Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Paška janjetina prešućena u turističkim prospektima otoka Paga

15.04.2011. 22:00
Paška janjetina prešućena u  turističkim prospektima otoka Paga


Turisti koji dolaze na Pagu nigdje ne mogu dobiti informaciju o paškoj janjetini. Paške janjetine nema u turističkim prospektima, nema je u raznim promidžbenim materijalima i tako inozemni gosti ne znaju za taj specijalitet
Paška sirana janjetinu prodaje po cijeni od 70 kuna, plus PDV po kilogramu. U restoranima se, međutim, janjetina prodaje po 280, a u nekima i po 350 kuna po kilogramu


Dok proljetno sunce  blista na Pagom i, kako otočani vole reći,  udara u glavu, a priroda se  razbuđuje i ukrašava tek izniklom, svijetlozelenom travom i mirisnim cvjetovima,  na otočnim pašnjacima pase  janjad prekrivena nježnim  snježnobijelim krznom. Na  Pagu ima oko 40.000 ovaca, a  u vrijeme janjenja koje traje  od siječnja do travnja ojanji  se oko 25.000 janjadi i kroz to  se vrijeme ostvari oko 27 milijuna kuna zarade. Za  otočne prilike to je velik iznos i zato proizvodnja janjetine ima veliko gospodarsko  značenje. No na otoku koji  ima najrazvijenije ovčarstvo  u državi, a po nečijim procjenama, s obzirom na veličinu, i u Europi,  janjetina se  kao specijalitet nigdje ne propagira i stranci o tome gotovo  ništa ne znaju. Nemaju ni  gdje doznati. Kada bi promidžba janjetine bila bolja  stranci bi češće posjećivali  restorane i tražili taj otočni  specijalitet. Za sada se u  otočnim restoranima janjetina priređuje po prethodnoj  najavi, ali za koji dan će se to  promijeniti.
Promidžba u Zagrebu
– Svake godine janjetinu  počinjemo nuditi malo prije  Uskrsa. Svakodnevno ćemo  je pripremati na ražnju, ali  janjetinu ćemo nuditi i na  roštilju i lešo, kaže paški ugostitelj Ivica Mišković.
Prava je šteta što turisti  koji dolaze na Pagu nigdje ne  mogu dobiti informaciju o  paškoj janjetini. Paške janjetine nema u turističkim prospektima, nema je u raznim  promidžbeni materijalima i  tako turisti ne znaju za taj  specijalitet. Istovremeno u  Zagrebu mnogi restorani  svakodnevno nude pašku janjetinu i pri tome rade dobru  promidžbu, primjerice organiziranjem Dana paške janjetine. Zagrebačke restorane janjetinom opskrbljuje  Paška sirana koja je najveći  proizvođač i distributer  paške janjetine na otoku.
– Potražnja za janjetinom  ove je godine standardna,  kao i prijašnjih godina, a devedeset posto janjetine plasiramo u Zagreb. Janjetinu  sami dostavljamo restoranima jer se zbog visoke cijene  janjetina ne može prodavati  preko posrednika, navodi  Oštarić.
Od 70 do 350 kuna
Paška sirana janjetinu prodaje po cijeni od 70 kuna,  plus PDV po kilogramu. U  restoranima se, međutim, janjetina prodaje po 280, a u  nekima i po 350 kuna po  kilogramu. Oštarić smatra  kako je to opravdano.
– Vlasnici restorana kupe  cijelo janje koje treba očistiti  i već se tada težina znatno  smanjuje, a dodatno se smanjuje pripremom. Uz to postoje i drugi troškovi i u skladu s tim se formira i cijena  janjetine u restoranima, navodi Oštarić.
Paška sirana ima vlastito  stado od 3.000 ovaca, a surađuje i sa stotinu otočnih  ovčara od kojih otkupljuje  janjetinu. Kao i Paški sir i  pašku janjetinu se želi zaštititi.
– Postupak zaštite je pokrenut i u to su uključene  ovčarske udruge i drugi  proizvođači, a uspostavljena  je suradnja s Agronomski fakultetom iz Zagreba. To je  dugotrajan postupak, ali vjerujem da ćemo uspjeti te da  će paška janjetina u doglednoj budućnosti biti  zaštićena. To je prije svega  potrebno zbog kupaca koji  žele biti sigurni kako je janjetina koju kupuju paška janjetina, kaže Oštarić.
Velika janjad za Uskrs
Otočni ovčari smatraju da  je pašku janjetinu potrebno  zaštititi i zbog toga što se,  kako kažu, na tržištu pod nazivom paška pojavljuje janjetina koja nije s Paga. To ne  doživljavaju kao konkurenciju jer janjetinu dobro prodaju, ali im smeta što se kupce dovodi u zabludu. U sezoni janjenja koja traje od  siječnja do travnja na Pagu se  proizvede između 350 i 450  tona janjetine i sve se proda.  Koliko je janjetina tražena  ove je godine, dokazala i jedna slučajnost.
Naime, Uskrs je dosta kasno i pada u vrijeme kada je  mužnja pri kraju. Zbog toga  više nema janjadi od sedam  do deset kilograma kakva je  najtraženija. Ovčarima dolaze ponude, ali uzaludno. Tko  je nabavio janje do deset kilograma, nabavio je, a ostali  će se za Uskrs morati zadovoljiti janjetom težine od  deset do petnaest kilograma.
No s ovakvom ili onakvom  janjetinom, uskrsni blagdani  na otoku bit će po starom  običaju među ostalim obilježeni ugodnim mirisima što  će se širiti iz dvorišta i s  terasa, s gradela na kojima se  peče janjetina.
Uz mladi luk, žutenicu, radič, šparoge i krumpire bolji  blagdanski obrok teško je i  zamisliti.