Vlada uvodi spomendan za žrtve Križnog puta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
FAH
Zoran Milanović je Tezno i Bleiburg posjetio 2008.

Predsjedništvo Sabora sutra će odlučivati o tome hoće li hrvatski parlament i dalje biti pokrovitelj komemoracije koja se svake godine održava na Bleiburgu u spomen na žrtve zločina što su ih partizani počinili neposredno po završetku Drugog svjetskog rata. Unatoč protivljenju oporbenog HDZ-a, vjerojatno je da će se nakon 11 godina ukinuti to sponzorstvo ustanovljeno u vrijeme Vlade Ivice Račana. No, to neće biti jedina promjena vezana uz obilježavanje godišnjica pokolja zarobljenih domobrana, ustaša i hrvatskih civila. Kako neslužbeno doznajemo u većinskoj koaliciji pripremaju izmjene Zakona o blagdanima kojima će se jedan postojeći spomendan preformulirati i još jedan novi uvesti.

Ukinuta elastičnost

U Zakon je 1996. ušao Dan spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i nezavisnost, a padao je u nedjelju najbližu 15. svibnju. Naime, tog datuma 1945. partizani su počeli preuzimati zarobljene pripadnike poraženih vojnih formacija koji su se predali britanskim snagama. Sanaderova vlada dodala je 2008. u Zakon da ovaj spomendan može biti i u subotu najbližu 15. svibnju, a ne samo nedjelju. Očigledna je namjera u oba slučaja bila da komemoracija na Bleiburgu, vezana uz spomendan, uvijek bude vikendom kako bi se na njoj moglo okupiti što više ljudi. Aktualna Vlada ukinut će tu elastičnost i fiksirat će spomendan na 15. svibanj, ali će mu i promjeniti ime. Ubuduće će to biti Dan spomena na žrtve Križnog puta.

- Dosad je izgledalo kao da su pobijeni vojnici NDH bili zapravo žrtve borbe za hrvatsku slobodu i nezavisnost i to čak jedine. To se mora promijeniti, objašnjavaju u Vladi.

Žrtve za Hrvatsku dobit će drugi spomendan. Bit će to 18. studeni, dan kad su 1991. godine JNA i lokalni Srbi, nakon višemječne opsade, konačno skršili herojski otpor brojčano i tehnički znatno slabijih hrvatskih branitelja i okupirali Vukovar.

Primjeren datum

- Vjerojatno ne postoji niti jedan datum u našoj povijesti koji je primjerenije posvetiti žrtvama za hrvatsku državu i oko kojeg ne bilo nikakvog ideološkog sporenja, uvjereni su u Banskim dvorima. Trenutačno je, temeljem odluke Sabora iz listopada 1999., 18. studeni - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U Vladi su odlučili financirati i izgradnju spomenika na groblju Mirogoju u spomen na sve koji su u prošlosti svoj život dali za Hrvatsku.

Inače, poslije izmjena Zakona o blagdanima u hrvatskom kalendaru bit će tri spomendana posvećena žrtvama. Osim dva navedena tu je još i Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima koji je 23. kolovoza.

Milanović ide u Tezno
Godišnjicu Križnog puta premijer Zoran Milanović obilježit će polaganjem vijenca kod masovne grobnice u Teznu, predgrađu Maribora. Na toj su lokaciji pronađeni posmrtni ostaci više tisuća zarobljenih pripadnika poraženih vojnih formacija u Drugom svjetskom ratu, pretežno Hrvata koji su ubijeni i bačeni u protutenkovski rov. Milanović je na čelu SDP-ovog izaslanstva u Teznu bio i prije četiri godine, a tom je prilikom rekao kako se tu dogodio "velik, masovan zločin za koji nema nikakvih opravdanja i o kojem se ne smije šutjeti". Tezno je nazvao stratištem "za razliku od Bleiburga" gdje je otišao istog dana, ali se zadržao znatno kraće nego na "centralnom mjestu Križnog puta".
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno