Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Recentna djela nefigurativne umjetnosti

Autor: Ante Rogić

15.04.2010. 22:00
Recentna djela nefigurativne umjetnosti

Foto: Filip BRALA



“Radost stvaranja” naslov je izložbe Maria Tomasa otvorene u srijedu navečer u galeriji Arenal, u sklopu Dana Zadarske županije. O samoj izložbi govoiro je Boris Žuža, koji je i napisao predgovor katalogu, a otvorenom ju je proglasio župan Zadarske županije Stipe Zrilić.
“Riječ je o recentnim djelima ostvarenim u njemu osobito svojstvenoj i prepoznatljivoj tehnici suhih pastela. Kvaliteta koja daje novu dimenziju ovoj prezentaciji novonastalih djela je težnja kreiranja sadržaja, na jedan tematski neodređen i apstrahiran način, pri kojemu se autor odriče i oslobađa potrebe za opisnošću, prepuštajući se unutrašnjem bogatstvu spektralne svijesti.
Prepoznatljiv i oslobođen likovni rukopis poiprima novu puninu i vidljivo nije opterećen površinskim impresijama, što otkriva jednu novu i istaknutu notu i što je primjetan iskorak u ona najsuptilnija likovna traganja.
U ovim novonastalim kreacijama u tehnici suhog pastela slikar se prepušta oslobođenoj stvaralačkoj igri, neopterećenoj jasnoćom vizualizacije pojavnih stvari, a koja se potpuno usmjerava na istančane finese čiste likovnosti koja pulsira u osebujnim odnosima obojenih površina i skladova boja, od oker zlatne, azurno plave, vatreno crvene preko violetne do hladno zelene… , a opet je sve prožeto osobitim svjetlinama i prozračnošću karakterističnom za autorov stil slikanja pastelnim bojama”, piše Žuža, među ostalim, u predgovoru kataloga.
Župan Zrilić izrazio je zadovoljstvo što je Mario Tomas ponovno u Arsenalu, te kako se u njegovim djelima vidi lakoća stvaranja.
Mario Tomas slikarstvom se bavi od 1975. godine. Rođen je 1943. godine u Marinama. Član je Zajednice umjetnika Hrvatske – ZUH od 1982., od kada ima i status profesionalnog likovnog umjetnika. Član je Likovne udruge Art Forum – Zadar, HDLU- Zagreb. Za njim je više od 100 samostalnih izložbi, te više stotina skupnih. Za svoj umjetnički rad više je puta pohvaljivan i nagrađivan, djela mu se nalaze u domaćim i inozemnim galerijama, privatnim kolekcijama i muzejima. Mario Tomas je uvršten i u Enciklopediju hrvatskih umjetnosti.
Izložbu koja ostaje otvorena do 30. travnja organizira Likovna udruga Art Forum – Zadar.