada ta delicija u gastronomiji imala puno više potencijala te bi je bilo puno lakše plasirati na tržište. U Americi se posebno bavimo upravo takvom, tzv. funkcionalnom hranom, odnosno hranom kojoj su dodane namirnice koje imaju pozitivno djelovanje na zdravlje, što je u ovom slučaju gujavica. Danas, takve dodatke hrani koriste mnoge tvrtke, dakle, u normalnu hranu dodaju se neki sastojci koji pozitivno utječu na zdravlje, a ove slastice koje su nam ponuđene danas, odličan su primjer toga, kazao je Nayga.