Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZADARSKI SUSRET Analizirali europske izbore u medijima i upoznali prekrasni Donatov grad

16.04.2019. 14:08
ZADARSKI SUSRET Analizirali europske izbore u medijima i upoznali prekrasni Donatov grad


Inozemni sudionici trećeg transnacionalnog susreta škola i učenika uključenih u Erasmus+ projekt “The Image of the EU in the Post-truth Era“, održan u Gimnaziji Vladimira Nazora, iz Zadra su se kući vratili prepuni najljepših dojmova o školi i gradu domaćinu. Nakon prvog transnacionalnog susreta u okviru navedenog projekta, koji je održan u Njemačkoj, te drugoga u Mallorci u Španjolskoj, zadarska Gimnazija Vladimira Nazora ugostila je od 31. ožujka do 6. travnja učenike iz ostalih država sudionika projekta. Tako su Nazorovci tjedan dana bili domaćini učenicima iz španjolske škole IES Binissalem s Mallorce, švicarske škole Kantonsschule Musegg iz Luzerna, te škole Gesamtschulle iz njemačkog grada Bruehla, koja je ujedno nositelj projekta.


"Slika EU u vremenu naknadne istine"
S obzirom da je osnovni cilj projekta "The image of the EU in the post-truth Era" ("Slika EU u vremenu naknadne istine") razvijanje medijskih kompetencija učenika kroz kritičku analizu rada Europske unije, a posebno za vrijeme trajanja izborne kampanje za skorašnje europske izbore, tako su i teme zadarskog susreta bile vezane uz izbore za EU Parlament, njihovo prezentiranje u medijima i istraživanje lažnih vijesti.
Koje je sve aktivnosti uključivao ovaj treći, ujedno i završni radni susret ovog projekta, na kojem je sudjelovalo po dvadeset učenika iz svih škola partnera, upitali smo koordinatoricu Erasmus+ projekta u Gimnaziji Vladimira Nazora, profesoricu Sandru Šango.
– Prvog radnog dana, u ponedjeljak 1. travnja, nakon kratkog programa dobrodošlice u kojem se predstavio školski zbor naše gimnazije, te plesne točke u kojoj su sudjelovale učenice uključene u projekt, kao i pozdravnog govora ravnatelja Rade Šimičevića, svaka škola je održala svoju prezentaciju. Na njima su učenici prezentirali kako su, od proteklog susreta u Binissalemu u studenom prošle godine, predstojeći EU izbori bili prikazani u različitim medijima i na društvenim mrežama u njihovim državama, kaže prof. Šango, te dodaje da su nakon odrađenog prvog zadatka, Nazorovi učenici, podijeljeni po grupama, poput pravih turističkih vodiča, proveli svoje goste po Poluotoku i pokazali im brojne zadarske znamenitosti.
Sljedeća dva dana, doznajemo dalje, učenici su sudjelovali na vrlo zanimljivim radionicama o kreiranju vijesti, pisanju blogova, etici u objavama na različitim društvenim mrežama, lažnim vijestima i njihovu utjecaju na javno mnijenje.


Potaknuti mlade na glasovanje
– Predavanja o tome održali su novinar Šime Vičević, dr. sc. Ivana Zovko, profesorica na Odjelu za hispanistiku i iberske studije Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Krešimir Krolo, profesor na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru i Tihana Magaš, profesorica u Gimnaziji Vladimira Nazora. Iako je raspored bio zahtjevan učenici su s užitkom sudjelovali u svim radionicama, kaže dalje Sandra Šango. Također, učenici su uz sudjelovanje u radionicama imali zadatak snimiti film koji će potaknuti, posebno mlade, na glasovanje na nadolazećim EU izborima i aktivno sudjelovanje u društvenom životu, te pisanje bloga na istu temu.
Srijeda je bila predviđena za odlazak u Zagreb, gdje su sudionici susreta posjetili Kuću Europe gdje su se dodatno upoznali o pravu i dužnosti svih građana na izlazak i glasanje na izborima, kao i o tome što EU čini u suzbijanju lažnih vijesti i edukaciji po tom pitanju, s naročitim naglaskom na mlađu populaciju.
– Budući da je skoro svim učenicima i nastavnicima ovo prvi posjet Hrvatskoj, učenici zagrebačke Gornjogradske gimnazije (s kojom je naša škola sudjelovala u prethodnom projektu) s profesoricom Bojanom Bačan, njihovom nastavnicom engleskog i njemačkog jezika, proveli su naše goste centrom Zagreba i upoznali ih s poviješću i znamenitostima glavnog grada. Petak ujutro bio je rezerviran za izradu učeničkih izvješća o proteklom tjednu. Podijeljeni po grupama (u kojima su učenici bili pomiješani iz svih država), učenici su samostalno, uz malu pomoć nastavnika, pisali izvješća o svakom pojedinom danu provedenom u Zadru, izradili prezentaciju i objavili svoja izvješća na stranici eTwinning portala koji prati sve Erasmus+ projekte. Jedna grupa učenika završavala je svoje članke na blogu, dok je druga grupa završavala film uz pomoć Roberta Kikovića iz HRT centra u Zadru. Sve prezentacije, kao i film, učenici su prezentirali na maloj završnoj svečanosti koja se održala u Kazalištu lutaka u večernjim satima i kojoj su nazočili svi učenici sudionici projekta, ali i njihovi profesori i roditelji domaćini, kaže profesorica Šango.




Žele ponovno posjetiti Zadar, kao turisti
Jedno od važnih obilježja ovog projekta je da učenici borave u obiteljima učenika škole domaćina, pa su tako svi učenici iz Njemačke, Španjolske i Švicarske boravili tjedan dana kod zadarskih učenika i tako se još više upoznali s kulturom, običajima, hrvatskim jezikom i načinom života u Zadru i Hrvatskoj. U školi posebno ističu velikodušnost onih učenika koji nisu sudjelovali u projektu, ali koji su u svojim obiteljima također ugostili strane učenike, zbog čega se posebno zahvaljuju njihovim obiteljima na gostoprimstvu.
Kraj jednotjednog boravka u Zadru bio je obilježen druženjem i zabavom koja je održana u petak navečer u prostorijama Gimnazije Vladimira Nazora.
– Poseban gost zabave bio je roditelj jednog našeg učenika Nenad Škoda, koji nam je uživo, na licu mjesta pokazao kako se radi sir. Bio je prava senzacija, posebice među stranim učenicima koji su željeli sudjelovati samostalno u pripremi, i naravno, kušanju sira.
Naši učenici, nastavnici i roditelji pripremili su bogatu zakusku u kojoj su svi uživali. Uz glazbu i ples završili smo tako još jedan uspješan tjedan u našem Erasmus+ projektu, kaže još prof. Sandra Šango, te dodaje da su u susret na kraju uključili i humanitarnu notu, pa su tako sve preostale namirnice pripremljene za ovu prigodu učenici odnijeli štićenicima Doma za starije osobe Sv. Frane.
Inozemni učenici i njihovi nastavnici u Zadru su proveli ispunjen tjedan i u svoje domovine se vratili s puno lijepih uspomena i iskustava, te željom da Zadar ponovno posjete kao turisti.
Iz Gimnazije Vladimira Nazora u projektu je sudjelovalo 30 učenika iz drugih i četvrtih razreda, te nastavnice Suzana Matković, Daria Mrdalj, Tihana Magaš i Sandra Šango.