Naša proizvodnja ulja od 1.200 litara godišnje je još uvijek samo hobi. Mi, istarski i dalmatinski maslinari, se moramo udružiti kako bismo se pripremili za Europu, kaže šampion ovogodišnjeg Dana masline Nino Činić iz Krasica u Istri
Ekstra djevičansko maslinovo ulje Nina Činića iz Krasice u Istri proglašeno je šampionskim uljem u konkurenciji pakovina na Danu masline koji je održan u subotu na Višnjiku. Činiću je ovo druga šampionska titula na glavnoj maslinarskoj-uljarskoj manifestaciji Zadarske županije.
U konkurenciji otvorenih ulja šampionskim je proglašeno maslinovo ulje Željka Karamana iz Podstrane kod Omiša. Ulje pobjedničkog dvojca najbolje je u konkurenciji 153 uzorka koliko ih je ove godine pristiglo na Dan masline, od čega je njih 106 ekstra djevičanske kvalitete.
– Dalmatinci su me stvarno pozitivno iznenadili. Nije to lako u ovako oštroj konkurenciji biti dvije godine za redom prvi. To znači da se stvarno radi dobro i drago mi je da je ta kvaliteta prepoznata. U masliniku sve nastojim obaviti kako treba, plod obrati rano, organiziram prvu, drugu, treću berbu. Prerada je odmah, a ulje čuvam u inoxu, kaže šampion Činić.
Činić ima 150 stabala maslina, pretežno istarske bjelice i buže te proizvede 1.200 litara maslinovog ulja godišnje. U masliniku radi najviše on, a pomažu mu supruga i sin Andrej.
– Sin Andrej je uvidio da maslinarstvo može bit lijep posao. Međutim, naša proizvodnja ulja je za sada samo još hobi. Mi, istarski i dalmatinski maslinari, se moramo udružiti kako bismo se pripremili za Europu. Jedino zajedno možemo uspjeti, a u suprotnom nećemo opstati. Dalmatinci prepoznaju naša ulja i mi njihova. Mi smo veliki prijatelji i oni su sada kod nas bili na sajmu, govori Činić.
Željko Karaman član je Udruge maslinara Paičuša, ima 200 stabala maslina koje održavaju on, supruga i sin. Za maslinik se ostavlja slobodno vrijeme nakon posla.
– Biti šampionom u ovoj konkurenciji je vrhunac moga rada. Nisam ovo očekivao. Ova nagrada može biti samo rezultat velikog uloženog truda moje obitelji i znanja, kaže Karaman.
Četrnaesti po redu Dan masline kojeg organizira Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije organizira se u sklopu Dana Zadarske županije. Subota na Višnjiku omogućila je još jednom spoj istaknutih domaćih proizvođača s potencijalnim kupcima. Uz to organizatori su držali otvorenu degustaciju za koju su Zadrani pokazali interes.
– Dan masline za mene i druge maslinare znači puno. To nam je prilika da se predstavimo zadarskoj javnosti našim vrhunskim maslinovim uljem. Mi smo na svim domaćim natjecanjima dokazali da je u samom vrhu što se tiče kvalitete ulja. Nažalost, ljudi su slabo upoznati uspjesima nas maslinara i mislim da treba raditi na većoj promociji i iskoristi tržišne potencijale koje imamo, osobito tijekom sezone, kaže Marin Matešić iz Dikla, koji se i ove godine s Dana masline vratio sa zlatnim odličjem za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
– Na kušanje smo dali samo najbolja ulja. Ljudi pokazuju interes, oni se žele educirati o maslinovom ulju i znati kako prepoznati kvalitetu, mirise i okuse, kaže Anita Peraić, voditeljica profesionalnog panela pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar.
Deset najboljih
U konkurenciji šezdeset i pet zlatnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja deset najboljih su ulja: Josipa Sovulja, Borislava Pedića, Josipa Matića, Ive Vrsaljko, Srećka Romića, Dalibora Jelića, OPG-a Feručo Lubiana, Ivice Vlatkovića (dobitnik četiri medalje), Dalibora Pinčića i Mire Markovića.
Od dogodine uzorkovanje ulja
Opći je dojam kako je Dan masline odlično organiziran i dobro popraćen od domaće javnosti, čime je novo predsjedništvo Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije položilo ispit. Predsjednik Udruge Benito Pucar najavljuje novosti u načinu rada za iduću godinu.
– Naša ideja je da uljari više ne donose uzorke nego mi dolazimo kod njih. To je najpošteniji način koji i maslinari podržavaju. U razgovoru smo sa Zadružnim savezom Dalmacije dogovorili da mi obavljamo uzorkovanje za njih na prostoru naše županije, a oni za nas na njihovom području. Iste takve razgovore bismo pokrenuli i s istarskim udrugama, kaže Pucar.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
Županija
POTPORE
Dodijeljene su potpore Turističke zajednice Zadarske županije, evo tko je dobio sredstva
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Zadar
DHMZ
Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku
Style
Manje kalorija
Veganska prehrana bolja je za mršavljenje i snižavanje kolesterola od mediteranske
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Zadar
legendarni veslač