Turisti koji dolaze na Pagu nigdje ne mogu dobiti informaciju o paškoj janjetini. Paške janjetine nema u turističkim prospektima, nema je u raznim promidžbenim materijalima i tako inozemni gosti ne znaju za taj specijalitet
Paška sirana janjetinu prodaje po cijeni od 70 kuna, plus PDV po kilogramu. U restoranima se, međutim, janjetina prodaje po 280, a u nekima i po 350 kuna po kilogramu
Dok proljetno sunce blista na Pagom i, kako otočani vole reći, udara u glavu, a priroda se razbuđuje i ukrašava tek izniklom, svijetlozelenom travom i mirisnim cvjetovima, na otočnim pašnjacima pase janjad prekrivena nježnim snježnobijelim krznom. Na Pagu ima oko 40.000 ovaca, a u vrijeme janjenja koje traje od siječnja do travnja ojanji se oko 25.000 janjadi i kroz to se vrijeme ostvari oko 27 milijuna kuna zarade. Za otočne prilike to je velik iznos i zato proizvodnja janjetine ima veliko gospodarsko značenje. No na otoku koji ima najrazvijenije ovčarstvo u državi, a po nečijim procjenama, s obzirom na veličinu, i u Europi, janjetina se kao specijalitet nigdje ne propagira i stranci o tome gotovo ništa ne znaju. Nemaju ni gdje doznati. Kada bi promidžba janjetine bila bolja stranci bi češće posjećivali restorane i tražili taj otočni specijalitet. Za sada se u otočnim restoranima janjetina priređuje po prethodnoj najavi, ali za koji dan će se to promijeniti.
Promidžba u Zagrebu
– Svake godine janjetinu počinjemo nuditi malo prije Uskrsa. Svakodnevno ćemo je pripremati na ražnju, ali janjetinu ćemo nuditi i na roštilju i lešo, kaže paški ugostitelj Ivica Mišković.
Prava je šteta što turisti koji dolaze na Pagu nigdje ne mogu dobiti informaciju o paškoj janjetini. Paške janjetine nema u turističkim prospektima, nema je u raznim promidžbeni materijalima i tako turisti ne znaju za taj specijalitet. Istovremeno u Zagrebu mnogi restorani svakodnevno nude pašku janjetinu i pri tome rade dobru promidžbu, primjerice organiziranjem Dana paške janjetine. Zagrebačke restorane janjetinom opskrbljuje Paška sirana koja je najveći proizvođač i distributer paške janjetine na otoku.
– Potražnja za janjetinom ove je godine standardna, kao i prijašnjih godina, a devedeset posto janjetine plasiramo u Zagreb. Janjetinu sami dostavljamo restoranima jer se zbog visoke cijene janjetina ne može prodavati preko posrednika, navodi Oštarić.
Od 70 do 350 kuna
Paška sirana janjetinu prodaje po cijeni od 70 kuna, plus PDV po kilogramu. U restoranima se, međutim, janjetina prodaje po 280, a u nekima i po 350 kuna po kilogramu. Oštarić smatra kako je to opravdano.
– Vlasnici restorana kupe cijelo janje koje treba očistiti i već se tada težina znatno smanjuje, a dodatno se smanjuje pripremom. Uz to postoje i drugi troškovi i u skladu s tim se formira i cijena janjetine u restoranima, navodi Oštarić.
Paška sirana ima vlastito stado od 3.000 ovaca, a surađuje i sa stotinu otočnih ovčara od kojih otkupljuje janjetinu. Kao i Paški sir i pašku janjetinu se želi zaštititi.
– Postupak zaštite je pokrenut i u to su uključene ovčarske udruge i drugi proizvođači, a uspostavljena je suradnja s Agronomski fakultetom iz Zagreba. To je dugotrajan postupak, ali vjerujem da ćemo uspjeti te da će paška janjetina u doglednoj budućnosti biti zaštićena. To je prije svega potrebno zbog kupaca koji žele biti sigurni kako je janjetina koju kupuju paška janjetina, kaže Oštarić.
Velika janjad za Uskrs
Otočni ovčari smatraju da je pašku janjetinu potrebno zaštititi i zbog toga što se, kako kažu, na tržištu pod nazivom paška pojavljuje janjetina koja nije s Paga. To ne doživljavaju kao konkurenciju jer janjetinu dobro prodaju, ali im smeta što se kupce dovodi u zabludu. U sezoni janjenja koja traje od siječnja do travnja na Pagu se proizvede između 350 i 450 tona janjetine i sve se proda. Koliko je janjetina tražena ove je godine, dokazala i jedna slučajnost.
Naime, Uskrs je dosta kasno i pada u vrijeme kada je mužnja pri kraju. Zbog toga više nema janjadi od sedam do deset kilograma kakva je najtraženija. Ovčarima dolaze ponude, ali uzaludno. Tko je nabavio janje do deset kilograma, nabavio je, a ostali će se za Uskrs morati zadovoljiti janjetom težine od deset do petnaest kilograma.
No s ovakvom ili onakvom janjetinom, uskrsni blagdani na otoku bit će po starom običaju među ostalim obilježeni ugodnim mirisima što će se širiti iz dvorišta i s terasa, s gradela na kojima se peče janjetina.
Uz mladi luk, žutenicu, radič, šparoge i krumpire bolji blagdanski obrok teško je i zamisliti.
najnovije
najčitanije
Zadar
deset dana uživanja
[FOTO] Otvoreno sedmo proljetno izdanje Zadar Street Food Festivala
Hrvatska
ŠEF SDP-A
Grbin o Plenkoviću: Frajer si je osigurao zlatni padobran. Reći će pa-pa Hrvatskoj i otići u Bruxelles
Zadar
prilagodba uvjetima
ANKETA Guma glavu čuva: ‘Važnije imati zimske gume nego dobre cipele’
Ostali sportovi
EP u gimnastici
Filip Ude osvojio peto mjesto u finalu konja s hvataljkama na EP-u u Riminiju
Gastro
SLASNA HRSKAVOST
Pretvorite baguette u caprese pizzu za savršen obrok u talijanskim bojama
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
legendarni veslač