Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

[FOTOGALERIJA] RAZORNI POTRES GAŽENICA 2019. Zadarske službe spremne za izvanredna događanja

16.04.2019. 14:45
[FOTOGALERIJA] RAZORNI POTRES GAŽENICA 2019.  Zadarske službe  spremne za  izvanredna  događanja


Potres razorne jačine pogodio je šire područje grada Zadra  s epicentrom na području Gaženice. Najizraženiji efekti potresa dogodili su se na lokaciji Gaženica gdje je došlo do urušavanja stambenih i  poslovnih zgrada. Županijski centar 112 o nastanku događaja temeljem  dojava građana s područja Gaženice odmah izvještava žurne službe –  Županijski vatrogasni operativni centar – Vatrogasce (ŽVOC), MUP  OKC (Operativno komunikacijski centar) ZHMZŽ-PDJ (Zavod za hitnu  medicinu Zadarske županije, Prijavno dojavna jedinica), gradonačelnika Grada Zadra i načelnika Stožera civilne zaštite Grada Zadra, župana  Zadarske županije i načelnika Stožera civilne zaštite Zadarske županije.
Tako je glasio početak scenarija vježbe "Razorni potres Gaženica  2019." koja se održala na nedovršenoj zgradi Lučke uprave Zadar, a koja  već duže vremena služi upravo za ovakve aktivnosti. Zapravo, to je bilo  odrađivanje jedne od obveza organizatora Zadarske županije u okviru  EU projekta READINESS čiji je cilj povećati sigurnost na hrvatskoj i talijanskoj strani Jadranskog bazena od prirodnih i umjetnih katastrofa.  U skladu s ciljevima vježbe je pokazala aktivnosti operativnih snaga civilne zaštite.


Požar, ranjenici, urušavanje
Koordinator na lokaciji, vatrogasni zapovjednik izvijestio je po tom  scenariju Stožer civilne zaštite Grada Zadra o stanju na terenu te predložio angažiranje Društva Crvenog križa Zadarske županije radi provođenja  mjera i aktivnosti iz njihove nadležnosti kao što su: prva pomoć, evidencija unesrećenih, psihološka pomoć, zbrinjavanje. Vatrogasni zapovjednik angažira i bager za raščišćavanje prilaznih cesta koje će osigurati pravni subjekt koji raspolaže potrebnom mehanizacijom, a koji  je određen kao pravna osoba od interesa za sustav civilne zaštite Grada  Zadra. ŽC 112 obavještava Županijski vatrogasni operativni centar, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije i Operativno-komunikacijski  centar PU Zadarske.
Dio djelatnika u poslovnoj zgradi ostao je zarobljen pod ruševinama.  Uslijed potresa došlo je do oštećenja električnih instalacija što je posljedično izazvalo požar na prvom katu poslovne zgrade. Zbog urušenog  građevinskog materijala na ulazu zgrade nije moguće doći do unesrećenih te je potrebno angažirati vatrogasni specijalistički tim za  spašavanje iz ruševina i tim za pretraživanje s potražnim psom. Nakon  osiguranja ulaza u zgradu i pronalaska ozlijeđene osobe vatrogasci su  iznosili lakše ozlijeđenu osobu i predali je timu Hitne medicine. Zbog  nemogućnosti prolaska tima Hitne medicine na više katove zgrade radi  pružanja pomoći teže ozlijeđenim osobama, vatrogasci uz pomoć jedinih auto ljestvi u Zadarskoj županiji, spustili su unesrećenu osobu s višeg  kata zgrade koju je preuzeo tim Hitne medicine.


Cilj je sigurnost građana
Zbog velike količine urušenog građevinskog materijala na višim katovima poslovne zgrade potrebno je bilo angažiranje snaga HGSS-a, Stanice Zadar s potražnim psom radi pronalaska zatrpane osobe i spuštanja s visina. Pripadnici HGSS, Stanice Zadar, uz pomoć potražnog psa  pronalaze i spuštaju teže ozlijeđenu osobu s viših katova zgrade koju  predaju timu Hitne medicine koji odvoze dvije ozlijeđene osobe u Opću  bolnicu Zadar.
– Cilj ove vježbe je da bi se u konačnici naši građani osjećali sigurno.  Zadar i njegova županija su ocijenjeni kao sigurne destinacije i sigurnost je postala naš brand. Zbog toga moramo biti spremni za izvanredna događanja. Svjedoci smo što se ovih dana događalo u Parizu i kako  je to katastrofalno završeno. Mi smo to proživjeli još 2017. kad smo  imali velike požare, a zatim i veliku poplavu. Mi smo se i tada pokazali  spremnima pokazavši da dobro upravljamo i da se  znamo nositi u iznimnim situacijama, rekao  je na kraju vježbe zadarski župan Božidar  Longin.




Željko Šoša: Nakon 100 godina "vratili  dite materi"
Županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša izrazio je zadovoljstvo  što je od početka godine Hrvatska vatrogasna zajednica postala krovna  organizacija vatrogastva.
– To je kako je rekao ministar unutarnjih poslova kao "vratiti dite materi" i to poslije toliko godina jer poslije 100 godina, Austrije, vatrogasci  su prvi put dobili svoju krovnu organizaciju. Nismo više u sustavu  MORH-a, MUP-a, DZUS-a i sl. Slikovito, dobili smo odluku 1. siječnja ove  godine kojom smo morali obučiti 12 vatrogasaca za spašavanje iz  ruševina. To sam organizirao s dva telefonska poziva. Da smo bili u tim  sustavima još tri godine ne bi to riješili. Od 1. siječnja sljedeće godine,  vatrogasci će dobiti svoj Središnji ured za vatrogastvo u kojem će na  čelu biti glavni vatrogasni zapovjednik kao državni tajnik, što će sigurno donijeti rezultat, rekao prvi županijski vatrogasac Željko Šoša.


Posljedica projekta – nabavka  opreme
Posljedica ovog projekta bila je i nabavka opreme za spašavanje iz  ruševina kojom su zadarski vatrogasci i ostale službe osposobljene odgovoriti na posljedice potresa. Nositelj organizacije vježbe “Razorni potres Gaženica 2019” bila je Zadarska županija. U vježbi su sudjelovali:  Stožer civilne zaštite Grada Zadra, Stožer civilne zaštite Zadarske županije, JVP Zadar, DVD Sv. Filip i Jakov, MUP, Policijska uprava Zadarska,  Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, Društvo Crvenog križa Zadarske županije, HGSS, Stanica Zadar.