Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Zadru grafiti, na magistrali plamteće gume i kontejneri

15.04.2011. 22:00
U Zadru grafiti, na magistrali plamteće gume i kontejneri


Tijekom noći s petka na subotu nepoznati su autori u znak protesta zbog izrečenih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na nekoliko gradskih lokacija ispisali grafite koji su, međutim, promptno uklonjeni prije no što su  građani stigli na već tradicionalnu subotnju špicu.
Nepoznati su autori tako na zidu u Medulićevom prolazu ostavili jasnu poruku vlastima: “Izdajice, ne imali mira”, u Zlatarskoj ulici osvanuo je natpis  “Mrzim Vladu, Gotovina heroj”, na Gradskoj “Grobovi vam neće oprostiti”, “Ante heroj” i “Orie umri”, a na Narodnom trgu, točnije uz sam ulaz u zgradu Gradske vijećnice „Prodali ste Antu za europsku kartu”.
Iz PU zadarske izvijestili su kako su tijekom protekle večeri i noći na zadarskom području zabilježeni samo pojedinačni izgredi, kod kojih nije nastupila veća materijalna šteta niti je bilo ozlijeđenih osoba, a nije bilo ni privedenih osoba iako policija traga za autorima grafita i počiniteljima ostalih djela.
– Svi događaji odnosili su se uglavnom na paljenje automobilskih guma, bacanje granja i kamenja na dionicu ceste D8 i na željezničku prugu Zadar-Knin, a zabilježene pojave pisanja raznih grafita po fasadama i zapaljenja kontejnera za smeće – izvijestili su iz PU zadarske, dok su zadarski vatrogasci priopćili kako su tijekom noći s petka na subotu, odnosno u vremenu 21.30 pa do 1.30 imali čak 13 intervencija.
– U 21.23 zaprimljena je dojava da gore automobilske gume kod Crvene luke, a svega 10-tak minuta kasnije i u mjestu Sv. Nediljica. U oba slučaja na teren su izišli djelatnici JVP Biograd – izvijestili su iz županijskog VOC-a koji je potom,  u 22.39 zaprimio dojavu da je potrebno ukloniti stablo bora s puta u Pakoštanama. Na teren su ponovno izišli biogradski vatrogasci koji su ispilali stablo i uklonili ga, a zbog zapaljenih kontejnera i guma u Pakoštane su pozivani još tri puta u svega pola sata.
Kontejneri su gorili i na zadarskim Ravnicama o čemu je VOC zaprimio dojavu svega deset minuta prije ponoći, a istovremeno je pristigla dojava i o zapaljenim automobilskim gumama na dvije biogradske lokacije.
– U 00.08 automobilske gume gorjele su ponovno u Biogradu, kod Doma zdravlja. Ugasili su ih djelatnici JVP Biograd kao i one u Pakoštanima za koje je dojava pristigla u 00.25, kažu u VOC-u. 
Posljednje dvije intervencije biogradskih vatrogasaca uslijedile su  u 1.07 i 1.37. Prva se odnosila na zapaljeni kontejner u Biogradu na tržnici, a druga na automobilske gume na magistrali u Turnju.