Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Presuda je nepravedna, kvalifikacija o udruženom zločinu neprihvatljiva

15.04.2011. 22:00
Presuda je nepravedna, kvalifikacija o  udruženom zločinu neprihvatljiva


Grad Zadar je pomagao generale kroz pomoć odvjetničkom timu generala Gotovine. Tako će nastaviti i dalje ne bi li se došlo do istine, rekao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić


Zadarski političari komentirali su presude  generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, te odgovarali na pitanje što za Hrvatsku  znači osuda generala zbog udruživanja u  zločinački poduhvat na čelu s Franjom  Tuđmanom.
Vrančić: Nastavljamo pomagati  Gotovini
– Iznimno sam razočaran, osjećam se poniženo i prevareno kao i, uvjeren sam,  ogromna većina Zadrana i građana Hrvatske.  Iznimno mi je žao zbog patnji koje generali  Gotovina i Markač nastavljaju trpjeti, nepravedno i nezasluženo. Sasvim sam siguran  u to da je general Gotovina nedužan u  odnosu na sve stavke presude, i da je njegova  osuda potpuno neutemeljena. Osim zla koje  je naneseno generalima, presuda ima i druge  teške političke konotacije. Doživljavam je  kao presudu cijelom tadašnjem državnom  vrhu, svim časnicima i braniteljima. Doživljavam ju kao osporavanje prava nama Hrvatima na slobodu i na uspostavu državno-pravnog poretka na cijelom teritoriju naše  države u to vrijeme. Poznato je da je Zadar  trpio četiri godine bjesomučne agresije uz  mnogo stradanja, ubijanja, protjerivanja,  rušenja, bombardiranja koje je trajalo mjesecima, i da je politički vrh na čelu s predsjednikom Tuđmanom ulagao sve napore da  se problem riješi mirnim putem, ali agresor  na to nikako nije pristajao. Kao zadnja mogućnost, nakon četiri godine teških stradanja,  ostala je mogućnost oslobođenja okupiranih  područja vojnim putem. To naše pravo osporava nam se ovom presudom. Mislim da  smo doživjeli nešto strašno da strašnije ne  može biti. Ovo je prvostupanjska presuda i  ostaje nam, ipak, nada da će se u žalbenom  postupku dokazati istina. Ne treba nama  ništa drugo nego istina. Grad Zadar je pomagao generale kroz pomoć odvjetničkom  timu generala Gotovine. Tako će nastaviti i  dalje ne bi li se došlo do istine, rekao je  gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Zrilić: Zastrašujuće i  zabrinjavajuće
– Presuda generalima Gotovini i Markaču  toliko je šokantna, da je oslobađajuća presuda  generalu Čermaku ostala u sjeni. Ova kvalifikacija izrečena u presudi osobito je zastrašujuća, jer se želi reći da je vojno-redarstvena akcija bila zločinačka. Ne mogu  vjerovati da se uopće postavlja pitanje našeg  prava na slobodu i na svoju državu. To je doista  zabrinjavajuće za svakog tko ima i mrvicu  Hrvatske u srcu. Vjerujem da će obrana u  žalbenom postupku pobiti sve te kvalifikacije,  kazao je župan Stipe Zrilić (HDZ).
Lovrin: Presuda je užasno  nepravedna
– Naravno da je samo čitanje presude  pobudilo jake emocije gotovo u svakog  građanina Hrvatske. Presuda je užasno nepravedna, njezin sadržaj zapravo je sadržaj  optužnice, bez ikakvog komentara i ijednog  argumenta obrane, s tim što je dio vezan uz  kvalifikaciju o zločinačkom poduhvatu još i  širi, nego li je to u samoj optužnici. To  implicira da je cijeli hrvatski vrh  bio udružen  u zločinački poduhvat, a to je neprihvatljivo, pogotovo ako se uzme  u obzir da za vukovarsku bolnicu, za  Ovčaru, nije procesuiran vrh JNA i  vrh bivše Jugoslavije, koji su bili  udruženi u pravi zločinački poduhvat – agresiju na Republiku Hrvatsku, rekla je saborska zastupnica  Ana Lovrin (HDZ).
Antičević Marinović: Krivci  svalili teret na generale
– Presuda izaziva šok i nevjericu  kod svih u Hrvatskoj i za nas je  apsolutno neprihvatljiva teza po kojoj sud utvrđuje da bi se radilo o  zločinačkom poduhvatu.  Presuda je  uvijek presuda ljudima, ne državi, ali  za nas je takva kvalifikacija neprihvatljiva. S druge strane, oni koji  su zaista krivi, oni koji su zaista  počinili paljenja i druge zločine kukavički se skrivaju i sav je teret pao  na generale. Ipak, radi se o prvostupanjskoj presudi i mogući su, u  to želim vjerovati, veliki preokreti,  komentirala je saborska zastupnica  Ingrid Antičević Marinović (SDP).
Kutija: Nema pravde!
– Stvar je vrlo jednostavna; kada  nešto postane neželjeno, dugo takvim ostaje. Hrvatska je bila neželjena od strane europskih i svjetskih  moćnika. S jedne strane, nitko nije  očekivao ovakvu presudu generalima Gotovini i Markaču, a s druge  strane ona se mogla očekivati s obzirom da je poznato da Haaški sud  ne sudi po činjenicama, nego je to  politički sud. Pogledajmo samo da je  Šljivančanin za Vukovar, za Ovčaru,  dobio kaznu od 5 godina. Dalje je  svaki komentar suvišan. Nema pravde. Hrvatska je u delikatnoj poziciji,  jer se postavlja pitanje kakva će biti  reakcija hrvatskog naroda s obzirom  na visinu kazne. Hrvatska je pred  ulaskom u EU i mnogi žele da bude  izgreda kako bi to bio povod za  nezatvaranje famoznog poglavlja 23.  Zbog toga se nadam da će, bez  obzira na količinu emocija, kod svih  nas prevladati razum, poručio je saborski zastupnik i gradonačelnik  Benkovca Branko Kutija (HDZ).
Lončar: Sud se vodio  politikom i nalogodavstvom
– Presuda je šok za sve nas koji smo  bili sudionici Domovinskog rata i  akcije Oluja, kao i za čitav hrvatski  narod. Nedvojbeno je, složit će se  svatko tko imalo razmišlja, da su  akcija Oluja i Domovinski rat bili  pravični i pravedni. Svi oni koji zbog  pojedinačnih zločina, koji su se moguće i dogodili, proglašavaju Oluju i  Domovinski rat zločinačkim poduhvatom, nisu ništa drugo nego zločinci. Prvostupanjska presuda belgijskog suca Orieja je sramota za pravni  sustav u cijelom svijetu, jer se sudac  Orie koji je doktor pravnih znanosti  nije vodio pravom, nego čistom politikom i nalogodavstvom. To nikako  ne amnestira naše političare, među  kojima je bilo i onih u najvišem vrhu,  a koji su omogućili svjedočenjem ili  uvidom u transkripte, koji su inače u  drugim državama tajni 50 godina,  odnosno u dokumente tadašnjeg  Ureda predsjednika, odnosno Glavnog stožera. Očito je da su postupci  tih ljudi temelj optužnice po kojoj je  presuda donesena.  Negiranje pravednog rata na čelu s Franjom  Tuđmanom od strane ranije navedenih, a oni će se sami prepoznati,  dovelo je do toga da je današnja  poruka Europe svima nama da Europa ne samo da ima dvostruka, nego  stostruka mjerila u ovisnosti kako im  treba. Zato je nedavna izjava mađarskog premijera Orbana koji kaže da  će vjerojatno i Srbija zajedno s nama  u Europu, poruka svima nama, ocijenio je potpredsjednik ŽO HDZ-a  Željko Lončar.
Devčić Buzov: Sramota za  pravosuđe
– Šok, tuga i nevjerica. To su jedine  riječi s kojima mogu komentirati presudu. Hrvatska bi danas mogla proglasiti dan žalosti, jer je ovo dan kada  je Europa, odnosno Haaški sud proglasio Hrvatsku agresorom prema  Srbiji, odnosno rat u Hrvatskoj  zločinačkim poduhvatom. Nakon  ovoga jedino još možemo očekivati  da Haaški sud od Hrvatske zatraži da  se ispriča Srbiji za sav otpor koji je  pružala. Činjenica što je ovo prvostupanjska presuda nimalo ne  umanjuje šok i razočaranje, jer je  danas ova priča trebala biti  okončana. Čitanje presude je zvučalo  kao čitanje optužnice, te se jasno  moglo shvatiti da sud uopće nije uzeo  u obzir dokaze koje je pružila obrana. To je sramota za pravosuđe, rekla  je predsjednica Županijske skupštine  Irena Devčić-Buzov (HSS).
 Bunja: Opasno za  budućnost naše države
– Utučen sam i nisam u ovom  trenutku sposoban politički komentirati presudu. U Pakoštanima sam, i  koncentriran na Antu, na ono što se  događa njemu i njegovoj obitelji.  Jako sam razočaran i žalostan jer  ova presuda znači ocjenu da je hrvatska država utemeljena na  zločinu, a to je opasno za budućnost  naše države, kratko je, odmah po  čitanju presude, komentirao zamjenik župana Đani Bunja (HSP).
Rađenović: Trebalo suditi  pojedincima
– Znam da su pojedinci činili  zločine, i da su ti pojedinci, na jednoj  i na drugoj strani, bili osuđeni ne bi  Ante Gotovina nikad došao u Haag.  Da je Vlada djelovala na vrijeme, ne  bi se generalima sudilo u Haagu,  komentirala je zamjenica župana  Rajka Rađenović (SDSS).
Kurtov-Buš: Razočaran i u šoku
– Boli me glava od presude. Razočaran sam i u šoku; ovakvu presudu, koja je presuda i svim hrvatskim braniteljima i hrvatskoj  državi, ni u najcrnijim morama nisam očekivao, rekao je Željko Kurtov-Buš (HNS).
Šarin: Krivi su Mesić i sve  vlade od 2000.
– Stav HSLS-a o presudi je isti kakav je  bio i o optužnici; HSLS nikada neće prihvatiti presudu o udruženom zločinačkom  pothvatu. Presuda Haaškog suda jest presuda hrvatskoj državi, stoga tražimo od  Vlade Republike Hrvatske da nas kao  građane zaštiti, te da učini sve da u žalbenom postupku ospori presudu radi naše  djece, radi budućih generacija. Presuda je  dokaz da je Haaški sud politički sud, te da  u međunarodnom pravu postoje različiti  kriteriji za velike i male narode. Kao  sukrivce u ovom postupku vidimo djelovanje bivšeg predsjednika RH Stjepana  Mesića, te pasivnost u djelovanju svih vlada  od 2000. godine do danas, komentirao je  predsjednik ŽO HSLS-a Goran Šarin.