Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

HORTIKULTURNI RADOVI Na sukošanskoj obalnoj šetnici »niknulo« 18 novih palmi i 20 tamarisa

16.04.2020. 15:17


Protekle godine pred glavnu turističku sezonu u Sukošanu su završeni radovi na sanaciji i rekonstrukciji dijela obale od lokalne prometnice L63108 do središnjeg gata, odnosno od mula u Miškovom jazu na Ruševcu, obali na Donjem moru, sve do Rive. Radi se o dužini obalnog pojasa od oko 350 metara. Vrijednost projekta iznosi pet milijuna kuna.
– Protekle zime izvođač je završio preostale obrtničke radove i asfaltiranje ceste na Ruševcu. Naši komunalci su na hortikulturne otoke uz šetnicu dovezli zemlju. Zemlja se pripremila za sadnju te su posađene palme i tamarisi, a slijedi sadnja autohtonog mediteranskog bilja, kazala je Katarina Bebek, direktorica Komunalnog društva Zlatna luka.
Unatoč pandemiji koronavirusa radovi se nesmetano odvijaju. Hortikulturne radove po projektu zagrebačkog Zrinjevca izvode djelatnici komunalnog društva, investitor je Općina Sukošan.
– Usprkos koronavirusu, od Ruševca i dalje prema Rivi posađeno je 18 palmi i 20 tamarisa. Neće proći puno vremena da budu u punom sjaju, kazala je Bebek istaknuvši kako će hortikulturnim uređenjem biti dovršen složen i zahtjevan projekt sanacije i rekonstrukcije obale od Ruševca do Rive.


Drugi vade, Sukošan sadi
Dok u drugim gradovima i selima uz hrvatsku obalu Jadrana čak vade posađene palme, na sukošanskoj obali je sada ukupno čak 49 palmi, 15 na šetnici od Sportskog centra do Ruševca, novih 18 od Ruševca do Rive te 16 palmi nasuprot hotela-restorana Joso.
– Opjevane u mnogim hrvatskim pjesmama palme u Sukošanu postale su sastavni dio svakodnevice, dio slike ovog tisućljetnog naselja što itekako pridonosi njegovom turističkom identitetu, rekla je Bebek dodajući kako su ponosni na svoje palme.
– Ponosni smo na njih kada ih naši gosti pohvale, kada se dive njihovoj ljepoti, kada ih slikaju u zalasku sunca u mirnoj uvali Zlatna luka te putem društvenih mreža prezentiraju svijete ljepotu našeg Sukošana, naglasila je Bebek.
Inače radove na projektu rekonstrukcije i obnove obale izvodila je tvrtka Sarađen d.o.o. Stankovci – Dubrava kod Tisnog, vodeće građevinske tvrtke na području Zadarske i Šibensko-kninske županije u vlasništvu Marka Sarađena.
– Svaka čast i hvala izvođaču, radovi prema glavnom projektu kojeg je izradila projektantska tvrtka Via factum d.o.o. iz Biograda na Moru su se završili znatno prije rokova, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan (Sukošan,Debeljak, Gorica, Glavica).
Novoobnovljena riva u potpunosti je promijenila vizuru Sukošana. Iako je na početku radova bilo kritika mještana, zašto ovako a ne onako, sad je zovu sukošanskom ljepoticom, cvjetnom oazom.


Od Rive do Keranovog mula
– Zbog manjeg broja parkirnih mjesta na Trgu Ruševac, na mjestu »bivšeg« košarkaškog igrališta, sad se privremeno parkiraju motorna vozila, automobilii. Košarkaško igralište je dislocirano na dio parkirališta na Sportskom centru, a na Ruševcu će se izgraditi novi trg, čim se obnovi obala od Rive do Keranovog mula na kojoj će biti oko 200 parkirnih mjesta, najavio je načelnik Sukošana Ante Martinac.
Naime, Općina je financirala i prvu fazu uređenja obalnog pojasa od Sportskog centra do Ruševca. Međutim, za treću fazu, sanaciju obale od Rive do Keranovog mula na Ždralovcu, investitor je Županijska lučka uprava Zadar koja radi projektnu dokumentaciju. Radovi su se trebali već izvoditi, ali ih je zbog zahtjevne dokumentacije Županijska uprava prolongirala za kraj ove godine. Naravno, ako se zbog krize gospodarstva zbog pandemije koronavirusa i neulaganja državnog novca u nove projekte još jednom ne prolongiraju.
– Misao vodilja UPU-a dijela obalnog pojasa od Sportskog centra i početka Punte do Marine Dalmacija, koji obuhvaća površinu između crte obale i crte privatnih parcela u dužini od oko 1.800 metara, bila je vrlo jednostavna, zapravo logična – da Sukošan bude Sukošan, kazao je Martinac.
Projekt obnove obalnog pojasa već sada je uljepšao, oplemenio Ruševac i Donje more uz obalu Zlatne luke. Ovaj za turističke potrebe izuzetno važan projekat pridonijet će razvoju općinskog središta šireg područja općine te poboljšati život mještana.
– Razvedena sukošanska obala od Marine Dalmacija do Tustice duga je preko sedam kilometara. Svima nama je cilj ljepši i uređeniji Sukošan. Štoviše, općinskoj vlasti je primarni cilj osiguranje komunalne infrastrukture uz obalu i u zaobalju Općine Sukošan kako zbog boljih uvjeta života tako i zbog unaprjeđenja gospodarstva, posebice turističke djelatnosti, zaključio je Martinac.
 
 




Obalni pojas je plodno tlo za palme i tamarise


Svih 50-ak palmi na šetnici od Sportskog centra, ove nove od Ruševca do Rive te palme kod Jose kao i tamarisi i autohtono mediteransko bilje posađeno na hortikulturnim otocima uz šetnicu, doprinose posebnom ugođaju u Sukošanu.
Treba istaknuti da se uz palme uz morsku obalu ne sije trava jer ona ne podnosi slanost zbog mogućih ekstremnijih plima. Uz palme će se posaditi autohtone vrste mediteranskih biljaka, mirisnih vrsta poput lavande, ružmarina, kadulje, smilja. Štoviše, bez široke palete boja cvjetova oleandra, gotovo je nemoguće zamisliti bilo koju šetnicu uz more. A kad je riječ o tamarisu njemu odgovara zemljište bogato soli, zato se i sadi uz samo more. Dobro podnosi i jače udare vjetra, objašnjava Damir Vanjak, voditelj Odjela hortikulture u komunalnom društvu.