Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Mali nogometaši – veliki sportaši

15.04.2011. 22:00
Mali nogometaši – veliki sportaši


Ima dosta talentirane djece, neka imena sam i zapisao. Njihovim odgojiteljicama i roditeljima sam preporučio da ih upišu u najbliži nogometni klub. Bavljenje sportom ima višestruko opravdane razloge – i sociološki, i zdravstveno, psihološki, radi socijalizacije… Evo tu su se već sprijateljila djeca iz različitih vrtića u županiji, kazao je Zdravko Zurak, instruktor u Nogometnom savezu Zadarske županije


Na velikoj završnici 4. malonogometnog prvenstva dječjih vrtića u organizaciji Nogometnog saveza Zadarske županije jučer na stadionu NK Zadra vladala napeta sportska i navijačka atmosfera. Odgojiteljice su ostale bez glasa od navijanja za svoje ekipe, roditelji su pljeskali za svaki uspjeh i neuspjeh svojih najdražih, a dječaci i djevojčice su dali sve od sebe da osvoje sjajnu medalju.
Medalju zlatnog sjaja među djevojčicama je osvojila ekipa Dječjeg vrtića Pčelica, a među dječacima Dječji vrtić Ciciban.
“Bili smo koncentrirani”
“Samo je jedno u mom životu vrijedno” pjevali su najbolji nogometaši iz Cicibana. A kako su uspjeli pobijediti?
– Bili smo koncentrirani i nismo se puno umarali, stručno je objasnio jedan od njih.
Bili su presretni zbog pobjede, a medalje će, kažu, pokazivati svima. Bilo je to pravo “sunčano finale” s obzirom da su snage odmjeravali Maslačak i Ciciban, dva područna vrtića DV Sunce.
A i područni vrtići DV Radost bili su itekako radosni, s obzirom da je od njihovih osam prijavljenih ekipa u finalu bilo pet, a područni vrtić Pčelica proslavio se na prvom mjestu s djevojčicama i na četvrtom mjestu s dječacima.
A koja je tajna pobjede malih Pčelica?
– Pobijedile smo jer smo zabile puno golova, a i učile smo i trudile se, trenirale… Jako smo sretne. Medalje nosimo kući, a pehar u vrtić, rekle su prvakinje.
Neke od njih su nam još kazale da su dobro igrale jer su trenirale sa svojim očevima i da su bile bolje i od njih, a druge su rekle da nisu trenirale s očevima pa da su ipak dobro igrale.
Na pitanje hoće li možda nakon ovoga upisati školu nogometa, djevojčice su uglas povikale “Daaaaaa!”.
Ni među onima koji su izgubili nije vladala loša atmosfera, bili su samo malo tužni.
– Dečki su igrali u četvrtfinalu i nisu imali baš sreće pa su izgubili na penalima. Malo su tužni, pogotovo oni što su promašili na penalima. Objasnili smo im da je važno sudjelovati, a ne pobijediti. A i moraju se učiti da će u životu biti i pobjeda i poraza, rekla je Ksenija Medini, odgojiteljica u DV Vruljica.
Maks Matulić, igrač ekipe DV Vruljica, je bio jako tužan nakon poraza.
– Još sam zabio gol na penalima i izgubili smo. Sad sam jako tužan. Inače volim igrati nogomet. A sad neću više pričati, rekao je Maks.
Nakon poraza dečki su navijali za djevojčice iz svog vrtića koje su na kraju osvojile broncu.
Tete vs. organizatori 3:3
Među konkurentima je cijelo vrijeme vladala sportska atmosfera, nakon prvenstva su se rukovali, a na dodjeli medalja jedni drugima pljeskali.
Medalje je dječici podijelio Reno Sinovčić, predsjednik Izvršnog odbora Nogometnog saveza Zadarske županije.
Nakon toga, prvenstvo je završeno revijalnom utakmicom između teta i organizatora, koja je završila neriješeno 3:3. Nadasve zabavna revijalna utakmica između teta i organizatora trebala bi postati tradicionalna.
Tijekom cijelog prvenstva male je nogometaše pratilo budno oko Zdravka Zuraka, instruktora u Nogometnom savezu Zadarske županije.
– Ima dosta talentirane djece, neka imena sam i zapisao. Njihovim odgojiteljicama i roditeljima sam preporučio da ih upišu u najbliži nogometni klub. Bavljenje sportom ima višestruko opravdane razloge – i sociološki, i zdravstveno, psihološki, radi socijalizacije… Evo tu su se već sprijateljila djeca iz različitih vrtića u županiji, kazao je Zurak.
Pozitivne strane bavljenja sportom potvrdila je i Marijana Gržan, zdravstvena voditeljica DV Radost.
– Podržavamo svaki boravak djece na zraku i bavljenje sportom. Svake godine sudjelujemo i na malonogometnom prvenstvu i na Dječjoj olimpijadi. Djeca se zabavljaju, a i upoznavaju se sa sportom pa neki odlučuju stalno trenirati, rekla je Gržan.
A popularizacija nogometa, a i sporta općenito, kako kaže Miroslav Knežević, tajnik Županijskog nogometnog saveza, svrha je cijelog natjecanja.
– Zadovoljni smo ovogodišnjim prvenstvom i zahvaljujemo svim vrtićima na sudjelovanju. Ove godine je bilo prijavljeno i više ekipa nego lani, i djevojčica i dječaka, što samo potvrđuje da uspijevamo popularizirati nogomet i sport kod djece, zaključio je Knežević.