Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Psovali haški sud i izdajničku hrvatsku vlast

15.04.2011. 22:00
Psovali haški sud i  izdajničku hrvatsku vlast


Organizator skupa Zvonimir Trusić objavio je “borbu onima koji su Hrvatsku doveli u ovo stanje”, a glumac Božidar Alić poručio da “rat još traje”, te kao veleizadajnike i ratne zločince označio Mesića, Sanadera, Josipovića, Pusić, Bajića, Šeksa, Kosor, Račana


Od danas u Hrvatskoj više ništa neće biti isto.  Objavljujemo borbu onima  koji su Hrvatsku doveli u ovo  stanje. Obratit ćemo vam se  ovih dana, slijedite nas.  Nećemo učiniti nijedan pogrešan potez, ali vratit ćemo  Hrvatima ono što im pripada,  a to su vjera u Boga, u svoju  državu, narod i dostojanstvo  koje su nam pogazili. Mi smo  jedina garancija za Hrvatsku,  riječi su kojima je organizator  Zvonimir Trusić zaključio  skup na Trgu bana Jelačića  gdje je možda dvije tisuće ljudi  pratilo izravni televizijski prijenos iz sudnice u Haagu.
Okupljanje je prošlo bez incidenata, ljudi su mirno i u  tišini slušali suca Alphonsa  Oriea dok je čitao poražavajuće navode iz presude, a sama zatvorska kazna izazvala je  konsternaciju i povike –  uaaaaaaaa.
– Čuli smo presudu ovog  srbijanskog, četničkog suda  kojeg mi Hrvati nećemo nikad  priznati. Rat još uvijek traje,  rat još uvijek traje. Veleizdajnici i pravi zločinci su i  dalje među nama, to su Mesić,  Sanader, Josipović, Pusić, Bajić, Šeks, Kosor, Račan, prvi se  nakon presude oglasio voditelj, poznati glumac Božidar  Alić.
Prijevod na ekavici
Ratni ministar unutarnjih  poslova Ivan Vekić upitao je  gdje su predsjednik, premijerka i “onaj koji je identificirao, locirao i transferirao”.
– Gdje ste sada! Ja sam od  1992. godine na popisu ratnih  zločinaca, ali radije sam tamo  nego u Saboru i Vladi, ustvrdio je Vekić koji je nedavno  saslušan zbog eventualne povezanosti s ratnim zločinima.
Dio prisutnih uputio se poslije završetka skupa do sjedišta HDZ-a i SDP-a, no i to je  prošlo “mirno i dostojanstveno”, ako se zanemari “Juru i  Bobana”.
Na Trgu nije bilo puno poznatih osoba. U publici se moglo zamijetiti tek nekadašnjeg  ministra vanjskih poslova  Zvonimira Šeparovića sa suprugom Brankom, Vesnu Balenović i  Mladena Schwartza.  Prijenos je iz prvog reda pratio i Ćiro Blažević, te pritom  neprestano psovao.
Preko videozida  išao je prijenos Nove TV  u kojem je  prijevod bio na čistoj ekavici.  Nitko se nije pobunio dok  nakon pola sata Trusić nije  uzeo mikrofon i rekao: Ne  možemo više podnijeti ovu  srpštinu. Tada je uslijedilo negodovanje, a prijenos je prebačen na HTV koji je prijevod  imao na ijekavici.
Život nije stao
Osim presude na videowallu se mogao vidjeti prigodno  napravljen uradak u kojem  Sanader sa splitske Rive poručuje da “nema naroda koji  se odrekao svojih junaka”, a  Šeks na prste nabraja svoje  čuveno – identificirati, otkriti,  uhititi, transferirati.
Nekoliko minuta prije presude javno se molilo za Gotovinu, Markača i Čermaka, a  jedan čovjek presudu je slušao  ležeći, s rukama upravljenim  prema nebu. Policajci su ga  pokušali podignuti, no kad im  je objasnio da “meditira, moli  za naše generale”, pustili su  ga. Možda su pomislili kako  bilo kakva pomoć nije na odmet.
Ali, za cijelo vrijeme prijenosa, unatoč uistinu dramatičnim okolnostima, na Jelačićevom trgu i okolnim ulicama život nije stao. Dolac je  uobičajeno u to doba bio pun  kupaca, a niti u robnim  kućama i trgovinama nije nedostajalo mušterija.


Borković: Ponosan sam što sam bio dio “zločinačkog pothvata”




Ovo je osuda Republike Hrvatske i svih nas, rekao je Branko Borković  (Mali Jastreb). Ako nam treba jedinstvo onda nam teba sada. Ponosan sam  što sam bio dio “zločinačkog pothvata”, ponosam sam što sam sudjelovao  u stvaranju Republike Hrvatske, rekao je Borković.
Boro Grubišić iz HDSSB-a komentitao je da je ovakvoj presudi doprinijela  politika od 2000. godine koja je bila sluganska i poltronska. Nakon ovakve  presude Hrvatska će bit država utemeljena na zločinu. Po presudi ispada da  Hrvatska nije imala pravo braniti svoj teritorij.
(Z.C.)