Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ceste nisu piste – neka ostanu sigurne

16.04.2020. 19:54
Ceste nisu piste – neka ostanu sigurne


Tijekom proteklog vikenda i dolaskom ljepšeg vremena, zamijećen je veći broj motociklista na ulicama, a vlasnici motocikla i mopeda, nakon zimske stanke nastoje nadoknaditi propušteno vrijeme.


Pojačan promet motocikala i mopeda
Prema statističkim pokazateljima za 2019. godinu, kada promatramo prometne nesreće s poginulim osobama, lani je na području Policijske uprave zadarske smrtno stradalo 8 osoba, dok je godinu ranije stradalo 17 osoba, što je smanjenje poginulih osoba u prometu za 52,9 % (17/8). Međutim, među 8 poginulih osoba je 3 motociklista i 1 putnik na motociklu.
Unatoč trenutnoj situaciji u svezi epidemije koronavirusa na prometnicama je uočen pojačani promet motocikala i mopeda. Povodom nadolazećih povoljnih vremenskih uvjeta, ovom prilikom policija podsjeća mopediste i motocikliste da se: kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koji su registrirani, odnosno koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka te da tijekom vožnje motociklima i mopedima obavezno koriste zaštitnu kacigu, pri čemu mislimo na vozače i putnike, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna posebice ukoliko bi sudjelovali u prometnim nesrećama. Zaštitna oprema ublažava moguće ozljede, odnosno njihove posljedice. Tu u prvom redu mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i drugo.


Riskantne greške
Vozači riskiraju čineći ove greške: neprilagođena i nedopuštena brzina, nenošenje propisane i homologirane zaštitne kacige na glavi, kretanje površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precjenjivanje vozačke sposobnosti i u isto vrijeme podcjenjivanje opasnosti u prometu, pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika koji je namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera, vožnja s neupaljenim svjetlima na vozilima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako »manju siluetu samog vozila i vozača« u odnosu na druga vozila, još manje uočljiviji u prometu za druge, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima te često izvođenje preinaka na vozilima, upravljanje prije stjecanja prava, odnosno bez položene određene kategorije, uklanjanje blokade na mopedima.
– Stoga još jednom upozoravamo na opasnosti koje prijete motociklistima i savjetujemo kako vožnju učiniti što sigurnijom, no isto tako ih podsjećamo da svi zajedno moramo voditi računa o sebi, svojim bližnjima i široj zajednici, kako bi spriječili širenje koronavirusa i što prije dočekali vrijeme vožnje po gradu, a do tada #OSTANIDOMA, poručuju iz policije.