Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

VINOGRADARI TRAŽE PROGLAŠENJE ELEMENTARNE NEPOGODE

15.04.2011. 22:00
VINOGRADARI TRAŽE PROGLAŠENJE  ELEMENTARNE NEPOGODE


U idućih osam dana Povjerenstvo za elementarne nepogode Grada Benkovca županijskom će povjerenstvu proslijediti stanje na terenu i procjenu šteta, a nakon toga će se odlučiti i o eventualnom proglašenju elementarne nepogode na tom području


Gotovo 90 posto od  ukupne površine  vinograda u Nadinskom blatu, području poznatom po vrhunskim  vinima iz Zadarske županije,  stradalo je uslijed mraza koji je  pogodio to područje u noći s  utorka na srijedu. Šteta se zbraja  na svim sortama grožđa koje se  uzgajaju na tom području: merlot, cabernet sauvignon, syrah,  grenache, maraština i carignan.  Vinari se slažu da će urod biti  slab i da je šteta golema, a od  nadležnih institucija zatražili su  proglašenje stanja elementarne  nepogode.
Mraz poharao i  povrtlarske kulture
– Vinogradi u Nadinskom  blatu su uništeni za ovu godinu.  Uz najoptimističnije prognoze  ostalo je tek desetak posto i to  je za nas jako loše. Štete još  zbrajamo i o tome smo obavijestili sve relevantne službe –  Hrvatski zavod za poljoprivredno-savjetodavnu službu, Grad  Benkovac i Zadarsku županiju.  Smatramo da će proglasiti elementarnu nepogodu, kazao  nam je Željko Vrsaljko, jedan  od najnagrađivanijih vinara iz  Nadina poznat po vrhunskom  vinu Nadinska rana.
Mraz je pogodio i okolna  mjesta, a osim vinograda stradale su i povrtlarske kulture,  pogotovo one posađene u depresivnijim područjima. Vinari  se ne žele upuštati u procjene  štete, a neki se nadaju da i nije  tolika kolika se činila na prvi  pogled. No i oni najoptimističniji slažu se da neće biti zanemariva. Velike štete vinari iz  Nadina imali su i prošle godine,  kada je mraz u zimskim mjesecima poharao isto područje.
Jučer su na teren izašli i djelatnici HZPSS-a koji su utvrđivali štetu.
Odluka o proglašenju  elementarne nepogode
– Utvrdili smo da su štete do  90 posto ovisno o sorti i uzgojnom obliku. U noći sa 14.  travnja na ovom području bila  je silna inverzija hladnog zraka,  nije bilo strujanja i najviše su  stradali mladi nasadi koji su bili  bliže zemlji. Šteta ovisi i o mikrolokaciji. Na zahtjev poljoprivrednika izašli smo na teren,  utvrdili stanje i s obzirom na to  da je ovo područje Grada Benkovca na njima je sada proglašenje elementarne nepogode, kazao je Zvonimir Vlatković, dipl. ing. stručni savjetnik HZPSS Zadarske županije.
Željko Katuša, pročelnik  Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti  Grada Benkovca kazao nam je  da je upoznat sa situacijom i da  je šteta velika te da će se sastati  Povjerenstvo za elementarne  nepogode.
– Na teren su izišli djelatnici  HZPSS-a i nakon njih će izići i  naše Povjerenstvo za elementarne nepogode. Nakon toga će  i poljoprivrednici prijaviti štetu  i kada to napravimo, štetu  ćemo prijaviti županijskom  povjerenstvu i predložiti županu proglašenje elementarne  nepogode. Nažalost, urod za  ovu godinu će biti puno slabiji i  šteta je velika. Nije stradao samo Nadin, stradali su vinogradi  na području cijelog Grada Benkovca, kao i povrtne kulture.  Ovo je još jedan signal našim  poljoprivrednicima da moraju  osiguravati svoje nasade, a to  subvencionira i država, kazao je  Željko Katuša.
U idućih osam dana Povjerenstvo za elementarne nepogode Grada Benkovca Županijskom povjerenstvu proslijedit će stanje na terenu i procjenu šteta, a nakon toga će se  odlučiti i o eventualnom proglašenju elementarne nepogode na tom području. Ako se i  procijeni elementarna nepogoda, teško da će koji vinogradar  ove godine biti zadovoljan, jer  evidentno je da će grožđa biti  vrlo malo.