Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Baletni virtuozi Boljšoj teatra oduševljeni zadarskom publikom

15.04.2011. 22:00
Baletni virtuozi Boljšoj teatra  oduševljeni zadarskom publikom


Plesače Carskog  ruskog baleta jučer je dočekala  prepuna dvorana Krešimira  Ćosića. Zadrani su u velikom  broju došli pogledati najpoznatiji bijeli balet – Labuđe jezero.
 Plesači svjetski poznatog ansambla mogli su se pohvaliti  činjenicom što su dio prvog kulturnog događaja u našem gradu  koji je prometno morala regulirati zadarska policija. A ona ih  je osobno i dočekala sa svojim  vozilima na Sv. Roku i otpratila  do grada.
 Kako to i dolikuje profesionalcima, brz i precizan rad  nogu, lakoća skokova i besprijekorne linije nisu izostale  niti u prvoj zadarskoj izvedbi,  iako se potkrala greška kod  ton majstora.
– Tonska kutija u dvorani je  bila puno manja od one s  kojom inače radimo i majstor  nije dobro vidio kontrolnu  ploču, objasnio nam je Gedeminias Taranda, osnivač ansambla poslije nastupa.
– Usprkos tome što smo  jako strogi u svom radu, ton  majstor ipak neće dobiti otkaz. No, sigurno će ga dočekati jezikova juha, pojasnio je.
 Sitne greške nisu smetale zadarskoj publici koja je s  oduševljenjem pratila svaki korak  plesača na sceni. Fotografiralo se  i snimalo iz svakog dijela dvorane, a toplim prijemom Zadrana  iznenadio se i sam Taranda:
– Zadarska publika je jako  dobra, sve razumije. Teško je  sad dati konkretnu ocjenu jer  smo nastupali svugdje po Hrvatskoj, no ovakav fantastičan  prijem zaista nismo očekivali,  rekao nam je osnivač ansambla pohvalivši pritom i organizaciju i samu pozornicu.
Iako su jučer na repertoaru  imali dvije izvedbe za redom,  sa stankom od svega 30 minuta, njegovim plesačima to  nije problem, kaže:
– Riječ je o snažnim plesačima koji prolaze vrlo dobre  treninge. Oni plešu, ne za  sutra, već za danas, pojašnjava. To je i razlog što mogu  otplesati i tri predstave u jednom danu, a što su uspjeli  napraviti jednom u Rusiji, otkrio nam je još jedan podatak  ovaj energičan Rus. 
 Carski ruski balet u Zadar  je stigao jučer u ranim poslijepodnevnim satima, ali  zbog gustog rasporeda njegovi  članovi nisu imali prilike razgledati staru jezgru.
– Grad planiramo razgledati  večeras, makar u obliku kratkog  noćnog izlaska prije puta, kazao  je Taranda, budući da nema  prijatelja koji mu nije preporučio da posjeti naš grad.
Zadovoljstvo vrhunskim  baletom nije krila niti zadarska publika:
– Ovo je savršeno. Dosada  nikad nisam bila na baletu, no  ako se bude opet održavao, svakako dolazim. Organizacija isto  može proći. Malo je bila gužva  dok smo dolazili, ali sad je sve u  redu, kazala je Barbara  Knežević koju smo zatekli u prvim redovima kako nastoji uhvatiti što bolje kadrove ruskih  prvaka.