Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ovo što se dogodilo u Haagu je prestrašno

15.04.2011. 22:00
Ovo što se dogodilo u Haagu je prestrašno


Šok i nevjerica  zavladale su Kalelargom nakon nepravomoćne presude  Haaškog suda generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i  Mladenu Markaču, kojom je  general Gotovina osuđen na  24 godine, a general Markač  na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina, dok je general  Čermak oslobođen.
Dario Longin, ugostitelj:
– Ovo je katastrofa! Nisam  ovo očekivao,  već sam  očekivao oslobađajuću  presudu. Zatečen sam  ovom odlukom i zaista  ne znam što bih rekao i kako  bih ovo komentirao. Na drugom stupnju očekujem da će  presuda biti oslobađajuća.
Ivana Drobac,  pedagoginja:
 – Pretpostavljala sam da bi  generala Gotovinu mogli  osuditi, ali 24  godine su  više nego što  je itko mogao  očekivati.  Inače sam  pesimist i  uvijek očekujem najgore,  osim toga cijeli se postupak  otezao, sami smo ih već osudili pa nisam ni očekivala  povoljniju presudu, ali ovo je  ipak prestrašno.
Klaudio Krizman,  umirovljenik:
 – Ne mogu doći sebi zbog  presude prema kojoj svi mi  ispadamo  zločinci. Mi  nismo zločinci! Kako ćemo  sad naprijed?  Nema više ni  smijeha ni radosti. Još ne  mogu doći sebi. Ništa dobro nisu učinili…  Bio sam u ratu i general Gotovina mi je bio nadređeni i  ponosim se time. I moram  reći da nisam vidio ništa od  onoga što su rekli da se događalo. Ovo je prestrašno…
Rade Šimičević,  ravnatelj Gimnazije  Vladimira Nazora:
 – Ova presuda je katastrofa  za sve Hrvatice i Hrvate. Suosjećam s obiteljima generala  Gotovine i Markača i nadam  se da će drugostupanjska  odluka donijeti pravdu.  Nas Europska unija  hoće u svoje  članstvo, a s  druge strane  su nas osudili  da smo nastali na  zločinačkom pothvatu. Ovo  je zaista strašno. Izgleda kao  da uopće nisu uzeli u obzir  obranu i njezine dokaze.  Ovim smo izgubili državu.  Osudili su generale koji su  nam dali slobodu.
Stanko Panić,  dopredsjednik Udruge  tjelesnih invalida:
Ovo što se dogodilo u Haagu  je prestrašno. General Gotovina je bio moj zapovjednik i  prihvaćam trostruku kaznu koju je on dobio,  a vjerujem da  bi je prihvatili i  svi suborci.  Ovo danas je  ogledalo Europe, jednog  cinizma prema  narodu koji je krvavo obranio  svoju slobodu. Ovo je samo  uvod da se optuži još hrvatskih  ratnika. Ovo je tužan dan za  Hrvatsku, ovo je tragedija. Mi  smo se nadali da će Haaški sud  kažnjavati ratne zločince, a  kažnjavaju nas – sude braniteljima i osloboditeljima.
Zlatko Miliša, pedagog:
 – Trenutno sam konsteniran,  to je prvi osjećaj nakon što sam  čuo presudu. Drugo: mislim da  bi predsjednik  Republike Hrvatske Ivo Josipović kao i premijerka Jadranka Kosor trebali  obustaviti pregovore za ulazak  u Europsku uniju dokle god se javno ne objelodane činjenice o Haaškom  sudu kao političkom sudu koji je  pored užasavajuće presude Gotovini presudio i hrvatskom narodu diskreditirajući naš nacionalni ponos i dostojanstvo.