Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U Karlovcu nestao CD s podacima o braniteljima

Autor: Z L

15.04.2010. 22:00
U Karlovcu nestao CD s podacima o braniteljima


CD je izrađen 2006. i dostavljen svim Uredima za obranu, a kada je afera izbila utvrđeno je da CD nedostaje u Karlovcu, kazao je Krunoslav Borovec
U Karlovcu je nestala jedna kopija CD-a s dijelom podataka iz registra branitelja koji nose oznaku tajnosti, potvrdio je jučer Krunoslav Borovec u Opatiji novinarima, odgovarajući na pitanje o aferi s objavom podataka o braniteljima i istrazi u Karlovcu. Zato je istraga o objavi registra branitelja usredotočena na taj grad. Novinari su se s Borovcem sastali u sklopu konferencije o skupu šefova policija jugoistočne Europe. Borovec je pojasnio da je istragom utvrđeno da sporni objavljeni materijal o braniteljima odgovara materijalu koji potječe iz 2006. godine kad je izrađen i označen oznakom tajnosti. Ti podaci su tada dostavljeni svim mjerodavnim županijskim uredima za obranu pa je policija u njima provela istragu i utvrdila da CD na kojem je bio dostavljeni materijal nedostaje u Karlovcu. Istraga je usmjerena prema osobama koje su bile u posjedu tog materijala pa je utvrđeno da je bilo propusta i zloporaba u rukovanju tom dokumentacijom. S jedne strane, policija istražuje odakle je dokument došao u javnost, a s druge tko su osobe koje su to objavile, rekao je Borovec.
Svih četvero Karlovčana privedenih u srijedu na obavijesne razgovore zbog sumnje u upletenost u objavu registra, pušteni su oko ponoći.
– Došao sam kući nešto prije ponoći i cijelu noć nisam mogao zaspati. Samo sam se trzao, ispričao nam je jučer prijepodne Enes Felić, dojučerašnji savjetnik za mirnodopsku popunu u Uredu za obranu Karlovac, iščekujući novi poziv u policiju gdje je trajala pretraga oduzete mu računalne opreme. U sjedištu Vojne policije kamo je sproveden nakon premetačine stana i kancelarije ispitivan je, tvrdi Enes Felić, o svemu samo ne o famoznom registru.
– Pitali su me o svemu drugome osim onome zbog čega sam navodno bio tamo. Očito je bio cilj da me se psihički slomi. Inzistirao sam da mi kažu jesam li uhićen, priveden ili koji je uopće moj status. Niti to mi nisu htjeli reći, dodaje Felić, kojeg je osupnulo kad smo mu prepričali izjavu načelnika Uprave kriminalističke policije Vitomira Bijelića. On je, naime, u “Otvorenom” HTV-a rekao da u Karlovcu nitko nije priveden već je “svatko od četvero pozvanih na obavijesne razgovore mogao otići kući kad je poželio”.
– To nije istina. Ako sam zaista bio slobodan, zašto sam dok mi je trajao pretres stana morao ostavljati otvorena vrata WC-a? Ni majicu nisam smio sam otići presvući u sobu, ispričao nam je Felić, koji je jesti dobio tek navečer i to – nekoliko napolitanki.
Sa saslušanja su pušteni i donedavna načelnica Ureda za obranu Karlovac Dijana Marković, te dvojica nekadašnih djelatnika MORH-a, danas zaposlenih u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Radi se o Martinu Bariću, bivšem predstojniku te Davoru Stišćaku, stručnom suradniku u istom uredu.
– Nemogu davati nikakve komentare, bilo je sve što nam je jučer telefonom rekao Barić, na karlovačkom području poznat i kao autor brojnih knjiga o Domovinskom ratu.
Novinari su se u Opatiji zanimali i za slučaj Marka Rakara koji je prošli tjedan nakratko bio i uhićen u vezi te afere, a potom je pušten. Borovec je odgovorio da je prerano donositi zaključke o tom dijelu slučaja jer su tek pregledani neki dokumenti i Rakarova informatička oprema.


Na Facebooku grupa podrške Feliću


Na Facebooku je jučer ujutro osvanula grupa podrške Enesu Feliću, kojoj se samo u prvih nekoliko sati pridružilo preko tri stotine članova. Felićev odgovor na pitanje je li čuo da ima grupu potpore na internetu, bio je pomalo ironičan.
– Ne znam za tu grupu. Naime, trenutno nemam računalo i ne mogu na internet, odvratio je Felić.