Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

LIKOVNA POSLASTICA Izložena umjetnička djela jedne od najistaknutijih hrvatskih kolekcija

16.04.2019. 15:53
LIKOVNA POSLASTICA Izložena  umjetnička djela  jedne od  najistaknutijih  hrvatskih  kolekcija


Nakon premijernog predstavljanja u Modernoj galeriji u  Zagrebu prošle godine reprezentativna Zbirka Kallay predstavila se  i publici u Kneževom dvoru u Zadru. Izložba nosi naslov Od  Crne zastave do Crne linije, a obuhvaća djela hrvatske moderne te hrvatske i regionalne avangardne i neoavangardne umjetnosti.
U Kneževoj palači u Zadru predstavljen je izbor iz kolekcije Kallay  koji obuhvaća vrhunska djela hrvatske umjetnosti kroz 20. stoljeće. Na  izložbi će biti zastupljeno preko 60 djela i 50 autora među kojima su  Ljubo Babić, Menci Clement Crnčić, Mato Celestin Medović, Ignjat Job,  Juraj Plančić i mnogi drugi predstavnici moderne. Tu su autori likovnih  grupacija t koji su obilježili drugu polovinu 20. stoljeća kao što su EXAT  51 zastupljen radovima Vlade Kristla, Ivana Picelja, Vjenceslava Richtera, Aleksandra Srneca. Tu je i Gorgona Dimitrija Bašičevića-Mangelosa,  Miljenka Horvata, Ivana Kožarića, Đure Sedera, Josipa Vanište) te grupa  šestorice autora Borisa Demura, Željka Jermana, Vlade Marteka, Svena i  Mladena Stilinovića, zatim Ivo Gattin, Tomislav Gotovac, Goran Trbuljak da nabrojimo samo neke.


Antologijska djela
Na izložbi će se moći pogledati i antologijska slika hrvatske moderne  autora Ljube Babića Crna zastava iz 1916. koju je Galeriji umjetnina u  Zadru posudila Moderna galerija u Zagrebu u čijem se stalnom postavu  nalazi do 2020. godine.
Umjetnička kolekcija Marka i Ive Kallay i njihovih sinova jedno je od  mlađih, ali i najistaknutijih hrvatskih kolekcija. Taj joj je status na terenu domaćeg kolekcionarstva osigurao pažljiv odabir djela širok raspon  sakupljaštva. U početku kolekcija se fokusirala no ranu modernu, da bi  kasnije iskoračila i prema djelima neoavangarde pa i inozemnih autora:  čehoslovačkih, mađarskih i poljskih). Kolekciju obilježavaju ključni radovi, od Babićeve Crne zastave do Vaništine Crne linije. Početna modernistička dionica kolekcije svakako je nezanemariva u pregledu hrvatske umjetnosti i nema te galerijske institucije koja u svoj stalni postav ne bi rado pripustila Babićevu Crnu zastavu , Medovićevu Bonacu,  Plančićevu Svadbu, Račićevog Slijepca, Trepšinu Ženu u interijeru, Varlajev Novi, Vidovićevu Staru crkvu u Chioggi, i sl.


Zadarski prijatelji
– Zadar sam odabrao jer je jedan krug mojih prijatelja koji su radili  na obnovi Kneževe palače smatrao da je to idealna prostor za prezentaciju kolekcije. Uvjerio sam se to ljetos kad sam bio na Warholovoj  izložbi. Tako sam odlučio da zadarskoj publici pokažem barem jedan  dio kolekcije koja je izložena u Zagrebu. Želja mi je da u ovom prostoru  posjetitelj pronađe barem jednu sliku koja bi ga potaknula na nešto  pozitivno, kreativno i proaktivno. Osjećam da i Zadar diše punim  plućima. Moja kolekcija vrti se oko Crne zastave koja je ishodište hrvatske moderne te od Vaništine Crne linije kojom je dao poseban obol hrvatskoj i svjetskoj umjetnosti. Vaništa je dugo godina bio i vlasnik Crne  zastave, a prisutan je u MOMI u New Yorku kao dio jedne hrvatske i  svjetske priče, rekao nam je prije otvaranja izložbe Marko Kallay.
Zadarski prijatelji o kojima je Marko Kallay govorio su arhitekti Igor  Pedišić i Iva Letilović koja je s Koraljkom Alavanjom i autorica likovnog  postava izložbe kolekcije Kallay.