Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Demokracija je pod sve većom prijetnjom

16.04.2019. 13:57
Demokracija je  pod sve većom  prijetnjom


Kao Europljani i Europljanke suočavamo se s mnogim izazovima, od migracija do klimatskih promjena, od nezaposlenosti mladih  do privatnosti podataka. Živimo u sve globaliziranijem i konkurentnijem  svijetu. Istodobno je referendum o Brexitu pokazao da EU nije neopoziv  projekt. I dok većina nas uzima demokraciju zdravo za gotovo, također  se čini da je ona pod sve većom prijetnjom, i u načelu i u praksi. Zato  smo započeli s izgradnjom zajednice podupiratelja radi poticanja većeg  izlaska birača na europske izbore. Naš cilj nije zagovarati za koga treba  glasati, nego zagovarati samo glasanje, angažiranje u demokratskom  procesu, i to na savjestan način, uz punu informiranost. Želimo iskoristiti snagu razgovora između pojedinaca i izgraditi zajednicu podupiratelja u cijeloj Europi koji će poticati izlazak na izbore i time se založiti za  samu ideju demokracije – da zajedno odlučujemo o tome u kakvoj Europi želimo živjeti, istaknula je studentica prava Dorotea Horvat.
Jer, ovaj put nije dovoljno nadati se boljoj budućnosti, ovaj put svatko  mora preuzeti svoj dio odgovornosti, poziv je na glasanje upućen europskim glasačima u okviru projekta „Ovaj put glasam“ Europskog parlamenta pred predstojeće EU izbore (26. svibnja), čiji su predstavnici jučer  bili i u Zadru u Omladinskom hostelu. Predvodila ih je Dorotea Horvat, a  ciljana skupina su bili mladi za koje je pripremljena demonstracija o  EU.
Događanje je bilo podjeljeno u više grupa, a Horvat i suradnici približili su okupljenima Europu, kako kroz službene materijale tako i kroz  vlastiti doživljaj, vezan prije svega za one dijelove zanimljive mladima  poput velikih mogućnosti obrazovanja, putovanja bez putovnice i generacijske povezanosti, kako je to istaknula Horvat.
Cilj kampanje je, spomenuto, motivirati što veći broj građanki i  građana da izađu na europske zbore, a u kojoj se već registriralo preko  25.000 građana Hrvatske. Susret aktivista kampanje realiziran je u partnerstvu Europe Direct Informativnog Centra Zadar, Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.