Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

TRADICIJA NA TRŽNICI Prodaju domaćih proizvoda mogle bi “nadgledati” bodulica i vlajina

16.04.2019. 10:39


Ideja Zadranke Ane Vukić o podizanju spomenika bodulici i  vlajini na zadarskoj tržnici, a o kojoj smo nedavno pisali, oduševila je  direktora Tržnice Zadar Tomislava Letinića.
Naime, Vukić smatra kako bi bilo lijepo da im se na taj način oda  počast i ovjekovječi njihova priča jer su simbol ovog podneblja i kulture,  a svojim su radom iznijele najveći dio tereta, prehranivši mnoštvo ljudi i  djece. Vukić je predložila da se naprave dva kipa, jedan bodulice i jedan  vlajine te da svaka bude u svojoj nošnji i sa svojom vrstom kofe  (košare).


Trgić I  štandovi
– Mislim da je ideja pohvalna i vrlo zanimljiva. Trenutno radimo nešto  na tom tragu. Naime, odlučili smo odvojiti jedan mali dio tržnice u sezoni, gdje ćemo s jedne strane ponuditi otočne proizvode, a s druge proizvode zadarskog zaleđa. Štandovi će nuditi sve one certificirane lokalne  proizvode, prihvaćene od udruge koja to kontrolira, otkrio nam je Letinić dodavši kako će ti štandovi najvjerojatnije biti na onom dijelu pijace  gdje se prodavalo cvijeće.
– Bit će to mali simpatični trgić, s nešto drugačijim, tradicionalnijim  štandovima i mjesto gdje će se moći pronaći izvorni, tradicionalni i lokalni proizvodi naših bodula i vlaja, objasnio je dodavši kako se nada da  će se projekt na tom dijelu pijace nastaviti i raznim prigodnim događanjima koji će također prezentirati bodule i vlaje.
 – Ne bih imao ništa protiv da se ideja o podizanju spomenika bodulicama i vlajinama, i općenito tom načinu života koji sve više odumire,  realizira. Dapače, pijaca  bi bila najbolje mjesto za to, kazao je Letinić dodavši kako Tržnica Zadar pokušava i pokšavat će promovrati stare  običaje.


Prikupljanje fotografija za povijesni kutak
– Želja nam je napraviti i jedan povijesni kutak gdje bismo izložili stare  fotografije koje prikupimo, a koje bi prikazivale kako se razvijala tržnica  u Zadru, i nezaobilazni povijesni motiv – bodulice i vlajine. Tradiciju koja  se već pomalo izgubila svakako bi trebala biti ovjekovječena, kazao je Letrinić dodajući kako bi se prodajom proizvoda zaleđa i otoka na pijaci i  taj spomenik mogao uključiti u cijelu priču.
– Mi ionako mislimo napraviti nešto poput scenografije, sa starinskim  predmetima i štandovima, možda pokojom bačvom i još kojim detaljem, a koji će podsjećati na stare dane i tradiciju. U fazi smo pronalaženja bodulskih proizvoda vezanih za ribarstvo i način života na otoku  i nadam da ćemo za oko mjesec dana taj dio otvoriti, a potom tu prvu  verziju i nadograđivati, kazao je letinić dodavši kako bi jedna lijepa nadogradnja mogla biti spomenik predložen od gospođe Ane.