Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dva naivna gola i mnogo zapucanih prilika

15.04.2011. 22:00
Dva naivna gola i mnogo zapucanih prilika


Šibenik je u 25. kolu HNL-a po drugi put ove sezone slavio nad Zadrom iako su igrači Dalibora Zebića imali seriju stopsototnih prilika sredinom drugog poluvremena. Na kraju bodovi su kao i u ogledu na Stanovima otišli na šibensku stranu, a problem zvan ostanak u ligi i dalje će na Stanovima biti glavna tema razgovora.
Zadar se na Šubićevcu postavio dosta defanzivno s petoricom u posljednjoj liniji, jednim osiguračem u liku Peze u veznom redu, dok su ofenzivnije postavljeni bili tek veznjaci Banović i Surać te istureni Mršić i Santini. Unatoč tome Zebićevi igrači su u prvih pet početnih minuta imali blagu terensku inicijativu koju su okrunili s dva neopasna udarca iz kuta koje je izveo Mršić. Prvi izlet domaćih igrača je uslijedio u 9. minuti nakon kojeg je i pao gol za vodstvo Šibenika.
Alispahić 1:0
Nije se moglo ni slutiti da će Alispahić u 9. minuti  našavši se skroz na desnoj strani uz aut liniju na 25 metara od gola Ježine postići tako lijep gol. Činilo se da je veznjak Šibenika krenuo centrirati, no nakon nekoliko sekundi se ispostavilo kako je krajičkom oka primijetio izlazak Ježine prema vrhu peterca. Lopta se zalelujala prema desnom kutu zadarskog gola, Ježina ju je uspio vršcima prstiju dotaknuti, no uzalud jer se lopta uspjela dokoprcati do desne vratnice i odbiti se u suprotnu malu mrežu na radost malobrojnog gledateljstva na Šubićevcu.
Rano vodstvo Šibenika ponukalo je Zadrane na intenzivniji pomak prema golu Blaževića. Ipak konkretnije prilike su se nizale na suprotnoj strani. U 19. minuti činilo se s tribina da Fuštar ne može promašiti idealno nabačenu loptu Bačelić-Grgića iz kornera. No, njegov udarac glavom s pet metara fijuknuo je pored lijeve Ježinine vratnice. U 24. minuti Mršić je lukavo pokušao iz slobodnog udarca, 20 metara s desne strane. Opalio je jako pored šibenskog živog zida, no spremno je loptu dočekao Blažević. Dvije minute kasnije ponovno su Šibenčani opasno zaprijetili. Vrlo brzi Jakoliš odlično je s desne strane prizemno uposlio usamljenog Tokića koji se nalazio na sredini zadarskog kaznenog prostora. Na sreću po Ježinu njegov udarac iz prve odletio je visoko preko gola.
U 30. minuti Zadrani su uspjeli ozbiljnije zaprijetiti. Banović se na sredini terena uspio osloboditi svog čuvara te uposliti Santinija koji je utrčavao u šesnaesetrac Šibenika s lijeve strane. Santini je odmah loptu proslijedio ka usamljenom Mršiću koji se nalazio na sedam-osam metara od Blaževića kojeg je usput slobodno mogao pitati u koju stranu će mu pucati. No, spotaknuo se o loptu, a njegov ponovljeni pokušaj udarca zapeo je u bloku šibenskih stopera. Tih posljednjih 15 minuta prvog poluvremena protekao je uglavnom u posjedu lopte na strani Zadrana, no nikako nisu uspijevali konkretnije ugroziti gol domaćina.
Oni su pak vješto pronalazili rupe u u zadnjoj liniji Zadra, pa je tako u 37. minuti ponovno Tokić uspio pobjeći iza leđa Skočibušića, ali njegova odluka da odmah puca s dvadesetak metara nije bila najpametniji izbor. Lopta je kao i kod one prilike u 26. minuti otišla visoko preko gola.  U sudačkoj nadoknadi prvog dijela uspio je Mršić pogoditi vanjsku lijevu mrežu šibenskog gola što je bila preslika igre Zebićeve momčadi u tih prvih 45 minuta. Puno se radilo, imalo loptu u nogama, a gol i izrazite prilike su stvarali domaći nogometaši koji su se sigurno nezadovoljniji uputili ka svlačionicama na odmor.
Nastavak je ponudio mnogo manje sadržaja nego u prvom poluvremenu barem u prvoj polovici drugog dijela. Igra je bila rastrganija bez izrazitijih prilika, a vrijedno spomena do 65. minute bio je tek pokušaj šibenskog napadača Jelića koji je mlakim poluudarcem-polu pokušajem asistencije umalo zavarao Ježinu. Lopta je sa ugla zadarskog šesnaesterca u zavojitom luku putovala prema lijevoj stativi Ježine, ali je bila za desetak centimetara preduga da bi i odsjela u mreži. U 68. minuti odahnule su šibenske tribine, jer je opasno mirisalo na izjednačenje. Surać je fino uposlio na lijevoj strani svježeg Glumca koji je izletio sam pred Blaževića na visini šesnaeserca. Pucao je snažno, ali u šibenskog vratara koji je tako otklonio veliku opasnost po njegov gol. U sljedećoj minuti Banović je imao još bolju priliku nakon što mu je Medvid doslovno poklonio loptu na 30 metara od gola. Sjurio se Banović sam prema Blaževiću, no i njegov pokušaj je šibenski vratar uspio bravurozno obraniti. Osjetili su Zebićevi igrači šibensku nemoć u tim trenucima, pa je na novu izglednu priliku Zadra trebalo čekati tek do 72. minute kad su odlično kombinirali na lijevoj strani Banović i Santini. Ovaj potonji pucao je u bliži Blaževićev kut s deset metara, a šibenski vratar je i iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. U 76. minuti Mršić je imao lijepu prigodu za poravnanje. Pretrčao je bez problema svog čuvara Kartela te izbio sam pred šibenskog vratara koji je i njegovu udarac uspio riješiti na radost svojih suigrača. Nakon četiri stopostotne prilike Zadrana uslijedila je kazna Šibenčana koji su u 80. minuti riješili pitanje pobjednika.
Krišto 2:0
Igrala se 80. minuta kad je korner s desne strane izveo Alispahić. Lopta je letila dugo sve do druge vratnice gdje se u skoku našao Krišto kojem nije bio problem zakucati loptu u nebranjeni dio mreže zadarskog vratara.
Drugi gol Šibenika primirio je strasti na terenu. Pokušavali su Zebićevi igrači doći do tog gola koji ih nije htio u drugom poluvremenu. Uspjeli su tek do kraja utakmice izboriti nekoliko gužvi u šibenskom šesnaesetrcu, no misija osvajanja bodova za Zadar na Šubićevcu je i ovog puta bila tek neuspjeli pokušaj.


 ŠIBENIK – ZADAR 2:0 (1:0)


ŠIBENIK – Stadion na Šubićevcu. Gledatelja: 500. Sudac: Danijel Trampus (Osijek); pomoćnici: Davor Batinić (Osijek) i Goran Pataki (Đakovo). Strijelci: Alispahić 9′, Krišto 80′. Žuti kartoni: Alispahić, Bačelić-Grgić (Šibenik); Glumac, Pezo (Zadar).
ŠIBENIK: Blažević 7,5, Jurčević 5,5 (Krišto 77′ 6,5), Kartelo 6, Fuštar 6 (Bulat 54′ 5,5), Medvid 5,5, Čulić 6, Bačelić-Grgić 6, Tokić 6, Alispahić 7, Jakoliš 6,5, Jelić 6. Trener: Vjekoslav Lokica.
ZADAR: Ježina 5, Bilaver 5, Puljić 5, Con 5 (Ćurjurić 77′), Skočibušić 5, Vasilj5,5 (Glumac 61′ 6), Pezo 5,5, Banović 6, Surać 5,5, Mršić 5, Santini 5. Trener: Dalibor Zebić.