Maslinski vrt u "Zvjezdicama"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Iskusni mali poljoprivrednici

Djeca iz  Dječjeg vrtića "Zvjezdice" iz  Zemunika jučer su u svom  vrtićkom dvorištu zajedno sa  svojim odgojiteljicama posadila stabla maslina te cvijeće  i ostale. Sredstva za kupnju  sadnica i masline donirao je  Upravni odjel za poljoprivredu Zadarske županije.

Kako se rodila ideja o  oplemenjivanju i uljepšavanju vrta u dvorištu vrtića,  ispripovijedala nam je ravnateljica Sandra Milin Bajlo.

- Vidjeli smo da nam je vrt  prazan i da bismo ga trebali  uljepšati. U vrtu smo imali  nekoliko još od prije posađenih maslina pa smo zaključili da bi se dobro uklopilo i još koje stablo masline.  Kako su naša djeca preko  svojih roditelja ili djedova i  baka u stalnom kontaktu s  poljoprivredom, sađenje cvijeća i maslina nije im strano,  kazuje ravnateljica Milin  Bajlo.

Nakon što su prethodno  očistili gredice od trave i korova, djeca su zajedno s odgojiteljicama iskopali rupe u  zemlji u koje su pložili sadnice maslina. Uz masline su  posadila vodenice, begonije  te ostalo sezonsko cvijeće.

Ovoj akciji uređenja vrtićkog dvorišta prethodio je  projekt naziva "Masline u  mom kraju" koji se odvijao  prošle godine. U sklopu akcije djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama pobrala  masline iz svog malog dvorišnog maslinika. Osim toga  napravila su i marmeladu od  šljiva te kiselili paprike.

- Količini pobranih maslina pridodali smo onu koju  su donirali roditelji djece,  sve skupa odnijeli smo u  obližnju uljaru i dobili svoje  maslinovo ulje, ponosno će  ravnateljica.

Dio najzdravijih i najzrelijih maslina mališani su uz  pomoć odgojiteljica zapekli i  ohlađene spremili u staklenke.

Akcija se svidjela zamjenici pročelnika Odjela za poljoprivredu Zadarske županije Katarini Skelin koja ističe da je najljepše pomagati  i raditi s djecom.

- Ravnateljica Sandra Milin Bajlo kontaktirala nas je  kazavši da bi željeli urediti  vrtićko dvorište, ali da nemaju dovoljno sredstava za  to. Stoga im je Odjel za poljoprivredu Zadarske županije izišao u susret donirajući potrebna sredstva za  kupnju sadnica, rekla je Skelin.

Dječji vrtić "Zvjezdice" otvoren je prije tri godine. Polaznici vrtića su mališani iz  Zemunika, Prkosa i Škabrnje. Trenutačno vrtić pohađa  50 djece, a na raspolaganju  im je cjelodnevni i poludnevni boravak te mala škola.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno