Nemaju kad musti ni di siriti

Slika korisnika admin
Autor: 
mitrovic

Prigodom Uskrsnih blagdana uzgajivači ovaca naše Županije utržili su veliki broj janjadi, te je puno majki ostalo bez pomlatka i slobodno od dojenja. To je sada izvrsna prilika da se te ovce barem još jedan mjesec muzu i mlijeko prerađuje u sir i /ili sirovo mlijeko prodaje prerađivačima, u našem slučaju siranama na Pagu.

Organizaciju otkupa mlijeka za Pašku siranu d.d. prošle godine je pokrenula tvrtka - Razvoj i trgovina Obrovac s voditeljem Sretkom Oluićem. Program se nastavlja i ove godine unatoč činjenici da je interes za ovu djelatnost bio izuzetno slab.

 Primjerice, na području Grada Benkovca u otkupu je bilo samo jedno Obiteljsko gospodarstvo - Marijan Zurak iz Bjeline, a kako kaže voditelj Oluić i ove godine u program se uključio samo Zurak koji sada dnevno predaje oko 50 litara. Količina će se povećavati kako se bude tržila janjad i u kakvoj kondiciji budu ovce kojih gospodarstvo posjeduje oko dvije stotine.

Pojašnjenja Sretka Oluića

- Kada smo se odlučili na projekt otkupa mlijeka nismo niti sanjali da će to biti ne veliki, nego golemi problem, kaže Sretko i pojašnjava. Poznato nam je iz medija, upravo iz Zadarskog lista kao i od stočara Bukovice i Ravnih Kotara da je prije gotovo petnaest godina na ovim prostorima bio organiziran otkup mlijeka od strane PZ "Rašeljka" Benkovac i da je tada u proizvodnji i isporuci mlijeka sudjelovalo i do 70 OPG -a. No i tada je bilo problema u startu, ali se situacija popravljala iz godine u godinu i proizvođači su imali mogućnost isporučivati mlijeko za Pašku siranu, MCOM Sabalić ili "Malu sirenu" Pag, a proizvođači mlijeka iz Ličkog dijela županije isporučivali su tada mljekari Lura d.d.

Dakle, vladala je tržišna konkurencija, ali i Ministarstvo je davalo poticaje po litri isporučenog mlijeka, pa čak i sirane su davale svoje premije za kvalitetu. A, tada se dogodio preokret, cijene mlijeka su drastično padale što je utjecalo na pad stočnog fonda i analogno tome smanjivao se broj isporučitelja mlijeka.

Na koncu, otkupljivačima otkup više nije bilo rentabilan, te se postepeno ugasio.

-Mi želimo tako negativan trend u sektoru mlijeka prekinuti i motivirati sve stočare: ovčare, kozare i govedare na mužnju i isporuku mlijeka jer na taj način, uz samo jedan sat utrošenog vremena može osigurati veliku dodatnu vrijednost. Očekujemo da će se ove godine u isporuku mlijeka uključiti i proizvođači iz Ličkog dijela županije, a svakako pregovaramo sa stočarima obrovačkog kraja, zaključio je voditelj tvrtke iz Obrovca, Sretko Oluić.

Sa područja Grada Obrovca u otkupu su prošle godine bila tri OPG - a, a jedan od njih je Luka Mitrović ( Zorko ) iz Zelengrada. Na pitanje hoće li se ove godine uključiti, kaže da hoće i to vrlo uskoro "kada osigura optimalnu proizvodnju mlijeka".

Trenutno se na gospodarstvu muzu ovce kojih je janjad prodana, ali to mlijeko prerađuju u sir. Dnevno proizvode 1 kg sira, a za to im je potrebno oko 5,5 litara mlijeka. Za jednu litru ovčjeg mlijeka tvrtka iz Obrovca, kao posrednik isplaćuje proizvođačima 9.00 kuna što znači da im preračunato u vrijednost sira 1 kg sira iznosi 49.50 kuna. Proizvođači ovčjeg mlijeka sa Paga za jednu litru dobiju 13.00 kuna, a za 1 kg sira 200.00 kuna. Na ovu usporedbu Zorko komentira kako je svjestan te činjenice, ali nema ništa protiv jer treba mlijeko sakupiti s različitih i udaljenih lokacija i transportirati ga do Paga, a s druge strane za proizvodnju sira na OPG -u treba imati vrijeme kojega nema.

Planovi Luke Mitrovića Zorka

- Na mojem gospodarstvu na kojem je nekada bilo preko deset čeljadi ostali smo sami supruga i ja, kaže Zorko i dodaje:- Djeca dođu vikendom, a onda treba više oko njih nego što bi oni pripomogli, jer to nije hobi već odgovoran i zahtjevan posao. Ako želimo na tržište sir mora biti deklariran, sirana registrirana, a da bi registrirao siranu moraju postojati minimalno tehničko - tehnološki uvjeti, odnosno potrebna su ulaganja u mini sirane. Prije nekoliko godina sam imao namjeru adaptirati staru kuću u siranu i tada je mojih troje najmlađe djece pokazivalo zanimanje, ali nisam prošao na natječaju Ministarstva - Mjere 6 pa sam odustao.

 Ipak, nastavlja Zorko nisam odustao od adaptacije, ne samo stare obiteljske kuće nego i drugih starina te ću na gospodarstvu razvijati seoski turizam. Odrastao sam ovdje u velikoj obitelji i odgojio osmero djece, a i danas nas se ovdje zna skupiti sa unučadi do pedeset čeljadi tako da mi je u genima druženje. Volim kada je puna kuća i dvorište kada se čuju smijeh, vriska, pjesma, kada se lome tko će sa mnom do staje, tko će s babom pomusti blago ili sa starijima poći na pašnjake s ovcama i kozama, ali jednako tako uživam i kada se stariji natječu u bućanju ili kada obilaze imanje i raspituju se o pojedinostima iz poljoprivrede i kada im priuštim lešanu jaretinu ili janjetinu ispod peke i kada im moja supruga ponudi kruh ispod peke, a na koncu prisnac na starinski - sa lopara. Volim vidjeti sretna i zadovoljna lica, čuti njihove komentare i želju da se to što prije ponovi. Zato ustrajno radim na uređenju objekata i okoliša da jednoga dana ovo imanje postane seoska atrakcija - destinacija za sve one koji vole selo i tradiciju, osobito tradicionalne delicije, rekao je Zorko i dodao. Imam ja puno ideja i molim Boga samo da mi da zdravlje i da ustrajem, a ne treba još puno vremena da sve dovedem do toga i tada upriličim svečano otvaranje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno