Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šampionskim uljima proglašeno ulje Nina Činića iz Istre i Željka Karamana iz Podstrane

15.04.2012. 22:00
Šampionskim uljima proglašeno ulje Nina Činića iz Istre i Željka Karamana iz Podstrane


Naša proizvodnja ulja od 1.200 litara godišnje je još uvijek samo hobi. Mi, istarski i dalmatinski maslinari, se moramo udružiti kako bismo se pripremili za Europu, kaže šampion ovogodišnjeg Dana masline Nino Činić iz Krasica u Istri


Ekstra djevičansko maslinovo ulje Nina Činića iz Krasice u Istri proglašeno je šampionskim uljem u konkurenciji pakovina na Danu masline koji je održan u subotu na Višnjiku. Činiću je ovo druga šampionska titula na glavnoj maslinarskoj-uljarskoj manifestaciji Zadarske županije.
U konkurenciji otvorenih ulja šampionskim je proglašeno maslinovo ulje Željka Karamana iz Podstrane kod Omiša. Ulje pobjedničkog dvojca najbolje je u konkurenciji 153 uzorka koliko ih je ove godine pristiglo na Dan masline, od čega je njih 106 ekstra djevičanske kvalitete.
– Dalmatinci su me stvarno pozitivno iznenadili. Nije to lako u ovako oštroj konkurenciji biti dvije godine za redom prvi. To znači da se stvarno radi dobro i drago mi je da je ta kvaliteta prepoznata. U masliniku sve nastojim obaviti kako treba, plod obrati rano, organiziram prvu, drugu, treću berbu. Prerada je odmah, a ulje čuvam u inoxu, kaže šampion Činić.
Činić ima 150 stabala maslina, pretežno istarske bjelice i buže te proizvede 1.200 litara maslinovog ulja godišnje. U masliniku radi najviše on, a pomažu mu supruga i sin Andrej.
– Sin Andrej je uvidio da maslinarstvo može bit lijep posao. Međutim, naša proizvodnja ulja je za sada samo još hobi. Mi, istarski i dalmatinski maslinari, se moramo udružiti kako bismo se pripremili za Europu. Jedino zajedno možemo uspjeti, a u suprotnom nećemo opstati. Dalmatinci prepoznaju naša ulja i mi njihova. Mi smo veliki prijatelji i oni su sada kod nas bili na sajmu, govori Činić.
Željko Karaman član je Udruge maslinara Paičuša, ima 200 stabala maslina koje održavaju on, supruga i sin. Za maslinik se ostavlja slobodno vrijeme nakon posla.
– Biti šampionom u ovoj konkurenciji je vrhunac moga rada. Nisam ovo očekivao. Ova nagrada može biti samo rezultat velikog uloženog truda moje obitelji i znanja, kaže Karaman.
Četrnaesti po redu Dan masline kojeg organizira Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije organizira se u sklopu Dana Zadarske županije. Subota na Višnjiku omogućila je još jednom spoj istaknutih domaćih proizvođača s potencijalnim kupcima. Uz to organizatori su držali otvorenu degustaciju za koju su Zadrani pokazali interes.
– Dan masline za mene i druge maslinare znači puno. To nam je prilika da se predstavimo zadarskoj javnosti našim vrhunskim maslinovim uljem. Mi smo na svim domaćim natjecanjima dokazali da je u samom vrhu što se tiče kvalitete ulja. Nažalost, ljudi su slabo upoznati uspjesima nas maslinara i mislim da treba raditi na većoj promociji i iskoristi tržišne potencijale koje imamo, osobito tijekom sezone, kaže Marin Matešić iz Dikla, koji se i ove godine s Dana masline vratio sa zlatnim odličjem za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
– Na kušanje smo dali samo najbolja ulja. Ljudi pokazuju interes, oni se žele educirati o maslinovom ulju i znati kako prepoznati kvalitetu, mirise i okuse, kaže Anita Peraić, voditeljica profesionalnog panela pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar.


Deset najboljih




U konkurenciji šezdeset i pet zlatnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja deset najboljih su ulja: Josipa Sovulja, Borislava Pedića, Josipa Matića, Ive Vrsaljko, Srećka Romića, Dalibora Jelića, OPG-a Feručo Lubiana, Ivice Vlatkovića (dobitnik četiri medalje), Dalibora Pinčića i Mire Markovića.


Od dogodine uzorkovanje ulja


Opći je dojam kako je Dan masline odlično organiziran i dobro popraćen od domaće javnosti, čime je novo predsjedništvo Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije položilo ispit. Predsjednik Udruge Benito Pucar najavljuje novosti u načinu rada za iduću godinu.
– Naša ideja je da uljari više ne donose uzorke nego mi dolazimo kod njih. To je najpošteniji način koji i maslinari podržavaju. U razgovoru smo sa Zadružnim savezom Dalmacije dogovorili da mi obavljamo uzorkovanje za njih na prostoru naše županije, a oni za nas na njihovom području. Iste takve razgovore bismo pokrenuli i s istarskim udrugama, kaže Pucar.