Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prgomet i Kujundžić se udružuju

15.04.2012. 22:00
Prgomet i Kujundžić se udružuju


Već je poznata skoro četvrtina izaslanika HDZ-ovog izbornog sabora, njih oko 600, ali svi koji se namjeravaju natjecati za dužnosti u stranci još ne mogu skupljati potpise bez kojih se ne mogu kandidirati. Razlog je što još nisu tiskani obrasci potrebni za prikupljanje potpisa. Zato će u ponedjeljak na sjednici predsjedništva HDZ-a dio članova zatražiti da se odmah pristupi izradi obrazaca, kako bi se svima zainteresiranima olakšao postupak kandidiranja. Rok za predaju potpisa je 19. svibanj, dan prije sabora.
– Već sam i na prošlom predsjedništvu pitao što se čeka s obrascima, a na idućoj ću to ponoviti, rekao nam je Darko Milinović, jedan od predsjedničkih kandidata. Drugi kandidat Domagoj Milošević uputio je predsjedništvu već dva dopisa tražeći isto objašnjenje. Iz tajništva mu je odgovoreno da Nacionalno vijeće treba donijeti odluku o obrascima.
Da bi netko postao službeni kandidat za predsjednika HDZ-a mora prikupiti najmanje 400 potpisa izaslanika izbornog sabora, 300 potpisa je prag za zamjenike, a 250 za potpredsjednike stranke. A svi koji se žele natjecati za bilo koju stranačku dužnost, moraju to najaviti do 5. svibnja. No, već sada je jasno da će se jedan od šest neformalnih predsjedničkih kandidata povući. Drago Prgomet je objavio u Večernjem listu da su on i Milan Kujundžić odlučili ujediniti snage. Njih dvojica pozivaju i ostale kandidate koji se zalažu za promjenu da im se pridruže, ali to zasad nije izvjesno.
– Imamo pet odličnih protukandidata Jadranke Kosor, a predsjednik može postati samo jedan dok drugi neće biti u vodstvu HDZ-a, što će biti velika šteta. Apeliram zato na njih da stranačke interese stave iznad osobnih i udruže se u jedan tim, kaže Andrija Hebrang.
Milinović ističe da je otvoren za razgovore, ali ne podržava ovaj model.
– Poziv Kujundžića i Prgometa je očekivan, ali ja se ne želim udruživati protiv Kosor i davati joj argumente za tvrdnju da je žrtva nekakve urote, nego se kandidiram sa svojim programom, zaključuje Milinović.