Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Puljić: Gotovina je ratni junak i heroj

15.04.2011. 22:00
Puljić: Gotovina je ratni junak i heroj


U povodu haške presude hrvatskim generalima, zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je izjavu svim župnim uredima, samostanima i vjernicima Zadarske nadbiskupije, medijima i ostaloj javnosti koju je predstavio na konferenciji za medije u subotu 16. travnja u Ordinarijatu u Zadru. Tom je odlukom dodatno potaknut jer je biskup mjesne Crkve iz koje je general Ante Gotovina rodom.
„Pritisci iz europskih središnjica nisu od jučer. Razumljivo je stoga što je pokojni kardinal Franjo Kuharić govorio našim političarima neka se ni pred kim ne klanjaju i ne daju ucjenjivati – ni kreditima, ni obećanjima ni ulaskom u EU. Sloboda se ne prodaje ni za kakvo blago, ostavili su nam stari Dubrovčani trajnu uspomenu u kamenu”, upozorio je nadbiskup Puljić rekavši da je presuda hrvatskim generalima duboko potresla žitelje Hrvatske, osobito sa zadarskog područja.
„Uznemireni smo i nije nam svejedno. Imajući u vidu što je general Gotovina značio opkoljenom i razaranom Zadru te njegovu ulogu u oslobodilačkoj akciji ‘Oluja’ koja je Hrvatskoj donijela slobodu, svi Hrvati, osobito stanovnici Zadra i okolice, s pravom generala Gotovinu nazivaju ratnim junakom, osloboditeljem i herojem. Isto onako kako su to činili ili čine i drugi narodi zbog oslobodilačkih aktivnosti svojih zemalja u Francuskoj, Rusiji, Češkoj ili Španjolskoj”, rekao je nadbiskup Puljić, istaknuvši da su mu brojni vjernici očitovali zabrinutost formulacijom haške optužnice.
„Ne spada na vjerske službenike ‘izricati presude’, ‘voditi kampanje’, uplitati se i udruživati u sindikalne i političke grupacije. Ali, nije im zabranjeno, i to ovim putem činim, kao slobodnim građanima države koju su sa svojim vjernicima stvarali, izreći svoju prosudbu i zauzeti određene stavove koji se formiraju temeljem primljenih informacija. Jer, normalno je da svaki čovjek putem informacija stječe dojmove, stvara mišljenje i zauzima stavove. Kako gledom na sudište u Haagu, tako i na naše generale. I dobro je to dvoje razlikovati”, poručio je nadbiskup. Čestitao je generalima na primjerenom držanju za vrijeme izricanja presude.
„Divimo se njihovoj spremnosti da budu i ostanu heroji, koji će ako treba i dalje trpjeti za našu slobodu. Izričemo iskrenu solidarnost s njihovim obiteljima, a njih i njihove suborce, koji su poput njih založili svoje živote za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske, osobito poginule i stradale u Domovinskom ratu, na bilo kojem bojištu, preporučujemo u naše molitve”, rekao je mons. Puljić poželjevši im plodne dane Velikog tjedna i blagoslov uskrsnih blagdana.
Nadbiskup je podsjetio da se očitovao i uz Dan ljudskih prava 10. prosinca 1995. g., kad je stigla vijest o haškom procesu protiv generala Gotovine. Nadbiskup smatra da pred tolikim obratima kao građanin ove zemlje ne može ne razmišljati. Upozorava na paradoks suda i njegovih dvostrukih mjerila, „ono što se propisuje malima ne vrijedi za velike”. Nadbsikup je na konferenciji za medije istaknuo kako je usprkos agresiji, u Hrvatskoj tada vladalo visoko povjerenje među ljudima, zajedništvo i suradnja, a solidarnost je bila okrunjena slobodom i nezavisnošću iako su se tome protivili svjetski političari i države.
„Svi smo tome doprinijeli, a najviše naši branitelji i generali. Mi svećenici utješnim riječima, sakramentima, karitativnom i duhovnom potporom bili smo također aktivni činitelji u stvaranju slobodne Hrvatske, te smo nama svojstvenim načinom dali časno svoj obol slobodi i demokraciji domovine. I nije nam svejedno kako se ona sada razvija i usmjeruje u ovom poratnom vremenu. Kako su napisali biskupi na Drugom vatikanskom koncilu, nema ničeg ljudskog među našim vjernicima i sugrađanima, što ne bi našlo odjeka i u srcima pastira. Jer, radost i nada, žalost i tjeskoba koju oni proživljavaju, ujedno je i naša briga i naša radost”, rekao je nadbiskup Puljić potaknuvši svećenike, redovnike i redovnice da uz opće crkvene nakane u molitvu vjernika uključe molitvu za domovinu, mir, za sve uznike i sve koji vode javne poslove u državi.
„Živimo u drugačijim okolnostima i novim problemima. Davno je apostol Pavao upozorio svog učenika Timoteja kako dolazi vrijeme kad ljudi neće podnositi zdrav nauk nego će nagomilavati učitelje kako im bude ušima godilo. Neka nam duh Božji pomogne prepoznati njegove znakove. Ovo je prigoda našim državnim strukturama i sudstvu da ozbiljno pripreme daljnji postupak. Konačno, tko je haški sud predložio nego Hrvatska? Ali nismo ga predložili da se sudi nešto što nije za osudu, a to je opravdana i pravedna obrana. Možemo graditi babilonske kule, ali ako ne bude solidnih temelja, a to je duhovnost koja nas vraća našim korijenima, bojim se da će i ovo što želimo ulaskom u Europu biti kuća od karata”, upozorio je nadbiskup Puljić zaključivši: „Osjećam kako nam je i sad potrebno, ne samo hrabro svjedočiti i proročki govoriti, nego se još jače i usrdnije Bogu moliti. Jer, njemu je sve moguće. Kao biskup, moram reći da je sloboda koju smo ostvarili bila plod naše zauzetosti, hrabrih vojnika i branitelja, zauzetih generala i političara; ali nadasve, bila je plod nečega što nadilazi naše snage. To je bio plod molitve koji zaista ne smijemo zaboraviti i moramo ga oživljavati”.