Strateški projekt koji nitko ne podržava

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Dječji vrtić u Polači već je više od dvije godine na čekanju. Velebna ali nedovršena zgrada na lokaciji Brig na ulazu u Polaču iz pravca Jagodnje i Benkovca, tik uz državnu cestu D503 Benkovac-Biograd, zjapi potpuno prazna. Gradnja je započela 2. studenoga 2011., a rok radova do 29. srpnja 2012. je bio produžen do 30. studenoga 2012., ali dječji vrtić namijenjen za 120 polaznika još uvijek nije završen.

- Kako je dospio u predstečajnu nagodbu izvođač radova Geo oprema Ciglenečki d.o.o. Sveti Križ Začretje je početkom 2013. godine napustio gradilište iako je završio oko 70 posto ugovorenih radova. Ostalo je nedovršeno radova u iznosu oko dva milijuna kuna. Čudno ali istinito, od tada je gradilište prazno, kazao je Viktor Prtenjača, načelnik Polače.

Na gradilištu uopće nema građevinara, zanatlija, djece niti čuvara. Sva su vrata i prozori zatvoreni, sve je obraslo u travu i korov a hladna, nedovršena moderna zgrada izgleda kao zgrada u kojoj su podstanari duhovi.

- Znam da je kriza i manjak kuna u državnoj blagajni, ali ipak ne razumijem zbog čega i zašto nadležno ministarstvo, slično kao i pri gradnji Centra Mocire u Zadru, ne osigura potrebna sredstva i ne dopusti raskidanje ugovora i ponovni natječaj za izvođenje radova na vrtić, naglasio je Prtenjača.

Investitor projekta je Općina Polača, a naručitelj radova je bilo tadašnje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture koje je promjenom vlastiti prešlo u nadležnost Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

- Od napuštanja gradilišta ugovorenog izvođača do danas uputili smo brojne molbe, zahtjeve i apele prema ministarstvu Branka Grčića, pomoćniku ministra za regionalni razvoj Venku Ćurlinu i voditeljici za provedbu i praćenje razvojnih programa i projekata Lili Matreković-Ružić, o potebi raskida ugovora s dosadašnjim izvođačem ili sklapanja aneksa ugovora s istim a sve u cilju završetka ugovorenih radova rna izgradnju. Međutim, do danas još uvijek nema odgovora, žali se Prtenjača, te nastavlja:

- Svaki dan odgađanja rješenja nastalih problema dovodi do nove i daljnje devastacije i propadanja izgrađenih dijelova zgrade, poručio je načelnik Polače.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno