Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nostalgični spomenar nogometa na Pagu

15.04.2011. 22:00
Nostalgični spomenar nogometa na Pagu


Knjiga je napravljena kako bi se sačuvala uspomena na sportska događanja i na stotine mladih koji su najljepši dio svoje mladosti posvetili sportu općenito, a posebno nogometu, kaže Grubišić


U knjizi “Vremeplov  paškog nogometa” autor Jure  Grubišić, nekadašnji igrač i trener NK Pag, ispisao je brojne  zanimljive pojedinosti o nogometu u Pagu od osnivanja prvog  nogometnog kluba “Žestoki”  1927. godine do danas.
– Knjiga je napravljena kako  bi se sačuvala uspomena na  sportska događanja i na stotine  mladih koji su najljepši dio svoje mladosti posvetili sportu  općenito, a posebno nogometu,  kaže Grubišić.
Kako se navodi u knjizi, prvi  nogometni klub u Pagu bio je  “Žestoki” koji je osnovan 1927.  godine. Klub je kasnije mijenjao ime, zvao se F. D. “Plavi  Jadran”, NK „”Polet”, a 1957.  godine je dobio naziv NK Pag i  to je ime ostalo do danas. Nije  moguće nabrojati sve igrače  zaslužne što se u Pagu već 84  godine igra nogomet, no barem  neke od onih prvih treba spomenuti. Za NK “Žestoki” igrali  su Duje Bilić, Ivan Brkljačić,  Šime Kustić-Bržica, Dante Pavon-Bočin, Umberto Pavon-Bočin i Josip Usmiani.  Među igračima “Plavog Jadrana” i “Poleta” bili su Tino Benzia, Duje Bilić, Ante Borović,  Ive Fačini-Mande, Petar Festini-Ino, Dragan Grganja, Šime  Kustić-Bržica, Branko Maržić,  Vlatko Oguić, Frane Paro-Frankulin, Toni Paro Vidolin-Mujsić, Frane Pogorelić-Kajna, Mate Portada, Zvonko Rumora, Jure Žorži Skitarelić-Mančut, Petroslav  Smolčić, Josip Usmiani, Tonči  Usmiani-Proto, Ivan Đani Zec,  Jure Buljanović-Najner i drugi.  Bili su to pioniri nogometa u  Pagu koji su stvorili temelje za  nova pokoljenja koja i danas s  radošću dolaze na Julovicu i  igraju nogomet. Kako navodi  Grubišić, najviše problema je  bilo s igralištem. Igralište se  nalazilo na Prosici, a odlukom  gradskih vlasti pretvoreno je u  građevinsku zonu. Nakon toga  se igralo na isušenom bazenu  solane u Južnoj vali koji je 1963.  godine potopljen. 
– Nestankom igrališta nije  nestalo i nogometa jer se igrao  mali nogomet, a organizirali su  se i brojni turniri, navodi Grubišić. 
U knjizi se navodi kako je  1997. godine na Julovici izgrađeno nogometno igralište s  travnatom podlogom i tribinama. O izgradnji igrališta s tadašnjim gradonačelnikom Borkom Oguićem pregovarali su  predsjednik NK Pag Ivan Benzia i direktor Renci Paro.
– Tako je došao taj sretan  trenutak. Gradska uprava je  odlučila investirati u nogometno igralište i NK Pag je postao  član četvrte lige Zadarske županije, navodi Jure Grubišić.
Knjiga “Vremeplov paškog  nogometa” je sažetak povijesti  nogometa u Pagu, a njena je  posebna vrijednost što su na  jednom mjestu zabilježeni  brojni zanimljivi događaji,  imena igrača i trenera i zbog  toga je knjiga neka vrsta spomenara o nogometu u Pagu.