Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

MACE I COVID-19 Ukoliko i boluje od koronavirusa, mačka ne može prenijeti zarazu

16.04.2020. 15:03


U vrijeme pandemije koronavirusa bilo bi vrlo nezahvalno, kako kaže poznati zadarski veterinar dr. Mateo Mazija, ponašati se prema mačkama koje su inače zahvalna bića, kao prema naprijateljima.


Što kaže znanost?
Naime, prema istraživanjima tjednog znanstvenog časopisa« Science« u zadnjem broju koji je objavljen 8. travnja, kako prenosi dr. Mazija, navodi se kako se mačke mogu zaraziti koronavirusom, ali da psi toj infekciji nisu podložni.
Međutim, prema daljnjim objavljenim istraživanjima, posebno se ističe kako se mačke mogu zaraziti od ljudi, ali ne i obrnuto, odnosno mačke nisu prijenosnici virusa na ljude.
– U ovom etabliranom znanstvenom časopisu, jasno se navodi kako mačke mogu prenijeti zarazu na druge mačke, ali ne i na ljude, istaknuo je dr. Mazija, te dodao kako će zasigurno jedno ovakvo otkriće o putu prenošenja virusa pomoći u pronalaženju cjepiva za ljude, protiv koronavirusa.
Ovakvo istraživanje s kojim se potvrdilo da mačke nisu prijenosnici zaraze, prema riječima dr. Mazije, posebno je značajno za veterinare, jer kako dalje objašnjava ovaj zadarski veterinar, više ne moraju biti u strahu da bi se mogli zaraziti koronavirusom od mačaka koji su uz pse glavni pacijenti u njihovim ambulantama.
– Vlasnici mačaka u ovo vrijeme dolaze kod nas veterinara jer mačke često boluju od respiratornih bolesti koje su vezane za neka prethodna oboljenja ili za tek običnu prehladu, ali mi veterinari nemamo straha jer znamo da mačka i ukoliko boluje od koronavirusa, zarazu ne može prenijeti na nas pa je puno lakše i sigurnije raditi, rekao je dr. Mazija.


Surađuje s njemačkim veterinarskim laboratorijem
Iako se u Zadru još nije pojavila mačka sa koronavirusom, dr. Mazija objašnjava kako se prema objavljenom znanstvenom istraživanju mogu prepoznati simptomi koronavirusa. Dr. Mazija dalje ističe kako oni kao veterinarska stanica surađuju s njemačkim veterinarskim laboratorijem »Laboklin« iz Kissingena, te da nalaze na osnovu uzorka mačke u koju se sumnja da je bila zaražena koronavirusom mogu dobiti vrlo brzo, čak u roku od dva dana.
– Po znanstvenom istraživanju, zaražene mačke su uglavnom imale virus u usnoj šupljini uz promjene vezane za stomatitis, ali i tanko crijevo, rekao je dr. Mazija, te je objasnio kako bi u slučaju koronavirusa, oni u njihovoj ambulanti prilikom uginuća mačke napravili njezinu sekciju, uz posebnu pažnju na tanko crijevo, nakon čega bi uzorak poslali na analizu u »Laboklin«, kako bi saznali stvarni uzrok smrti, potvrdio je dr. Mazija uz još jedan apel da Zadrani ne trebaju strahovati od svojih mačaka, jer one ne prenose koronavirus.